Last news in Fakti

12 Май, 2013 16:02 966 0

Папа Франциск I с рекорд по канонизации

  • папа-
  • франциск i-
  • канонизации

 

Папа Франциск I постави рекорд по канонизации, обявявайки за светци над 800 души, съобщава Би Би Си.

На меса на площад „Свети Петър“ бяха канонизирани италианецът Антонио Прималдо и неговите 813 сподвижници. През далечната 1480 г. те са заловени от турците при капитулацията на южния италиански град Отранто. След отказа им да се откажат от християнството и да приемат исляма те са обезглавени. Имената на 813 мъченици остават неизвестни. Случката се записва в историята с името на техния водач Антонио Прималдо. Саможертвата им обаче не е напразна. Съпротивата на Отранто дава време на княза на Неапол да събере войска и да спре настъплението на войските на султан Мехмед II към Рим. Това е знаменателна победа на фона, че през 1453 г. пада Константинопол.

Освен това Франциск I обяви за свещени две сестри от Латинска Америка - колумбийката Лаура ди Санта Катерина да Сиена Монтоя и Упегия и мексиканката Мария Гуадалупе Гарсия Савала. Двете монахини са известни със своята хуманитарна дейност, грижа за индианците и като основателки на ордени.

Новите светци бяха одобрени за канонизация с декрет от 11 февруари на предишния папа Бенедикт XVI. На тази церемония той изненадващо обяви, че в края на месеца се оттегля в манастир.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА