Last news in Fakti

25 Януари, 2022 09:10 11 600 8

Кога е Задушница?

  • задушница-
  • помен-
  • починали-
  • църква

Вижте най-важната информация за този специален ден

Кога е Задушница? - 1
Снимкa: БГНЕС

Какво е Задушница?

Църковен помен в чест на мъртвите – това са дните в годината, в които се прави възпоменание на душите на починалите. Православните християни молят Господ да прости греховете на своите близки покойници.

Както го описва отец Михаил Станкович, председател на храмовете и енориите в община Брезник:

“На всяка една Задушница ние, като християни си спомняме за нашите близки – нашите предци. За тях извършваме заупокойни служби, панихиди, литургии и прочие. Прието е на самия ден в църквата да се извършва литургия или панихида, или пък и двете да се извършат. Това са особени служби, на които споменаваме, както починалите служили свещеници, архиерей, монаси, близки и далечни наши познати, сродници по тяло и душа. От друга страна по същия начин да си спомним всички онези починали християни, онези които са забравени и на които няма кой да отиде.”

Какви са традициите на Задушница?

На този ден се прави Обща панихида за починалите в православните храмове. По време на нея вярващите палят свещ и се молят за душата на мъртвите. Гробовете на починалите близки се посещават, почистват се, украсяват се с цветя и се прекадят с тамян.

Като символ на вярата в безсмъртието на душите върху гроба се пали свещ. Цветята символизират добродетелите на починалия, а тамянът - чистата молитва.

Прието е гробът да се прелее с червено вино от най-възрастната жена. Ритуалът по преливане на вино започва от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – три кръга по края на гроба.

Какво се раздава на помена?

Основната съставка на помена е т. нар. коливо – сладко варено жито, тъй като в Библията е казано за него, че „няма да оживее, ако не умре“, а също и хляб и вино. В днешни дни се раздават и много различни храни – сладки, соленки, бонбони, кифлички, сандвичи и т.н.

„Раздавките“ се дават на другите хора на гробищата, на приятели на починалия, на съседи и други хора, които да го поменат с думите „Бог да го прости!“. Църквата не е приела да се оставя храна на гроба за покойния, защото се смята, че душата няма нужда от храна, тя е нетленна.

Кога е Задушница?

Обикновено Задушниците в църковния календар са 3:

  • през февруари/март (Голяма или Месопустна);
  • май/юни (Черешова);
  • началото на ноември (Архангелова).

Те се падат винаги в събота - преди Месни заговезни, след Спасовден и около Архангеловден, съответно според православния календар в България. Това е денят, който в църквата е определен за ден на покойните. Богослужението е с молитви за починалите. След службата се прави обща панихида. Във всяко съботно богослужение има специални песнопения и канон за мъртвите.

Какви са ритуалите на трите Задушници?

Месопустна (Голяма)

В съботния ден срещу Месни заговезни (седмица преди началото на Великия пост), у нас по традиция се приготвя жито за помен, хляб и вино, и напоследък се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Чете се пространният молебен за упокоение на душите, който включва молитви, апостолски текст и четения от Евангелието. Свещениците извършват парастас на гроба, който е по-кратък от панихидата.

Черешова

В събота преди празника Петдесетница, Задушницата се нарича Черешова, защото обикновено през този период на годината зреят черешите и се донасят за помен новоузрели плодове.

Архангелова

В събота преди Архангеловден е така наречената „Велика задушница“, която напомня за грижите на божиите ангели за покойниците. Тъй като е специално посветена и на загиналите воини, тя се нарича и „мъжка“.

Тя е последната за годината и е различна общата трапеза на гробищния парк. На нея се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива. Споменават се починалите с думите “Бог да прости”, правят се и раздавки.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъстват вино, питки (или хляб), месо, варено жито, бонбони, дребни сладки, кекс ябълки и други плодове. Всъщност можете да подадете, каквото пожелаете.

На този ден не се работи, не се пере и не се върши никаква домакинска работа.

Кога се падат помените през следващите 7 години?

  • Голяма задушница

През 2022 – 26 февруари

През 2023 – 8 февруари

През 2024 – 9 март

През 2025 – 22 февруари

През 2026 – 14 февруари

През 2027 – 6 март

През 2028 – 19 февруари

През 2029 – 10 февруари

  • Черешова задушница

През 2022 – 11 юни

През 2023 – 3 юни

През 2024 – 22 юни

През 2025 – 7 юни

През 2026 – 30 май

През 2027 – 19 юни

През 2028 – 3 юни

През 2029 – 26 май

  • Архангелова задушница

През 2022 – 5 ноември

През 2023 – 4 ноември

През 2024 – 2 ноември

През 2025 – 1 ноември

През 2026 – 7 ноември

През 2027 – 6 ноември

През 2028 – 4 ноември

През 2029 – 3 ноември

В кои други дни се поменуват починалите?

Помени на починалите се правят на трети, девети и 40-ти ден от смъртта. Най-значим е последният помен. След това се правят на третия, шестия, деветия месец, на първата година и на всяка годишнина след това. Починалите близки могат да се поменуват и всяка събота.

В църквата не се правят панихиди през първата седмица на Великденските пости, една седмица преди и след Великден (от Лазаровден до Томина неделя), както и от 21 декември (Игнажден) до 7 януари (Ивановден).


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 0 Отговор
    Смислена статия-Браво!Прави впечатление Колко рано е изтеглена първата Задушница!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Роза

    5 4 Отговор
    Според мен е излишно раздаването на храна за умрелите.Мъртвите не искат ядене и пиене,а само едно уважение и един добър спомен.Много по-голяма почит ще окажеш на мъртвия,ако разкажеш за неговия живот на потомците му-например майката да разказва на децата си как е живял дядо им,те на своите деца и т.н.Така споменът се предава нататък на бъдещите поколения.Освен това винаги можеш да запалиш свещ за починалия и да се помолиш за душата му-винаги,когато чувстваш вътрешна нужда да го направиш.Но,разбира се ,тези,които искат да спазват традициите,нека си ги спазват-в това няма нищо лошо!

    Коментиран от #5

  • 5 От друга страна

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Роза":

    Мнението е като задника! Всеки си го има! Църквата със съборно решение е определила какво е нужно, а вие си умувайте, щом искате!

    Коментиран от #7

  • 6 Баба Минка

    4 0 Отговор
    Прелива се на кръст, а не на кръгчета!

    Коментиран от #8

  • 7 PE6OGOLF4E

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "От друга страна":

    А ВИЕ какво се гневите...,защо жената да не изрази мнение,какво лошо е казала....,намерете вътрешен мир и спокойствие,води до по-малко болести и харен живот,изпитано!!!
  • 8 PE6OGOLF4E

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Баба Минка":

    И аз така правя.....на кръст,НО с вода от дома където живя починалия!