10 Февруари, 2022 16:30 5 128 7

Спасиха крокодил, живял с автомобилна гума на врата 6 години (ВИДЕО)

  • крокодил-
  • соленоводен крокодил-
  • спасен-
  • автомобилна гума-
  • индонезия

Гумата най-вероятно е била сложена нарочно около врата на влечугото

Спасиха крокодил, живял с автомобилна гума на врата 6 години (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Крокодил, живял в продължение на шест години с употребявана автомобилна гума на врата, е бил спасен. С риск за живота си, индонезийски ловец на птици успял да освободи животното за радост на множество природозащитници.

4,5-метровият соленоводен женски крокодил се превърна в икона за хората в Палу, столицата на Сулавеси, централен индонезийски остров. Крокодилът бе забелязан за първи път в градска река с гумата около врата му, но с напредване на времето допълнителният аксесоар е заплашвал да удуши животното.

Природозащитници шест години се опитваха да освободят животното. От 2016 г. насам случаят му придоби световна популярност, предизвиквайки съчувствие сред местните жители и по целия свят. През 2020 г. австралийският ловец на крокодили Матю Райт и американският биолог по дивата природа Форест Галант се опитаха и не успяха да освободят влечугото.

В началото на януари 35-годишният ловец на птици и търговец Тили, който наскоро се преместил в града, разбрал за крокодила с гума и решил да спаси влечугото, което и без това си правило слънчеви бани в река до къщата му.

Мъжът нанизал въжета с различни размери в капан, вързан за дърво близо до реката, и напълнил капана с пилета, патици и кокошки като стръв. След три седмици чакане и няколко неуспешни опита, крокодилът най-накрая попаднал в капана. С помощта на двама свои приятели Тили извадил на брега крокодила и отрязал гумата.

Животното било пуснато в дивата природа с помощта на пожарникари и фондация за опазване на околната среда.

Установено, че използваната мотоциклетна гума най-вероятно е сложена нарочно около врата на животното в неуспешен опит то да бъде хванато за домашен любимец или за дране.

Въпреки непрекъснатите атаките на крокодилите и смъртните случаи сред индонезийците, соленоводният крокодил е защитен от законодателството в Индонезия.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мис Крокодил

    4 5 Отговор
    Ама тази гума я нося за украшение.
  • 2 В заглавието автомобилна

    13 1 Отговор
    Във видеото мотоциклетна. Някой спи докато уж е на работа.

    Коментиран от #4

  • 3 Това е

    3 5 Отговор
    КРОКОДИЛА гена,САМО пиян РУСКИ крокодил може да позволи някой ДА СЕ подиграва с него☝
  • 4 И освен това...!

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "В заглавието автомобилна":

    Как пък засякоха,че цели 6 години крокодила е бил с тая автомобилна(мтоциклетна...😂)гума...?!?!
  • 5 име

    1 5 Отговор
    Крокодилите и вараните са уникално тъпи и безполезни влечуги. Толкова тъпи, че дори не ги е страх от хората. Трябва да се избият в дивата природа, на всякъде има други хишници-бозайници, които вършат същата работа като тези влечуги. Освен за кожа, не знам за друго стават ли, ама и това не е сигурно.
  • 6 адаша

    6 2 Отговор
    Абе това индонезийското КАТ дреме ли?! Как така, ще ми се жмитка през зимата с лятна гума? Бива, бива, ама това на нищо не прилича!
  • 7 васик атанасова

    2 1 Отговор
    това автомобилна гума ли е ?