Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 11:57 4 362 0

Норвегия забранява 2 породи кучета, страдат от развъждането

  • кучета-
  • куче-
  • забрана-
  • развъждане-
  • норвегия-
  • породи

Кучетата от двете породи страдат от много заболявания заради вида си

Норвегия забранява 2 породи кучета, страдат от развъждането - 1
Снимки: Shutterstock

Норвегия забрани две породи кучета, защото чертите, които ги правят толкова симпатични, им причиняват страдания. Това са Английският булдог и Кавалер Кинг Чарлз шпаньол.

Съдът в Осло обяснява, че практиката за развъждането им причинява страдания, които не съответстват на Закона за защита на животните.

Решението, което е приветствано от защитниците на правата на животните и критикувано от развъдниците, е породено от нарастващия спор дали миловидността на животните не е за сметка на тяхното здраве.

Заради размножаването в родство двете породи са развили наследствени болести, от които страдат повечето им представители, ако не и всички. Списъкът от заболяванията е дълъг.

Булдогът има дихателни проблеми заради плоската муцуна, както и дерматологични, репродуктивни, ортопедични. Повече от половината му представители, родени от 10 години в Норвегия, са се появили на бял свят със секцио.

Що се отнася до Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, те често страдат от главоболие заради малкия череп, имат сърдечни и зрителни проблеми.

Норвегия забранява 2 породи кучета, страдат от развъждането

Тъй като решението се обжалва, то още не е влязло в сила. Професионалистите обаче са поразени. Някои не вярват в изредените здравословни проблеми, други мислят, че те могат да бъдат избегнати с по-внимателно развъждане, пише БТА.

Освен това те отбелязват, че решението не забранява вноса на двете породи, продажбата им и отглеждането им, само развъждането им.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА