Необходими продукти:
- 1 кг брашно
- 250 г захар
- 250 г масло
- 25 г мая
- 250 г прясно мляко
- 7 яйца /един жълтък е за намазването на козунака/
- кората от 1 лимон
- 1 ванилия
- 1 с.л. ром или коняк
Начин на приготвяне:
Смесете маята с 1 ч.л. захар и 1 щипка сол, добавете топло прясното мляко, но не цялото количество. Прибавете и малко брашно и размесете тази смес до получаване на кашичка. Покрийте с кърпа и оставете сместа да втаса. Ще познаете, че е втасала, когато увеличи обема си около три пъти. Разбъркайте я и оставете да втаса още веднъж.
Пресейте брашното в тавичка, която е предварително затоплена. Затоплете останалото мляко със захар, докато тя не се разтвори напълно. Разбийте яйцата и рома и прибавете ванилията. Разтопете маслото в отделен съд, но внимавайте да не започне да се запържва.
Направете кладенче в пресятото брашно и с постоянно разбъркване добавяйте първо разбитите яйца с ром и ванилия, след това млякото, маслото и накрая сместа с маята, която приготвихме най-напред. Месете тази смес, докато не стане напълно хомогенна. Тестото, което сте получили трябва да е меко, топло и да не лепне.
Намажете повърхността на масата с малко олио или разтопено масло и започнете да биете тестото в нея със силни удари. Цялото тесто трябва да стане на мехурчета, които лесно ще видите.
Когато излязат мехурчетата намажете тестото с олио и го оставете да втасва в предварително леко затоплена фурна. Покрийте го с кърпа. Когато то увеличи своя обем тройно, отново трябва да го размесите с малко олио.
Разделете тестото на три равни части, от които се оформят дълги около 50 см рула. Сплетете ги на плитка, като ги съединявате с притискане. По ваше желание можете да сложите отгоре стафиди.
Поставете козунака в омазнена тава и оставете да втаса отново. Намажете го с жълтък и поръсете обилно със захар. Печете в умерена фурна. Извадете козунакът от тавичката, когато вече е леко изстинал, пише gotvach.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Кикимора
Коментиран от #2
11:44 16.04.2022
2 ЛиндитоСеОкензиПуткова
До коментар #1 от "Кикимора":
Не е безглутенов като моите канадски велик денски месеници от 50 лева за всички плебеи13:21 16.04.2022
3 Тъй като гледам снимката
Коментиран от #4
19:00 16.04.2022
4 Кака Мара
До коментар #3 от "Тъй като гледам снимката":
Нищо не разбираш от козунак. Истинския козунак е от тежко тесто което няма ефирен вид. За да получат конци слагат в тестото подсладител и намаляват мазнината. Е кво ядеш? Подсладен хляб. хахахаКоментиран от #5
07:21 18.04.2022
5 Вервай си
До коментар #4 от "Кака Мара":
С всичките тия продукти без да слагаш подсладител можеш да направиш ефирен козунак на конци, само че има технология и техника на смесване на продуктите, както и месене и втасване. Карай си там по селски и си яж тежката сладка питка и си въобразявай, че ядеш козунак.Като не знаеш друго, няма как да го проумееш.Коментиран от #6
11:15 18.04.2022
6 Кака Мара
До коментар #5 от "Вервай си":
Ти ли можеш да месиш ма гражданке? :))) Май си се объркала с приготвянето на бутер тесто , да сгъваш на лик :)))))))) Точно с тези дадени продукти ще стане баш тежко тесто. Ей като започнете такива учили- недоучили, гледалаи- недогледали да ръсите мозъци на широката аудитория папагалки.Коментиран от #8
08:51 19.04.2022
7 Кака Мара
08:55 19.04.2022
8 Казах вече
До коментар #6 от "Кака Мара":
Карай си по селски и си яж спитените козунаци.Гражданката е на 66 и вчера си направи великолепен пухкав козунак на конци и без изкуствен подсладител. Па тия от селата тъй като сте свикнали, карайте си я както си знаете. Има една приказка "Разбира ли ти с.вин.я от кладенчова вода.21:37 22.04.2022