Last news in Fakti

25 Януари, 2022 19:05 2 564 20

Млада компания иска да добива метали на Луната

  • лун-
  • метали-
  • минен добив-
  • наса-
  • естествен спътник

Технологията за извличане на метали също не е нова измислица, тя води своето начало от НАСА

Млада компания иска да добива метали на Луната - 1
Снимка: shutterstock

Има доста ценни суровини в сивия, прахообразен реголит, който покрива цялата повърхност на Луната, твърди една млада компания от Хюстън. Lunar Resources разработва технология за извличане на желязо, алуминий, магнезий и силиций от прахообразния повърхностен слой на земния спътник. Тези материали от своя страна ще бъдат използвани за производството на стоки на Луната, пише сайтът technews.bg.

„Има толкова много ценни метали на Луната, можем да ги вземем”, казва Елиът Карол, главен изпълнителен директор на Lunar Resources, цитиран от Arstechnica. Той има опит като мениджър на хедж-фондове и бизнес с космическата индустрия едва през последните пет години. Възможността за индустриализиране на повърхността на Луната е твърде изкушаваща, за да бъде заобиколена, казва Карол.

Звучи налудничаво? Но зад идеята стоят доста пари. В допълнение към частния капитал, набран до момента, фирмата е привлякла от Националната научна фондация и НАСА около 3 милиона долара финансиране. То е нужно за разработване на прототип на реактор, който да може да бъде изпратен на Луната за демонстрационен тест. Карол твърди, че демонстрационният реактор ще бъде готов да отлети „преди” 2024 г.

Технологията за извличане на метали също не е нова измислица, тя води своето начало от НАСА. Нарича се електролиза на разтопен реголит. При този процес лунният реголит се нагрява до температура от 1600 градуса Целзий, разтопява се и след това се електролизира за получаване на кислород, метали като желязо и силиций.

Въпреки че съставът варира според местоположението, лунната почва се състои от около 40 до 45% кислород, 20% силиций и 10% алуминий, има по-малки количества желязо и титан.

В дългосрочен план планът на компанията е да добива такива метали и да ги използва за производство на енергийни системи на Луната, казва Карол. Налице са всички материали за производство на силициеви слънчеви клетки, кабели за пренос на енергия и данни, акумулиране на енергия и много други дейности. Всички те могат да осигурят електричество на лунните селища през 14-дневната лунна нощ, смята предприемачът.

Според плана, първият реактор на компанията ще има размери от 1 метър в диаметър и височина. Ще обработва малки количества лунен реголит, доставян от малък роувър. Целта е да се преработват до 100 килограма лунен реголит за 24-часов период.

В момента Lunar Resources преговаря с НАСА за „извозване” на реактора до Луната. Демонстрационният модул е доста по-тежък от научно-изследователското оборудване, което се превозва в космоса – въпрос, за който е интересно как ще бъде решен.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пишпунта

    23 5 Отговор
    Алчните говедари искат да затрят планетата Земя като унищожат Луната!

    Коментиран от #9

  • 2 Ахахха

    35 1 Отговор
    Ще се биете там с македонцитв обаче!

    Коментиран от #7

  • 3 Строителна борса

    20 0 Отговор
    Аз ще добивам пясък от Луната за строителни дейности.
  • 4 Комуниста

    20 3 Отговор
    Не можаха алчните да откраднат от Русия и се огледаха в Луна.
  • 5 Иван

    16 1 Отговор
    Миленче, първо пиши от кога не сме стъпвали на луната, а теъгнаха към Марс. По добре да отидат при Чекмеджан в Банкя. Там поне ще е сигурно!
  • 6 Космонавт

    19 1 Отговор
    "Звучи налудничаво? Но зад идеята стоят доста пари."

    Поредната компания за продажба на балирана мъгла на балъците и усвояване на парите.
  • 7 Историковед

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ахахха":

    Без съмнение македонците са българи само българин може да бъде такъв продажен майцепродавец !
  • 8 ха ха ха

    6 0 Отговор
    Те, младите искат да добиват и от млечния път
  • 9 коментар

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пишпунта":

    Абсолютно всяка една държава с капацитет за космическа програма планира извънземен добив.
  • 10 Споко

    5 0 Отговор
    онези горе като ви оберат лагерните колички, ще добивате само мечти!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Луна президент

    3 0 Отговор
    А с кандидат президентката на луната консултираха ли се?
  • 13 Алиен

    4 0 Отговор
    Съсипете и луната!! Че на Земята не остана нищо за следващите поколения!
  • 14 лудия

    1 0 Отговор
    Този си прави майтап. Ще отидеш на луната ,ако всевишния ти разреши.
  • 15 бобо

    1 0 Отговор
    Има международен договор за а Луната, подобен на този за Антарктида. Никой не може да я присвоява, освен най- наглите. Да ви напомня, че в щатите една компания продаваше парцели на Луната. Плевналиев се хвалеше, че си е купил имот там.
  • 16 Aлфа Bълкът

    1 1 Отговор
    Те ще са радиоактивни материалите бе карчо. Това е като да си вземеш уран да ти свети като нощна лампа!
  • 17 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор
    Прекалено скъпа ще бъде продукцията. Освен от техника, трябва да разбират и от икономика!
  • 18 цербер

    0 0 Отговор
    1600 градуса ПО Целзий
  • 19 щамов работник

    0 0 Отговор
    Кой ще ги закара до Луната тези космонавти-специалисти? Като им сложиш таксите и добитите там метали ще станат непродаваеми. Плюс това може да са пълни с радиация или неизвестни злотворни микроорганизми.
  • 20 Dimitrion

    1 0 Отговор
    Какъв друг избор има човечеството освен да търси ресурси на други планети и луни. Тук на Земята се изчерпват. Медта, уранът, алуминия, желязото стават все по-скъпи. Литият се намира в основно в три страни Венецуела, Русия и Китай.
    Ако не се разберат страните в бъдеще ще има война за ресурси. Така че по-добре да копаеме дружно риголита на луната отколкото да се бием на Земята.