Last news in Fakti

26 Януари, 2022 17:48 9 000 13

10 причини да ходите пеша всеки ден

  • ходене пеш-
  • здраве-
  • настроение-
  • външност

Според Американската асоциация на кардиолозите, ходенето пеша се доближава по ефективност до бягането

10 причини да ходите пеша всеки ден - 1
Снимка: Shutterstock

Дори 30 минути ходене на ден могат да подобрят здравето, външността и настроението. Удивително е с какво точно е ценна за тялото и душата една обикновена разходка:

1. Предизвиква положителни промени в мозъка

Аеробни упражнения с леко натоварване, например ходене, предотвратяват ранното развитие на деменция и намаляват риска от развиване на Алцхаймер, според едно от изследванията на мозъка. Ходенето пеша подобрява психическото здраве като цяло, намалява стреса и високите нива на ендрфини, пише iwoman.bg.

2. Подобрява зрението

Може да ви се струва, че очите не са свързани с краката, но разходката се отразява благотворно и на зрението, като редуцира очното налягане, а това намалява вероятността от глаукома.

3. Увеличава обема на белите дробове

Ходенето увеличава потока на кислород в кръвта, помага да се тренират белите дробове, както и да се елиминират токсините в организма. Това води до естествено пречистване на организма. Поради по-доброто и по-дълбоко дишане по време на ходене пеш, намаляват и някои симптоми, свързани с белодробни заболявания.

4. Намалява риска от сърдечни заболявания

Според Американската асоциация на кардиолозите, ходенето пеша се доближава по ефективност до бягането. И двете водят до намаляване на риска от високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и коронарна болест на сърцето. Сърцето става по-силно и изпомпва повече кръв с всеки удар. В резултат на това, човек става по-издръжлив, както на интензивни физически натоварвания, така и на ежедневните задачи, с които ни сблъсква животът всеки ден.

5. Подобрява състоянието на панкреаса

В рамките на 6 месеца са изследвани хора в 2 групи – "бегачи" и "ходещи пеша". Резултатите: при участниците в проучването от втората група се наблюдава подобрение на нивата на глюкозна толерантност, което е почти 6 пъти по-голямо (т.е. колко добре кръвната захар се абсорбира от клетките) в сравнение с групата на "бегачите'.

6. Подобрява храносмилането

30 минути ходене всеки ден може да подобри значително храносмилането и редуцира риска от запек, тъй като регулира движенията на червата.

7. Укрепва мускулите

10 000 крачки на ден се равняват на 7,5 км средно и се причислят към реалните фитнес тренировки. Особено, ако се движите по нанагорнище или изкачвате стълби. Натоварването не е толкова голямо и организмът няма да има нужда от дълго време за възстановяване.

8. Поддържа костите и ставите

Разходките и движенията на открито правят ставите по-подвижни и предотвратяват загубата на костна маса. Те дори могат да намалят риска от фрактури. 30 минути ходене на ден намаляват сковаността и възпаленията.

9. Облекчава болките в кръста

Ходенето допринася за по-добро кръвообращение в гръбначните структури и подобрява гъвкавостта на фигурата, което е жизненоважно за здрав гръбнак. То е спасение за всички, които изпитват болки в кръста и гърба.

10. Успокоява съзнанието

Разходките доказано намаляват симптомите на депресия у пациенти със сериозни депресивни разстройства, тъй като вървенето пеша дава възможност да подредим мислите си и да се успокоим, когато сме разстроени, защото предизвиква приятни усещания. Особено в компанията на любими хора!


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПКП

    12 5 Отговор
    Като не искате лошия Бойко ходете пеш!
  • 2 дърто

    0 1 Отговор
    как ес еенету?
    щото ними стаа??
  • 3 Коко

    11 2 Отговор
    Вярно е от опит го знам.Преди 8години бях с кръвно 180/120.Доктора каза хапчета до живот.Но понеже не пия такива работи и на доктор не вярвам се постарах да науча някой неща.Всеки ден по 7-8 километра на пресечен терен малко корекция в храненето и качествен ябълков оцет цигари пуша здрав съм като скала.

    Коментиран от #4, #10

  • 4 пена

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Коко":

    И аз така. Нека да забранят докторчетата,а да ни лекуват като на времето. Баба Пена комшийката живя до 106г.само на билки,домашна и с цигара. Единствено с ваксина срещу едра шарка
  • 5 Niknay

    10 4 Отговор
    Според статията ще излезе че пощальоните са най-здравите хора сред населението на света ....
  • 6 Гост

    6 0 Отговор
    Подкрепям.
  • 7 RD2

    1 1 Отговор
    Търся приложение, което освен крачки да брои и изкачени стъпала. Някой знае ли такова?
  • 8 Пейо

    8 0 Отговор
    Подобрява настроение . Наистина, винаги ходяпеша ,в добро настроение, към кръчмата.
  • 9 1122

    3 1 Отговор
    Ходенето пеш помага и по лесно да се исер.те.
  • 10 Защо оцет

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Коко":

    И кой е качествен ...?
  • 11 Вярно е

    2 2 Отговор
    Ми тя Цвета Кофата ни каза да одим пеш, ама кой да слуша.
  • 12 11-та причина

    0 0 Отговор
    Колата ви е в сервиза от известно време.
  • 13 Антикомунистите

    0 2 Отговор
    Да допълня и 2 литра вода. Относно пеша, ходим пеша, защото не искаме излишни пари за таксита, цигари, кафета от машинките, но лошо за хората, които чакат оборота, било то аптеки, таксиметровите, докторите и виж кво става, фалит след фалит. Инвестиции трябваше бб трябваше комунистите бб 1986 да не пускат коли, да не ни разрешават да купуваме жилища, мнохо неща не трябваше, но политика бб, чавдар хубаво ни натресе бб пред неграмотните твои бб и не знаем как вече на старини бихме се измъкнали и от пкп. Комунидтите ни интегрирсха в диарбекира, а 1989 ни закова в джендема затворени в затвора дорде живи. Не знае на кого да се сърди вече човек, а при османско бойче са раждали в Гърция по 6 7 и 9 деца, а днес без реформи 12 г, всичко е от зле по зле при някои семейства, с при вас бб бкп всичко си е по старому бкпкпсскгб и нищо европейско, добре, че дойдоха младите да освежат атмосферата в Бг няма да им е лесно със Сталинисти бб. Не мразим, може би бог е казал, че трябва да минат много хора от Белене, от затвори кулаци и сие честните през изпитанието на АДА. Бъдете здрави и пийте по 2 литра вода, за разреждане на кръвта, страдащи, питайте кардиолози, дали, но пеш задълбително по 5 км на ден, ако искате машинката да не ви изневери или както казваха хората, часовникът тик така и спира. За да не ви спре, както и пкп ви каза, ходете ПЕШ.