Last news in Fakti

4 Март, 2022 10:42 24 055 20

Откриха изгубения континент Балканатолия, част от който е била и България

  • изгубен-
  • континет-
  • балканатолия-
  • изследователски екип

Според изследователите континентът сега е предимно под водата в източния край на Средиземно море

Откриха изгубения континент Балканатолия, част от който е била и България - 1
Снимка: Shutterstock

Международен екип от учени от Франция, Съединените щати и Турция твърди, че е открил изгубения континент, довел до промяна на животинската популация в Европа.

Според откъс от тяхното изследване, което ще бъде публикувано по-рано този месец в списанието Earth-Science Reviews, така нареченият Балканатолия някога се е намирал по средата на Европа, Азия и Африка и е можел да служи като мост за животните, които са преминавали от Азия в Европа. Територията на днешна България е била част от изчезналия континент, съобщи БГНЕС.

Преди около 34 млн. години е имало голямо измиране, известно като Grande Coupure, когато Западна Европа е била колонизирана от огромен приток на животни от Азия, оказал фатален натиск върху видовете, които произхождат от Европа.

Изследователският екип, ръководен от Френския национален център за научни изследвания, е открил обект в Турция, в който се намират животински вкаменелости, за които учените установяват, че принадлежат на видове, живели в Азия, и датиращи отпреди 38-35 млн. години, което означава, че тези животни са мигрирали през Балканатолия много преди изчезването Grande Coupure.

Според изследователите континентът сега е предимно под водата в източния край на Средиземно море. Но по време на еоценския период - епоха, съществувала преди 56-34 млн. години, континентът излиза на повърхността поради по-ниското морско равнище.

"Балканатолия има сложна история на епизодично претопяване и изплуване през еоцена и е изобразявана или като прекъснат архипелаг, или като широк и непрекъснат остров. По този начин се предполага, че бозайниците, произхождащи от Азия, са се разселили в Югоизточна Европа по "южен път" през Балканатолия", казват изследователите.

В своето изследване изследователите идентифицират и група животни, които са били местни за Балканатолия, като хипоподобни същества, наречени ембритоподи, и торбести, наречени метатерианци. Учените смятат, че тези животни са еволюирали в изолация на земя, която е била отделена от близките континенти - още един детайл, който допълнително подкрепя съществуването на балканатолийския континент.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    11 7 Отговор
    Байдеменци да прати техника да го извадиме , така ще станеме на големият член на нато :)))) А пък може и да се изфука, че е помогнал на иранците от Балканите мдааа
  • 2 Ефенди

    22 4 Отговор
    Балкантолия под какво владичество е била преди 50-60 млн. години?

    Коментиран от #20

  • 3 kvy

    30 1 Отговор
    "което ще бъде публикувано по-рано този месец"
    Това някой, може ли да ми го преведе?

    Коментиран от #17

  • 4 Съдията Дред

    43 4 Отговор
    То и сега Европа се колонизира от огромни потоци животни от Азия и Африка, изместващи местните видове.

    Коментиран от #6

  • 5 !!!!!

    15 2 Отговор
    Малко по малко почват да ни подготвят за ново турско иго.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Механик

    28 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дан":

    И що да е слетак?
    Ти ходил ли си скоро в Германия и Франция? Знаеш ли, че тези инак подредени държави са обърнати на кочина от тъмнокожи номади? Знаеш ли, че в Германия, Франция и англия почти никой не говори на традиционните да тия места езици?

    Коментиран от #8

  • 8 хак да им е

    24 4 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    И какво сега, да ревем ли за колонизаторите и нацистите? Има ли някой народ по света, да е видял хубаво от англичани, немци или французи? Освен геноцид, войни и разграбена история или природни богатства, друго има ли след тях останало? Аз ли ги бих по главата да си внасят индийци, ганайци, алжирци, турци преди години за да им работят на мързеливците?! Аз ли ги бих по главата да си внасят сега афганистанци, пакистанци и разни африканци, щото пак са закъсали за работна ръка?!

    Коментиран от #9

  • 9 Роко

    8 9 Отговор

    До коментар #8 от "хак да им е":

    Караш кола,гледаш телевизия,това са го измислили там, на запад. Акогато рухнат те, идва нашия ред, само че този път няма да минем с 500години, чаткаш ли?

    Коментиран от #10, #11, #13

  • 10 SSS

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Роко":

    Така де, защото те ни освободиха след 500 години, та и сега на тях ще чакаме.
  • 11 Гочето

    9 7 Отговор

    До коментар #9 от "Роко":

    Абе тъпан чувал ли за Джордж Атанасов,Българина който е измислил компютъра с които каубойте се фучкат,така че не си напрягай еднопосочения мозък..

    Коментиран от #14

  • 12 Гост

    13 1 Отговор
    И сега го има, но се казва Банкянтопия. Много зайци се въдат там.
  • 13 Гост

    3 10 Отговор

    До коментар #9 от "Роко":

    Този път няма да минете и метър. Цялата ви икономика се крепи на подаянията на запада. Рухне ли той - оставате на патладжан и кюспе, че и пари за захар няма да имате, да стане тахан халва.
  • 14 Chochakis

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гочето":

    Абе, льольо, не е "Джордж", а е Джон, и е много важно да попаднеш на среда/или място/, където да развиеш идеите си в готов продук. Ъндъстенд му.....

    Коментиран от #15

  • 15 Гочето

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Chochakis":

    Ами какво правиш тука като не си льольо,отивай там и се доразвий,а името на физика е Джон Винсент Атанасов.Е,кой е льольото бе тъпан.
  • 16 Аууу

    11 1 Отговор
    България и сега е изгубена и се мамира на три континента и най малкото се въсползват десет държави благодарение на продажните ни политици
  • 17 морски

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "kvy":

    Да ,това е минало - бъдеще- не свършено време! Мисирки!
  • 18 Ханко брат

    2 1 Отговор
    Путин е виновен. Путин аааааах. Казвах ви аз..ама вие не...е на ви сега
  • 19 само да попитам

    1 0 Отговор
    защо казвате че че бил част от българската държава преди милиони години ? тогава е имало само македония и диви животни не го забравяйте това са сътворителите на света да не ги обидим нещо че целия модерен свят ще ни се изсипе на главата да ни се кара защо сме ги обидили…
  • 20 Ай на бас

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ефенди":

    че е бил под "македонско"владичество