9 Март, 2022 14:19 5 150 10

Родопското одеяло се превърна в палто

  • родопско одеяло-
  • палто-
  • шевици-
  • дизайнер

Дизайнът на палтата е съвременен прочит на родните ни традиции

На теория (и по календар) пролетта може и да наближава, но на практика температурите навън казват друго. Непреодолими климатични условия обаче няма - може да пренесем усещането за топлина и уют навън с ново и нестандартно попълнение в гардероба, което да разходим из града. Точно това прави колекцията палта на българската марка "Китна". А и определено привлича погледи.

Дизайнът на палтата е съвременен прочит на родните ни традиции, като най-впечатляващият е несъмнено този на палтото, направено като от родопско одеяло. В описанието му на сайта на марката се казва, че е "китно палто с подплата, с което няма как да останете незабелязани". Склонни сме да се съгласим и оценяваме, че то е изработено изцяло ръчно, с прецизност и внимание към детайла, и от 100% вълна.

View this post on Instagram

A post shared by Kitna / Китна Petia Ilieva (@kitna.bulgaria)

В колекцията се открояват и друг вид мотиви, характерни за чипровските килими, като дизайнерите са създали и по-свободни интерпретации, в които преплитат цветовете на българското знаме, пише lifestyle.bg.

View this post on Instagram

A post shared by Kitna / Китна Petia Ilieva (@kitna.bulgaria)

Брандът вдъхва нов живот на шевицата и везбата чрез модерни ръчно направени и бродирани бижута, аксесоари и дрехи, за да запази енергията и автентичността на родните традиции.

Освен палтата, богатата селекция на "Китна" допълват и множество накити - обеци, колиета, гривни, чоукъри и пръстени. Мъжете също не са пренебрегнати, като те могат да добавят акцент в облеклото си с нестнадартна папийонка, ръкавели или аксесоар за яка.

Вдъхновяваща е и идеята, която задвижва създаването на марката, а именно желанието за възраждане на българските традиции. Творческият екип вярва, че е възможно те да бъдат пренесени в съвременния начин на живот, да са част от модата, обединявайки минало и настояще, като по този начин предпази символите и обичаите ни от забрава и предава скритите в тях сила и енергия.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алиен

    25 3 Отговор
    Готино! От кога сме имали готините шарки и прежда ! Супер
  • 2 като

    10 3 Отговор
    студент преди 32 години имах подобно палто на известен моден дизайнер, като тогава струваше цяло състояние в Кореком, и на него пишеше произведено където трябва в Европа, а не в Китай, и мисля че още стои някъде из Гардеробите в родната ми къща, трябва да го потърся и да си го наметна отново, но едва ли ще ми стане предвид факта, че сега килограмите са повече, но със сигурност сина ми може де се възползва в университета, от нещо ново, което е добре забравено старо.
  • 3 хмм

    18 2 Отговор
    Изглежда яко! Браво на дизайнерите!
  • 4 а на баба ви

    13 0 Отговор
    рунтавия китеник в какво може да се превърне?
  • 5 Браво

    8 1 Отговор
    Браво Китна!!! На фона на всички нароили се измамници и след закриването на Шевица, които бяха пионерите, но не издържаха, добре че остана някой да държи и захранва тази идея!
  • 6 Супер

    5 1 Отговор
    Хайде сега българите на запад да дадат едно рамо за популяризиране на българските традиции и на тази българска фирма.
    За срам на тия дето празнуват Хелоуин и се мислят за " уау".
  • 7 Баба вуна

    5 0 Отговор
    Имаше ги в списание бурда на времето
  • 8 Rock

    0 0 Отговор
    Не стои зле- създава усещане за уют и топли много, но без пране с омекотител е грубо и боде.
  • 9 Не е ново.

    2 0 Отговор
    По татово време имаше същата мода. Бях дете, но много добре го помня.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.