Last news in Fakti

29 Януари, 2022 12:28 4 730 19

Какво да правим, когато вкъщи се запуши каналът

  • отпушване-
  • канали-
  • специалист

Вариантите са много, но … повечето просто ще ви загубят времето

Какво да правим, когато вкъщи се запуши каналът - 1
Снимкa: Shutterstock

Едва ли има някой, на когото това да не е случвало. Нещо е попаднало в тръбата на мивката, ваната, тоалетната и проблемът е готов! И тогава започваме да мислим какви ли не варианти за отпушване на канали. Кой каквото ни каже и това, което сме дочули случайно или което ни се струва логично.

Вариантите са много, но … повечето просто ще ви загубят времето. Затова решихме да направим селекция на най-надеждните методи за отпушване на канали, които доказано работят. Разбира се, според вида на образувалата се „тапа“, понякога просто няма как да се разминем без професионална помощ от водопроводчик. Но пък има и много случаи, когато е възможно да се справим сами. Нека да видим какво препоръчват специалистите.

Преди да се опитаме да премахнем н запушването, е важно да преценим степента на „трагедията“ - дали е локално блокиране или глобално. Ако е второто, отпушването не може да бъде извършено с подръчни средства, ще се наложи да прибегнете до помощта на водопроводчик.

Проверката се прави много лесно. Отворете едновременно всички кранове в жилището и вижте дали водата се оттича с еднаква скорост навсякъде. Ако, примерно, във ваната и умивалника всичко е наред, но водата в кухненската мивка е в застой, значи имате късмет. Това е локален блокаж. Но ако навсякъде изтичането на водата е нищожно или напълно липсва такова, тогава цялата система е запушена. В този случай ще трябва да се обадите на специалист по отпушване на канали.

А сега да видим най-ефективните начини да си помогнем сами.

Промиване на тръби с вряща вода

Първият и най-лесен начин е да промиете тръбите с вряла вода. Този метод се използва най-често в кухнята, тъй като вряща вода може да разтвори мазнините, които са един от основните „виновници“ за запушването. Необходимо е да излеете около 3-5 литра вряла вода в мивката и да изчакате 10-15 минути. Тук трябва да бъдете внимателни с мивките, изработени от полимерни материали. Много от тях не реагират добре при излагане на високи температури. Ето защо, преди да прибягвате до този метод, първо прочетете инструкциите за употреба на продукта.

Врящата вода може да премахне запушването, но само ако то е малко и е причинено от натрупани мазнини. Врялата вода ще ги разтвори и отнесе със себе си и проблемът ще се реши.

Отпушване на канали със сода за хляб и оцет

Ако имате нужда от по-агресивен метод, опитайте да използвате сода бикарбонат и оцет. Благодарение на реакцията на неутрализация, която възниква при взаимодействието на тези два компонента, средно големите блокажи могат да бъдат успешно премахнати. Но не се препоръчва използването на прекалено концентриран разтвор, в противен случай вътрешните стени на металните тръби могат да се повредят. Почистването трябва да се извърши по следния начин - в дренажния отвор се изсипва чаша сода за хляб. След това върху нея се налива чаша трапезен оцет. Реакцията ще отнеме около 30 минути. През това време е забранено отварянето на крана на водата и като цяло използването на мивката. Когато реакцията приключи, изплакнете с гореща течаща вода, без да пестите от нея. Трябва да е обилно, за да може зрънцата сода да бъдат напълно измити от стените на тръбата, заедно със замърсителите.

Отпушване на канали със специални средства

Ако нито един горните два метода не проработи, можете да се обърнете за помощ към химическите смеси. Има много домакински химикали, предназначени за подобни цели. Но, внимание - пластмасови канализационни тръби не може да се почистват с каквито и да е средства. На етикета трябва да има специална препоръка. Също така, избраната химическа смес трябва да се използва стриктно според инструкциите и да сте оборудвани с предпазни средства. Ако имате полимерна мивка е важно да сте много прецизни с изливането - най-добре е да използвате лейка, за да сте сигурни, че химикалите влизат точно в дренажния отвор, а не повреждат дъното ѝ. Обикновено се изчаква известно време, докато продуктът подейства и след това се изплаква обилно с гореща или студена вода, в зависимост от препоръките в инструкциите.

Механично отпушване на канали

Ако и домакинските химикали не са успели да помогнат, ще се наложи механично въздействие върху запушването. За да направите това, използвайте специална водопроводна тел. С нейна помощ можете лесно да пробиете образуваната „тапа“.

Необходимо е да се осигури свободен достъп до вътрешната кухина на запушената тръба. За да направите това, развийте дъното на сифона и го преместете настрани. Водопроводната тел е с определена дебелина, а в края ѝ има дръжка. Един човек трябва да я държи и бавно да завърта дръжката, докато вторият я движи по тръбата. Завъртанията трябва да се извършват в една посока.

Така водопроводната тел ще премахне мастния слой от стените. Понякога на върха на кабела се поставят специални дюзи – например, четка с твърди влакна. С такова устройство шансовете ви за отпушване на канали се увеличат. Но обикновено водопроводната тел може да се справи само с мек слой отпадъци.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ДАНЬО

    12 1 Отговор
    НАЙ-ДОБРЕ Е ДА СЕ ОТПУШИ....
  • 2 Обикновенно

    13 0 Отговор
    Го отпушваме.

    Коментиран от #6

  • 3 мда

    9 1 Отговор
    Аз отпушвам с една гума създаваща вакуум.
  • 4 Съвет

    18 1 Отговор
    Викаш съседа да го отпуши е току виж ти отпушил и твоя канал.
  • 5 да питам

    18 1 Отговор
    За канализационните тръби всичко е ясно. А как да отпушим тръбите на авторката???
  • 6 Кую

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Обикновенно":

    Както на Кирето.
  • 7 Рошко

    5 0 Отговор
    Аз като видях фотото, си помислих друго
  • 8 ТЕЗИ МЕТОДИ

    2 10 Отговор
    МОГАТ ДА СЕ ПРИЛАГАТ И НА ЗАПУШЕНИТЕ ОРТОДОКСАЛНИ ПРОТИВНИЦИ НА ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ,ОСОБЕНО С ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТЕЛ☝☝☝
  • 9 Грульо

    8 0 Отговор
    В Англия немат ли синони, бе? Просто си почистете сифоня, ако не ви мързи, веместо да бучите с телове и да запушите на друго по-трудно място, и да хабите врели води и препарати, а половината мизерии да си остават.
  • 10 село

    12 0 Отговор
    Жена към мъжа си: Виж какво, отпуши най- после тази мивка, щото ще се върнеш един ден от работа и ще я свариш отпушена.
  • 11 Хиена брокер

    8 1 Отговор
    Когато се запуши канала: Продаваш апартамент, къща и каквото и да е и купуваш нов(а).
  • 12 Ventura

    5 0 Отговор
    Викаш Цеко сифоня.
  • 13 ВИК

    3 0 Отговор
    Отпуска дупки всякакви,пардон(канали)
  • 14 Киро Шпека

    2 0 Отговор
    Когато ви се запуши канала, викате мен или бай Ставри. Ние отпушваме канали яко.
  • 15 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор
    Гумен тампон - създава налягане или вакуум - енергично помпите, докато стане работа. За мийката, ако не е напълно запушена, слагате лъжица сода каустик на люспи (натриева основа NaOH) в сифона и пускате водата да капе върху нея. Когато се разтвори содата, слагате пак лъжица сода и като се разтвори, още една. Така содата бавно се оттича през S - ката на сифона и разяжда косми, мазнини и др. Мийката трябва да се остави да капе, за да не се отмива бързо содата, но бавно да се оттича. Най-добре е това да се направи преди лягане. Поне няколко часа да капе. После проверявате резултата - измивате с вода Натриевата основа не разяжда пластмасови тръби и някои метали, но с алуминий може да е проблем.
  • 16 разтваряме задни бузки и ни

    1 1 Отговор
    таковат до безсъзнание докато не протече пустия канал
  • 17 Кака Сийка

    0 2 Отговор
    Като ми се запуши задния канал,викам газаджията.После ги метам като кефали.
  • 18 фАНТОМасс

    1 2 Отговор
    Веднага викайте ББорисов ! Той знае какво , къде , как и защо !
  • 19 Селчо костов

    2 0 Отговор
    Гледах в некво 20 минутно филмче такъв проблем.Неква женица извиква водопроводчик вкъщи за канала и накрая свърлва с хепиенд