Last news in Fakti

5 Април, 2022 16:55 13 398 9

Обущар показа полезен трик за развален цип (ВИДЕО)

  • обущар-
  • обувки-
  • цип-
  • трик-
  • хак-
  • съвет

Английска обущарска компания показа какво да правим, когато трябва да се справим с разхлабен или развален цип

Обущар показа полезен трик за развален цип (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Разваленият цип е най-честата причина за "смъртта" на любимите ни ботуши, якета, панталони и раници. След куп напразни опити да го поправим, много от нас решават да се откажат от тях и да ги изхвърлят на боклука, вместо да се занимават с това да ги носят на обущар или шивач.

За щастие, в интернет се появи отговора на този така често срещан проблем. В Instagram обущар показа как разминаващият се цип може да бъде поправен лесно и просто само с няколко движения, пише jenata.blitz.bg.

От лондонското ателие за ремонт на обувки Original Cobblers LTD наскоро споделиха видео, в което майсторът разказва подробно и най-важното - показва, как да отстраним един от най-често срещаните проблеми, които възникват с циповете.

Майсторът показва какво да правим, когато плъзгачът се движи трудно, но ципът не се закопчава

Това се случва заради плъзгача, чиито успоредни пластини в крайна сметка се разхлабват и престават да притискат зъбците достатъчно, за да затворят ципа.

За този метод трябва да поставите нещо плътно под плъзгача. Обущарят използвал специална метална стойка за ремонт на обувки. Но вие може да използвате всичко, стига да е в състояние да устои на удара на чука. Ще са ви необходими и клещи.

Със сигурност вече сте опитали да поправите цип с клещи, като първо сте стегнали едната страна, а след това другата. Това е доста често срещан метод, но има няколко недостатъка.

На първо място, при стягане на единия край, другият се разхлабва. И второ, централната напречна пластинка на плъзгача се разхлабва и той просто се разпада на две части.

За да затегнете плъзгача и да го запазите непокътнат, поставете едновременно краищата на клещите върху двата края на плъзгача.

След това остава само да ги ударите с чука, като по този начин стегнете едновременно и двата края на плъзгача.

"В 90% от случаите няма да имате нужда от нов цип, ако всичко със зъбците е наред", казва обущарят във видеото.

Първоначално компанията публикува видеоклипа в TikTok, където само за три дни видеото събра над 2,3 милиона гледания и над 300 000 харесвания.

От Original Cobblers LTD споделят, че след качването на видеото много хора са поискали да бъдат качени още клипчета със съвети и трикове за грижа за обувките.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    35 4 Отговор
    Супер! Най-сетне нещо полезно.
  • 2 пьешу

    12 5 Отговор
    подготвя мишлетата за щастливото утре...
  • 3 и след

    17 6 Отговор
    20 закопчавания и разкопчавания проблема се появява пак, ама нали ти е взел вече парите за "ремонт"
  • 4 Браво

    22 1 Отговор
    на човека ! А някой негов колега ще ви каже , че ципа трябва да бъде сменен ( и на двата ботуша да са еднакви) и ще ви вземе пари за чифт нови ботуши !
  • 5 Елементарно и за 2 леви ръце

    11 3 Отговор
    като гледам такъв мизерен ботуш, директно са за изхвърляне, но баба ме е научила да не летя много из облаците, че не се знае кога и къде ще кацна. Освен това техниката може да се прилага и на якета и чанти, така че научих нещо полезно.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 2 Отговор
    ..........от горчив опит, след третото затягане на машинката, следва счупване.
  • 7 Тъй

    7 2 Отговор
    👍👍👍👍👍👍
  • 8 САП

    6 0 Отговор
    Проблема е материала от, който е изработена машинката.
    Обикновено е много крехък и при подобен удар тя се чупи.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    А ПЛАСТМАСОВИТЕ КАК?