Last news in Fakti

7 Май, 2013 16:53 1 380 1

"Вампирско лечение" помага на плешивците

  • лечение-
  • оплешивяване-
  • плазма-
  • тромбоцити
"Вампирско лечение" помага на плешивците - 1
Дали Брус Уилис (тук - със съпругата си Ема) ще прибегне до новото лечение?!

За кошмара на милиони мъже – оплешивяването, може би скоро ще има ефективно противодействие, съобщи АНСА. Методът, наричан на шега „лечението на вампира“, включващ инжекции с кръвна плазма, извлечена от самите пациенти и обогатена с тромбоцити, би могъл да предизвика нов растеж на косите. За това свидетелстват резултатите от италианско-израелско изследване, публикувано в British Journal of Dermatology.

Според Фабио Риналди и неговия екип от Университета в италианския град Бреша, инжектирането на такава плазма директно в скалпа стимулира нови стволови клетки под кожния слой, които улесняват растежа на косата.

Проучването е осъществено с 45 доброволци в продължение на 12 месеца. Техниката се основава на принципа, че стволовите клетки в луковицата на косъма са снабдени с рецептори за факторите на растежа в тромбоцитите. А растежните фактори са в състояние да стимулират стволовите клетки на космените фоликули - все още налични, макар и „спящи“ - да произвеждат коса.

Според учените методът е ефикасен във всички стадии на оплешивяването и растежът на космите започва един-два месеца след първия сеанс, като достига своя пик след шест месеца. Лечението би могло да помогне и на много жени с подобни проблеми, получени след раждане или период на стрес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    Значи е истина, че пиенето на човешка кръв е полезно ... МУ-ха-ха