Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 12:29 2 587 46

Астероид приближава Земята

  • астероид-
  • 2007 uy1-
  • орбита-
  • небесно ряло-
  • наса

Той може да причини сериозни щети на планетата в случай на сблъсък

Астероид приближава Земята - 1
Снимка: shutterstock

На 8 февруари астероид 2007 UY1 ще се приближи до Земята, той ще бъде на разстояние малко над 5 млн. километра от планетата, което е приблизително на 14 разстояния от Земята до Луната, следва от данните на НАСА.

2007 UY1 принадлежи към групата на астероидите Атон - орбитата му пресича орбитата на Земята отвътре.

Диаметърът на небесното тяло може да достигне 150 метра. Това означава, че на теория, може да причини сериозни щети на планетата в случай на сблъсък.

Астероидът е открит за пръв път през 2007 г. Не е смятан за опасен.

Според настоящите изчисления теоретичната вероятност някой ден да се сблъска със Земята е изключително малка. Според прогнозите на VNII GOChS през пролетта на 2029 г. астероидът Апофис ще се приближи до Земята на много близко разстояние, сравнимо с височината на орбитите на геостационарните спътници. Роскосмос оценява вероятността от сблъсъка си със Земята като "много, много малка".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалиста

    3 16 Отговор
    ако ще пада,да пада по към мацква в частност кремъл

    Коментиран от #3, #15

  • 2 Грульо

    7 0 Отговор
    "Диаметърът на небесното тяло може да достигне 150 метра"

    Ама тоз астеровид и той ли дебелее като хората. :D
  • 3 Обесен Язовец

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "реалиста":

    Там вече ги пробваха с Челябинския и нищо не стана. Нека сега да е към Мичиган да видим там, какво ще стане? Руснаците техния го свалиха космическите им воиски. Не помниш ли?

    Коментиран от #11

  • 4 М а н а ф оглу

    6 0 Отговор
    А дали ще има нова ваксина против астероидната болест, че страхът е голям.
  • 5 Алиен

    4 0 Отговор
    Въпрос само на време!
  • 6 Виталия

    1 2 Отговор
    Послание на Вселената ! 14.05.Израел създадена. Атон е История Славноболгарска. САЩ-евреи спрете се гласи посланието

    Коментиран от #14, #20

  • 7 Топ 🎯

    5 0 Отговор
    Моля Уйо1, ако обича да се цели в САЩ! Те имат опит във фантастичните екшъни и ще се оправят !
  • 8 ха стига бе

    3 0 Отговор
    Мнооооогу близку минава,ши уплаши прасету!
  • 9 Тиква

    3 0 Отговор
    Може да мине на 5 мил километра, може да е 150 диаметър. Може това, може онова, но е далече от нас. Стига паника
  • 10 Земята

    4 1 Отговор
    е плоска, под купол. никакъв метероит не може да премине купола.

    Коментиран от #12

  • 11 4588

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Обесен Язовец":

    Какви космически войски от некосмическа държава.ююАйде малко по -сериозно.Освен това случаят с Челябинск е от преди 100 години.Руснаците тогава още не са знаели какво е тоалетна хартия.

    Коментиран от #21

  • 12 6322

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Земята":

    Хапчетата...привтел.
  • 13 тудоресте

    2 1 Отговор
    Време е вече за рестарт !
  • 14 Моля

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Виталия":

    Пояснете , какво искате да кажете ! Наистина не разбрах !

    Коментиран от #17

  • 15 Да ти се забие

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "реалиста":

    в зад ни ка
  • 16 гост

    2 0 Отговор
    да кажете дали ще може да се гледа от България?
  • 17 Виталия

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Моля":

    Ползвах написаното и направих анализ според данните в статията. Според мен появата на този астероид е поредно послание на Вселената към Човечеството, че не върви на добре. Светът се състои от държави, нали така ? Ползвах числата 05 и 14 и образувах дата 14.05. Израел е дуржавата, но тя е създадена от САЩ главен опонент най-вече на Русия, доколкото е прието да се говори в света за тези две държави. Астероидът го кръстили от групата Атон. Атон, ами там Паисий Хилендарски пише История Славноболгарска, т.е.връзка България, която при мислено събрани континенти е точно в центъра! Нашата държава е благодатна, но не случваме на добри управници и затова не живеем като европейци и сме приети само на хартия като такива в ЕС 2007 - астероид 2007 UY1. Сега по-ясно ли е ?

    Коментиран от #18

  • 18 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Виталия":

    Не ! Много произволно ви тече мисълта ! Ако ползвахте нумерология , щяхте да вземете впредвид датите , а не разстоянието ! Освен това , си ги нагаждате , като ги обръщате наобратно ! Да не говорим , че никой астроном не би нарекъл група астероиди ,на Атон , в Света Гора ! Сигурен съм , че става дума за древноегипетския бог Атон ! Та затова !

    Коментиран от #19

  • 19 Виталия

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ами":

    Обръщам ги, защото Млечния път има Галактика-близнак. Не помня точно коя година и къде четох за тази версия. Беше преди удара на кулите-близнаци в САЩ. И Ви писах, че според моето тълкуване, което идва от моята мисъл, т.е.така аз виждам свързаността на числата и думи, представени в статията. Не Ви задължавам с коментара си.

    Коментиран от #23, #24

  • 20 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Виталия":

    Не пропускай букви, когато четеш. Пише славѣноболгарскаѧ.

    Коментиран от #22

  • 21 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "4588":

    Хахахахах кой е некосмическа държава бе, аланколу? Кой е първият космонавт? Кой изведе вървият полет в космоса? А първата МКС? Да не мислиш, че света се изчерпва с драсканиците на Ердо по вашите вестници?
  • 22 Виталия

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    И това съм го подлагала на анализ. Има спор дали е Славяно или Славноболгарска. Според мен е Славноболгарска, защото славяните са били тук когато прабългарите са пристигнали и заедно с траки създали България.

    Коментиран от #27

  • 23 А къде

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Виталия":

    Е мястото на Паисий ?! Атон е взет , като древноегипетски бог , а не като полуостров ! Много напасване има !

    Коментиран от #25

  • 24 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Виталия":

    "Аз, Паисия, йеромонах и проигумен хилендарски, събрах и написах и преведох на българските и СЛАВЯНСКИ прости речи......."
    Онзи, който умишлено маха букви от История славЯнобългарска, за да изкриви значението на думите, е чуждопоклоник и антибългарин.

    Коментиран от #26

  • 25 Виталия

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "А къде":

    Според мен е като полуостров. Ние сме на планета, не в древната митология реещи се във Вселената. Аз поне не зная да има абсолютни доказателства за съществуване на божества. Хора обаче има, иначе нямаше да си пишем и обсъждаме теми с Вас

    Коментиран от #32

  • 26 Виталия

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    А като е махнал тракийците какво е ? Значи трябва да е Славянобългаротракийска История. Нали обединяването на 3-те народи е довело до създаването на държава или греша ?

    Коментиран от #28

  • 27 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Виталия":

    Личните тълкувания са за кафенетата. Ако всеки почне да си предлага неговите разбирания, ще настане анархия голяма. Там пише славЯнобългарска. А ти можеш да четеш и думата патка с У, но то си е само твой проблем.

    Коментиран от #29

  • 28 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Виталия":

    Аман от гъркомани! Какви тракийци те гонят, като те са били шепа остатък, когато тук са нахлули славянските орди? Кое от траките ти е запазено днес? Я ми говори на тракийски, да видим какво си съхранила от тях? Вместо това ми пишеш на славянски диалект и ще те разберат всички славянски народи.

    Коментиран от #30

  • 29 Виталия

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    😂 Защо се ядосваш за глупости ? На прост български език - славяни и траки ТУК. Прабългарите идват и се създава държава. Това съм го учила, не си го изсмуквам от пръстите !

    Коментиран от #31

  • 30 Виталия

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Племето мизи са тракийци, а не славяни и са били в дн.Северна България. Орфей сме учили тракиец от Родопите. Каква Гръция ?!

    Коментиран от #33, #35

  • 31 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Виталия":

    Не понасям напъните, българите да бъдат отделени от славянските народи. Прозират много подли, външни намеси в тази замаскирана като "новата истина" пропаганда.
    Не знам къде си учила, но когато на Балканите нахлуват пълчища славяни, траките са останали шепа скотовъди, омаломощени, малобройни, едвам преживяващи, отдавна разпокъсани и уморени от безкрайните войни със съседите им. Били са претопени и асимилирани. Точно затова не са успели да пренесат нищо от културата и езикът си в следващите поколения. По-многобройният народ запазва традициите, езикът си и физическите си черти. Дори пра-българите не успяват да наложат техният език за единен над славянското мнозинство.

    Коментиран от #38

  • 32 Разбира

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Виталия":

    Се , че имате право да предполагате , но предположението ви е грешно ! Повечето астероиди носят имената на боговете на смъртта , или подземното царство , като Апофис , малко са слънчевите , като Атон ! И Вие ,и господина който ви опонира ,бъркате ! Тезата , че сме славянобългари , е наложена от Русия , която с панславянстото иска да придобие власт върху всички славяни ! Тракийската теза е ясна - от Гърция ! Основното - да се омаловажава приноса на българите за създаването на редица цивилизации ! Вярно е , че по нашите земи има славяни и траки , но държавата се създава от българите ! И не сме от 681 г. по тези земи ! Прочетете " Тайната история " на Прокопий , и ще разберете , как още Юстиниан Велики плаща данъци на хан Заверган , и чак франките и готите треперят ! Има старобългарски език , славянобългарски е руска измислица ! Особено деен е , академик Лихачов ! А ако искате да се опитате да прогнозирате бъдещето , трябва да сте безукорно точна ! Не да нагаждате ! Окултното се подчинява на строги закони , не на предположения !

    Коментиран от #34

  • 33 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Виталия":

    Орфей е един на милион. Той е известен по цял свят, както и Спартак. Една лястовичка пролет не прави, макар че е факт.
  • 34 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Разбира":

    И Черноризец Храбър ли е бил подвластен на руснаците, че е писал за славяните?
    А Теофан Изповедник и той ли на руска служба е слугувал, че и той бая е поизписал за славяните, по тези земи?
    Четете си всякакви апокрифни литератури. Ваш проблем си е, дали вярвате на всичко, което ви подхвърлят. Когато обясните, защо Теофан и Черноризец са писали за славяните, тогава може и да проумеете заблудата, в която сте попаднали.

    Коментиран от #36

  • 35 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Виталия":

    Същите територии са били и на римляните. Това значи ли, че сме римляни?

    Коментиран от #37

  • 36 Никой

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Не отрича , че славяните са част от българския народ ! И е съвсем нормално , Черноризец храбър да пише ! Но не са определящата част , нито те са създали държавата. ! Във времето на хановете , администрацията е била само българска ! Това , че поддържате руската теза за славянско начало , си е лично ваша работа ! А това , че наричате Прокопий " апокрифна литература " , също си е лично ваша пропуск ! Разбирате ли поне , че когато наричате старобългарският език , славянобългарски , давате зелен сигнал на руснаци , македонци , моравци , и разни , да имат претенции към създаването на българската писменост !!!

    Коментиран от #39, #40

  • 37 Виталия

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Алцек е прабългарин създал държава в Италия. Римляните идват по тези земи, също както и Кубратови синове. Идват !!! не са живяли...

    Коментиран от #41

  • 38 Виталия

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Съжалявам, не сте ме разбрал ! Аз не искам да се отделят, защото че е грешка ! Горда Стара планина започва от Сърбия, до ней Дунава синей извира от Шварцвалд в Германия, слънце Тракия огрява, над Пирина пламеней Родино...
  • 39 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Никой":

    Руснаците, откак се помня, признават българското начало на писмеността ни. Явно си роден след 90 год и не помниш това време. Сега е друго, защото се обърнахме срещу тях и им плюхме в очите, заслепени от доларите, кока колата и макдоналдса, с който краварите ни омагьосаха, да изоставим род и родина и да се правим на европейци.

    Коментиран от #43

  • 40 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Никой":

    Не, не наричам Прокопий апокрифна литература. Славяните СА били определящо мнозинство в етногенезиса на съвременните българи.
    И да - прабългарите са направили държавата, защото славяните са били разпокъсани племена, както и траките. Всеки владетел се е смятал за равен и не е търпял някой да е над него, че да му се подчинява. Но точно затова гръцките философи казват, че славяните са живяли в демокрация. Прабългарите правят съюз със славяните и образуват административната част на държавата, но Борис-1 приема славянският език за единен. Защо ли? Согурно защото е имал афинитет към малцинството на славяните ;)
  • 41 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Виталия":

    Не бе, никак не са живяли римляните по нашите земи, хич! Само дето са съградили няколко крепости, като Сексагинта Приста и Дуросторум, както и са построили пътища, като Виа Траяна. Но ще да са го направили пътьом, набързо, по някой европейски проект :)))))

    Коментиран от #42

  • 42 Виталия

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    Минали са с 200😂пътьом
  • 43 Позволете

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Да не се съглася с Вас , именно , защото не съм роден след 90 година ! Не ние сме плюли в очите на руснаците , а те в нашите , и на целият тогавашен соцлагер ! Те зарязаха нашите държави , " Варшавския договор " , и се юрнаха да правят " перестройка " ! Те са предателите , така че , не се опитвайте да ни вменявате вина ! Сега съжаляват , и се оправдават с подобни на вашите приказки ! Че друг им е виновен ! Е не е ! Те зарязаха всички ! А езика , пак казвам , се нарича старобългарски ! Разбира се , че има български , славянски , и тракийски думи ! Не обръщайте внимание на Лихачов , и неговите последователи ! Ако сте българин !

    Коментиран от #44, #45

  • 44 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Позволете":

    Руснаците ни обърнаха гръб едва след варварсйят възродителен процес, с който хвърлихме много лошо петно върху перестройващата се СССР. Такива зверства са били характерни за 18 век. И под "обърнаха гръб" има значение дали говорим за икономическа помощ, от каквато се нуждаехме, когато НАТО ни отряза пътя към всичката ни търговия с преработен руски петрол и оръжия, към трети страни, или говорим за културно откъсване от славянското единство, което сами предприехме, за да се докацем като западноориентирани продажници.

    Коментиран от #46

  • 45 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Позволете":

    Езикът ни не е старобългарски, а е славянски диалект - един от многото. Ако беше старобългарски, как обяснявате, че негови диалекти се говорят от поляци, сърби, хървати, руснаци, чехи, македонци, украинци и т.н.? Да не би и те да са старобългари или пък тракийци? С абсурди не ми се занимава.
  • 46 Щях

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    Да се съглася , ако бяхме изолиран случай ! Но те изоставиха целия соцлагер , който само създадоха ! Те са виновни , че източна Европа стана лесна плячка за НАТО ! В другите страни нямаше възродителен процес ! Сега да не ни пробутват , че сме виновни ! Нашият народ , още ги уважава , а не ги мрази !