Last news in Fakti

15 Април, 2022 18:58 3 579 2

Аюрведа - древна наука със сила в съвременния свят

  • аюрведа-
  • наука-
  • здраве-
  • специалист-
  • диагностика

Аюрведа е смятана за първата наука за човешкото здраве

Аюрведа, наричана още “наука за живота”, е древна и датира повече от 5 000 хиляди години. На български език “аюр” означава живот, а “веда” наука. Приема се, че това е първата наука за човешкото здраве. Именно затова и нейният подход е много по-различен, автентичен и няма нищо общо с всичко онова, с което сте се срещали до днес. Макар и да живеем в съвременен свят на развити технологии, които все повече обогатяват медицината и улесняват работния процес, аюрведа е наука, която се осланя на древен метод чрез специфични средства като естествени билки, масажи и терапии.

Авишек Мишра е аюрведичен специалист от Индия, който в момента живее в София. Той има опит в областта повече от 12 години. Завършил е университет по здравни науки „Раджив Ганди“ в Бангалор, Индия, като професионален бакалавър по Аюрведична медицина и хирургия през февруари 2007 г. Специалистът споделя, че често пътува до съседните ни страни - Сърбия, Румъния и Македония, за да помага на хората. Само на територията на България Авишек Мишра е помогнал на над 10 000 души да водят по-пълноценен, щастлив и здравословен живот. Част от заболяванията, които успява да излекува, са мигрена, синузит, алергия, сенна хрема, болки в гърба, проблеми със стомаха, гинекологични заболявания и други.

Аюрведа - древна наука със сила в съвременния свят

Как всъщност функционира аюрведа?

Както вече споменахме, аюрведичният метод на лечение е базиран на пулсова диагностика. Чрез “Нади Парикша” - пулсова диагностика, д-р Авишек Мишра разчита честота на пулса в различните нива на радиалната артерия. Всеки орган или тъкан в тялото има своя уникална вибрация, която дава информация за своето състояние на функциониране. Именно проверката на пулса разкрива физическото, емоционалното и умствено състояние на човек.

По време на консултация, аюрведичният специалист определя в коя от системите или къде в органите има дисбаланс. На база пулсовата диагностика, той открива откъде възникват проблемите, от които човек страда. На базата на индивидуални показатели, специалистът по аюрведа изготвя рецепта на своя пациент, описваща какво трябва да промени в своите хранителни навици, какви билки да използва, каква физическа дейност да изпълнява, от какви витамини има нужда организма му, приемът на какви храни да увеличи или намали и още много други.

Аюрведа - древна наука със сила в съвременния свят

Според Аюрведа, човекът е изграден от пет елемента - вода, въздух, земя, огън и пространство, в различни съотношения. Чрез пулсова диагностика, аюрведичният доктор установява състоянието на комплекса тяло-ум, който е зададен по рождение - Вата, Пита, Кафа. Определя дисбаланса в тялото, който води до заболявания или емоционален дискомфорт. Аюрведа има превантивен подход, който помага да се предотврати дадено заболяване, още преди симптомите да са налице, като се премахне коренната причина за него.

Даваме ви пример за превенция и решаване на проблема с пациент, страдащ от сърцебиене и болезнена менструация. Като трябва да се има предвид, че всяка диагноза и превенция е строго индивидуална за човека и един и същи проблем при различни хора, може да се предотврати и реши по различен начин.

Какви действия трябва да извършва съответният пациент?

  • Важно е преди лягане да се осигури чувство за сигурност и спокойствие. Първо чрез загряващ масаж на цялото тяло, а след това и с топъл душ. Повтаряйки това всяка вечер, сърцебиенето ще спре, а тялото и организмът ще са в покой.
  • Препоръчва се практикуване на дихателни техники, отново с цел осигуряване на спокойствие и рестарт на нервната система.
  • Физическата активност, както на всеки е ясно, подобрява тялото и духа и именно затова на пациент със симптоми като нарушен сърдечен ритъм, се препоръчват спортове, които не са тежки кардио занимания - например дълги разходки, плуване, йога.

Какво трябва и не трябва да се консумира?

  • Важно е и да приема сливи. Те подобряват функцията на сърцето, защото са богат източник на магнезий. Магнезият помага за намаляване на кръвното налягане, а в чести случай именно високото кръвно причинява дисбаланс в сърдечния ритъм.
  • спиране на кафе, за да се избегне риска от дисбаланс в кръвното налягане
  • без млечни продукти, с цел да не се задържа много вода в организма и да не се доведе до дисбаланс във функционирането на органите.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мюмюн (Майкал)

    2 1 Отговор
    Щом тоз мой далечен руднина е толкоз добар вав лечениету на разни болежки, ми да земе и да утвори идин хоспитал тука у балгариата. Секи ден пред кабинетити ша има навалица ут мераклии да са излекуват кой ут лоша севда, кой ут заплес или слабоумие или пък ут простотиа щот тя саму пу хората ходи. Докат чакат пациентити, ша им пуска индийска музика и разни танцувачки ша са кълчат за разнуобразие. Ши напрай паре тоз щот народа са лъжи лесну.
  • 2 фолклор

    2 1 Отговор
    Всяка болест се лекува с ракия. Болест, която не се лекува с ракия е нелечима!