Last news in Fakti

10 Май, 2013 11:14 1 106 0

НЗОК ограничава конкуренцията между аптеките при реимбурсираните лекарства

  • лекарства-
  • нзок-
  • кзк-
  • аптеки

Комисията за защита на конкуренцията прие становище по „Образец на типов договор” между НЗОК и аптеките като търговци на дребно с лекарствени средства, реимбурсирани от касата. Образецът на типов договор за 2013 г. е съгласуван от представители на НЗОК и на Българския фармацевтичен съюз (БФС), съобщават от НЗОК.
С Образеца на типов договор се определя средна продължителност от 6 минути за обработване на рецепта в аптека и 9 мин. за протокол за отпускане на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК. В Типовия договор е включена и формула, чрез която за всяка аптека се изчислява максималният брой рецепти, които тя може да обработи в рамките на един отчетен период, в зависимост от броя на наетите магистър-фармацевти. В Типовия договор е записано също така, че НЗОК няма да заплаща на аптеките реимбурсирани лекарства по рецепти, които надвишават максималния брой, изчислен по формулата.
След анализ на разпоредбите на Типовия договор КЗК е на мнение, че минималното време за обработка на рецепти и протоколи за реимбурсирани лекарства и формулата, определяща максималния брой рецепти, за които касата заплаща на аптеките, има ефект на квотно ограничение на търговията на дребно с лекарствени средства, реимбурсирани от НЗОК. Според КЗК по този начин се нарушава конкуренцията на пазара на търговия на дребно с реимбурсирани лекарства и се засяга благосъстоянието на потребителите (пациентите) в няколко аспекта:
- Преразпределят се пациентите между аптеките независимо от качеството на обслужването и цената на предлаганите лекарствени продукти, в ущърб на по-ефективните търговци на дребно;
- Намаляват стимулите за по-ефективните аптеки да предлагат по-качествена услуга и по-конкурентни цени;
- Определени аптеки се поставят в по-благоприятни условия спрямо други;
- Намаляват стимулите за аптеките да предлагат лекарствени продукти, реимбурсирани от НЗОК;
- Понижава се качеството на обслужването в аптеките;
- Ограничава се изборът на пациента относно аптеката, от която да закупи необходимото лекарство;
- Възниква опасност пациентите да не получат навреме предписаните им лекарства, реимбурсирани от НЗОК;
- Възниква опасност пациентите да не могат да получат лекарства, реимбурсирани от НЗОК, поради това, че аптеките, особено в малките населени места, са изчерпали лимита си за обработка на рецепти за тези лекарства.
КЗК счита също така, че мотивите за въвеждане на разпоредбите в Типовия договор, а именно: повишаване на качеството на обслужването и противодействие на продажбите на лекарства в незаконни обекти извън аптеките не могат да балансират посочените негативни ефекти.
Ето защо КЗК предлага на НЗОК да отмени посочените разпоредби от Типовия договор с аптеките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА