Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 12:56 11 478 11

Пламъци бълват от "огнен" извор в Хаинбоаз (ВИДЕО)

  • извор-
  • хаинбоаз-
  • велико търново-
  • стара загора-
  • огън-
  • сероводород

Горящата вода е питейна, а местните смятат дори, че е лековита

Мнозина са чували за огнената вода в Хаинбоаз. Тя извира от малкото в цяла България "огнени извори" и със сигурност може да бъде атракция, способна да привлича туристи. За извора обаче не може да бъде открита почти никаква информация днес, а и чешмата изглежда забравена, пише местното издание "Борба".

При допир с огън водата се запалва и гори доста дълго време. Изгасва от вятъра, а много от случайните минувачи и чужденци буквално се стряскат, когато видят пламъците. Но всъщност водата е питейна, а местните жители твърдят, че е доста лековита.

Според тях тя лекува кожни болести и дори ставни проблеми. Някои пък я сипват в колата, за да прочисти от котления камък радиаторите и казанчета.

Никой до момента обаче не е разработил извора и дори не си е помислял да прави балнеолечебни центрове. За сметка на това турски тираджии не се притесняват да спират и да се къпят на чешмата. Един от тях дори използва шампоан, без да се притеснява от студеното време, видя на място екип на вестника. Мъжът беше изненадат от факта, че водата може и да гори.

В същото време друг разпален пътник обясни, че някога в планината имало проучване за добив на нефт. По думите му горящата вода е в близост до находище на природен газ. Научното обяснение за пламъците обаче е друго, а именно високото съдържание на сероводород. Този газ се разтваря във водата и при по-сериозна концентрация може да гори.

Днес към извора има изградена чешма. Тръбите умишлено имат дупки, за да може всеки, който желае, да запали водата през тях. Някога на отбивката имало и заведение, което не просъществувало дълго. Сега заради хилядите пътници районът е буквално превърнат в микросметище.

Самата чешма се намира и до паметник на бригадирското движение. Но нищо от тези факти не спира минувачите да оставят следи след себе си, дори наличието на контейнер за смет.

В същото време много хора спират там, за да пълнят туби с вода. На практика изворът се намира на границата между Великотърновска и Старозагорска област. Поддръжката е задължение на АПИ, но през всичките години досега никой не е помислил за облагородяване на района.

Мястото има потенциал да се превърне в туристическа атракция, защото подобен извор има само във варненското село Кривини. Като и за там се твърди, че бил открит след опити да се намери нефт в района.

Все пак специалистите предупреждават да не се прекалява с пиенето на подобни води, защото всяка болест изисква индивидуално лечение и предписание от специалист.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    15 3 Отговор
    Ами освен булгаргаз да бие сонда и да точи шистов газ.
  • 2 щом водата се пали

    12 9 Отговор
    значи не е читава за пиене бре идиоти

    Коментиран от #3

  • 3 По принцип си прав

    28 3 Отговор

    До коментар #2 от "щом водата се пали":

    Но и ракията се пали и се пие.
  • 4 Към2

    15 2 Отговор
    Ти си идиота първо провери и тогава давай съвети Годна е и става за пиене
  • 5 хаха

    30 3 Отговор
    В цял свят ( всички бедни на забележителности и интересни местности държави ) това щяха да го превърнат в световна Легенда и да привличат туристи, да будят интерес....
    Тука сме оставили турски тираджии да се къпят и всички ние го превръщаме в сметище !
    За това ще се затрием и българина заслужава на 100% съдбата си !
  • 6 Един българин

    16 1 Отговор
    Какво богатство имаме и стоим и тъпеем.Района около него е занемарен до степен такава щото може такова нещо да се види в покрайнините на някое гето.За смях сме пред света - жалка работа.....................Пък хората навремето този проход на ръка са го направили.Що се отнася до водата аз редовно си пълня от нея.Знам че помага при стомашно чревни проблеми- сярата в нея се усеща леко-иначе подобен извор има в с.Вонеща вода от там идва и името на селището

    Коментиран от #8

  • 7 Хитретс

    6 1 Отговор
    Аз от тая чешма си пълна резервуарЯ ! Тва е кат бесплатна колонка!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Павел Пенев

    7 2 Отговор
    Колко пъти трябва да се обяснява на мисирките че проход Хаинбоаз няма, има Проход на Републиката бе простаци туркофили.
  • 10 √(n&Варна)

    0 0 Отговор
    Много сте закъснели с тези "горящи" води.
    Преди много години малко след гр. Долни чифлик в посока с. Кривини имаше подобна чешма, даже и нещо като СПА-център в стил "Направи си сам" до нея.
    Скоро не съм минавал по този път и не мога да твърдя, че има нещо останало от чешмата.
    Написаното се отнася за Варненска област.
  • 11 Митове и легенди

    4 1 Отговор
    Преданието гласи . По време на строежа на прохода млад бригадир подгонил млада бригадирка . На това място я стигнал , и и хвърлил такава люта любов , че и запалил д-то . Бригадирката скокнала на водата да си охлади д-то , и чак водата пламнала , и така до наши дни. По този повод там има паметник на двамата . Бригадира е седнал щото не му държат краката от умора. А бригадирката до него права , не може да седне на стол , щото я боли д-то.