Last news in Fakti

28 Януари, 2022 12:56 3 175 4

Откриха мистериозен обект в Млечния път

  • космос-
  • млечен път-
  • нло-
  • мистериозен

Непознатият обект е забелязан за пръв път от студент

Откриха мистериозен обект в Млечния път - 1
Снимка: Shutterstock

Австралийски астрономи откриха непознат обект в галактиката Млечен път, какъвто не е наблюдаван никога досега, съобщи АФП, като цитира публикация за изследването в сп. "Нейчър".

Обектът, забелязан първо от Тайрън О'Дохърти - студент от университета Къртин, излъчва огромни количества радио енергия в продължение на една минута на всеки 18 минути. Обектът е бил засечен с помощта на телескоп и нова техника, разработена от О'Дохърти, отбелязва Би Би Си. Студентът е част от екип под ръководството на астрофизичката д-р Наташа Хърли-Уокър от Международния център за радио астрономически изследвания в университета Къртин в Бентли, Пърт, допълни БТА.

"Обектът се появяваше и изчезваше в продължение на няколко часа по време на наблюденията", каза д-р Хърли-Уокър. "Това бе напълно неочаквано. За астрономите това е малко зловещо, защото нито един познат досега обект не се държи така".

За астрономите подобни обекти, които се появяват и изчезват, не са напълно непознати, но появата на радиосигнал за цяла минута е "наистина странно" явление, каза д-р Джема Андерсън, астрофизик в университета.

Въз основа на анализ на данни, събирани през годините, екипът учени е установил, че обектът се намира на около 4000 светлинни години от Земята, изключително ярък е и има невероятно силно магнитно поле. Теоретично може да се допусне, че мистериозният обект е неутронна звезда или бяло джудже, но откритието все още е пълна загадка, допълва БТА.

"Последващи наблюдения ще кажат на астрономите дали това е рядко единично явление или голяма нова популация, каквато не сме забелязвали досега", каза д-р Хърли-Уокър.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mi6osp

    8 0 Отговор
    Радиомаяк.
  • 2 адаша

    10 1 Отговор
    Алтернативна маке планета...Всичко е ясно...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Грульо

    1 2 Отговор
    Туй е шкафче със злато, което отразява вълните от останалите черни и заешки дупки.