Last news in Fakti

23 Март, 2022 08:44 2 652 2

На днешния ден имен ден празнуват ...

  • имен ден-
  • лидия

Честит празник на всички дами, носещи името Лидия!

На днешния ден имен ден празнуват ...  - 1

Днес, 23 март, имен ден празнуват всички дами, носещи прекрасното име Лидия. Света Лидия е известна като една от първите жени християнки в Европа и е живяла през 1 век. Тя носи името на областта, от която произхожда – Лидия, Месопотамия. Смята се, че рожденото ѝ име е друго, пише petel.bg.

Лидия е била заможна, произхожда от търговско много религиозно семейство. Бъдещата светица е възпитавана в ценностите на християнската вяра. Когато чула за разпването и последвалото възкръсване на Исус, тя решила да се посвети на благородни дела.

Приютила в дома си апостол Павел и спътниците му Лука и Силас. Когато те напускали града, самият апостол написал благодарствено писмо, в което описвал добрината на Лидия. Домът ѝ се превърнал в молитвено място, събиращо християните. Светицата се смята и за покровителка на художниците. В българския фолклор „Лида” означава „разглезена девойка”.

Честито на всички празнуващи!


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виталия Винокурова

    0 0 Отговор
    Ей, сама ли да се поздравя сега ?!
  • 2 Виталия Германова Винокурова

    0 0 Отговор
    Не съм тази на снимката и не я познавам, но днес имам имам ден съгласно промененото ми име !