1 Февруари, 2022 16:54 3 805 1

Хормонално главоболие или менструална мигрена - каква болка ни тормози?

  • главоболие-
  • болка-
  • менструация-
  • хормони-
  • мигрена

Как да различим главоболието, което ни мъчи

Хормонално главоболие или менструална мигрена - каква болка ни тормози? - 1
Снимка: Shutterstock

Менструалната мигрена започва преди или по време на менструацията и може да ни мъчи всеки месец. Честите симптоми включват тъпо пулсиращо или силно пулсиращо главоболие, чувствителност към светлина, гадене, умора, виене на свят и др.

Има опции за лечение и превенция, които дават добри резултати.

Мигрената е нещо повече от лошо главоболие. Това е неврологично заболяване с поредица от симптоми, които могат да включват изтощителна болка от едната страна на главата, пише puls.bg.

Смята се, че 70% от хората, които страдат от мигрена, са жени. От тези жени 60% до 70% съобщават за връзка между тяхната менструация и пристъпите на мигрена. Жените изпитват пристъпи на мигрена три пъти по-често от мъжете.

Менструалната мигрена е един от няколкото вида мигренозни главоболия. Примери за други мигрени включват мигрена с аура, мигрена без аура и хронична мигрена.

Естрогенът и прогестеронът са двата основни полови хормона при жените. Естрогенът оформя физически характеристики на жените, предизвиква пубертета и подпомага репродукцията. Той също така влияе на нивата на холестерола, контролира менструалния цикъл, защитава здравето на костите, сърцето, кожата и мозъка. Произвежда се предимно от яйчниците.

Нива на естроген се променят. Те са най-високи в средата на цикъла, а най-ниските се измерват по време на менструалното кървене. Когато жената навлезе в менопауза, те спадат до много ниски нива.

Главоболието при жените, особено мигрената, е свързано с промени в нивата на естроген. Нивата на естроген спадат непосредствено преди началото на менструалния цикъл.

Предменструалната мигрена редовно се появява по време или след като женските хормони, естроген и прогестерон, паднат до най-ниските си нива.

Пристъпите на мигрена обикновено се подобряват по време на бременност. При някои жени пристъпите на мигрена се появяват още през първия триместър от бременността и изчезват след раждането.

В допълнение към спада на естрогена, противозачатъчните хапчета и хормонозаместителната терапия за менопауза могат да променят честотата и тежестта на мигренозните пристъпи.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо мръсник

    0 0 Отговор
    To kу....е все нещо ги тормози и боли и все некой друг им е виновен!