Last news in Fakti

28 Януари, 2022 12:35 4 395 4

Продават най-големия черен диамант в света (СНИМКИ)

  • диамант-
  • черен диамант-
  • на търг-
  • енигма

Подобни камъни са откривани само в Бразилия и Централноафриканската република

Продават най-големия черен диамант в света (СНИМКИ) - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Черният диамант "Енигма", който е 555,55 карата, ще бъде продаден на търг, съобщи Ройтерс.

Наддаването, организирано от аукционна къща "Сотбис", започва на 3 февруари и приключва на 9 февруари. Криптовалута може също да се използва като разплащателно средство.

Очаква се стойността на камъка да достигне между 4 милиона и 7 милиона щатски долара.

Продават най-големия черен диамант в света (СНИМКИ)
Снимка: ЕРА/БГНЕС

От "Сотбис" обявиха, че "Енигма" е най-големият шлифован черен диамант, продаван някога на търг. Той е вписан в Книгата на рекордите на Гинес през 2006 г. като най-големият обработен диамант в света.

Черните диаманти са наричани също карбонадо. Смята се, че може да са с космически произход. Подобни камъни са откривани само в Бразилия и Централноафриканската република, а учените от дълго време обсъждат различни теории за появата им.

Продават най-големия черен диамант в света (СНИМКИ)
Снимка: ЕРА/БГНЕС

"Обвити са в мистерия за произхода или образуването си, тъй като не са намерени много такива диаманти на Земята", обяснява геологът Арън Селестиан от Природонаучния музей в Лос Анджелис.

Повечето карбонадос са на възраст между 2,6 милиарда и 3,2 милиарда години. Тъй като Земята е на около 4,65 милиарда години, то тези камъни са се образували, когато пластовете ѝ все още са се движили и е била в ход оксигенация на атмосферата.

Продават най-големия черен диамант в света (СНИМКИ)
Снимка: ЕРА/БГНЕС

"Смятаме, че може да са се образували много дълбоко във вътрешността на Земята, на доста по-голяма дълбочина от тази, която вече знаем за диамантите. Съществува хипотеза, че са се формирали на места, където голям астероид е ударил Земята", казва още геологъг Арън Селестиан. Той споделя също, че има и теории, според които тези черни камъни са с космически произход и са паднали на повърхността на Земята.

"Енигма" не е показван досега. Настоящият му собственик го притежава от две десетилетия, но се знае малко за историята на камъка.

За първи път черният диамант беше изложен в Дубай миналата седмица. Сега е в Бевърли хилс, след което ще отпътува за Лондон за търга.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Благодаря

    8 4 Отговор
    бяхте изключително полезни !Супер актуална новина за настоящото положение в България !
  • 2 Радио Козяк

    19 0 Отговор
    Не е ли малко расистко така "черен диамант" не ноже ли да го пилете "цветнокристален диамант" ! Главният видеш Джо Бай, ще ви наложи санкции и ще ви спре грибдера!
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    като купени поотделно тези карати са под 2милиона $$,но понеже са на едно място цената им се удвоява.
  • 4 6A13TT

    9 0 Отговор
    От къде е изровен и колко от тия милиони ще идат при народа, от чиято земя е изровен?
    Нека направя една канадска прогноза - около 1-2%