Last news in Fakti

16 Април, 2022 10:05 6 720 8

Рецепта на деня: Лесен домашен козунак

  • козунак-
  • великден-
  • какво да сготвя-
  • тесто

Козунакът е най-известният обреден хляб в нашата страна, като традиционно се приготвя за Великден

Рецепта на деня: Лесен домашен козунак - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 250 г захар
  • 250 г масло
  • 25 г мая
  • 250 г прясно мляко
  • 7 яйца /един жълтък е за намазването на козунака/
  • кората от 1 лимон
  • 1 ванилия
  • 1 с.л. ром или коняк

Начин на приготвяне:

Смесете маята с 1 ч.л. захар и 1 щипка сол, добавете топло прясното мляко, но не цялото количество. Прибавете и малко брашно и размесете тази смес до получаване на кашичка. Покрийте с кърпа и оставете сместа да втаса. Ще познаете, че е втасала, когато увеличи обема си около три пъти. Разбъркайте я и оставете да втаса още веднъж.

Пресейте брашното в тавичка, която е предварително затоплена. Затоплете останалото мляко със захар, докато тя не се разтвори напълно. Разбийте яйцата и рома и прибавете ванилията. Разтопете маслото в отделен съд, но внимавайте да не започне да се запържва.

Направете кладенче в пресятото брашно и с постоянно разбъркване добавяйте първо разбитите яйца с ром и ванилия, след това млякото, маслото и накрая сместа с маята, която приготвихме най-напред. Месете тази смес, докато не стане напълно хомогенна. Тестото, което сте получили трябва да е меко, топло и да не лепне.

Намажете повърхността на масата с малко олио или разтопено масло и започнете да биете тестото в нея със силни удари. Цялото тесто трябва да стане на мехурчета, които лесно ще видите.

Когато излязат мехурчетата намажете тестото с олио и го оставете да втасва в предварително леко затоплена фурна. Покрийте го с кърпа. Когато то увеличи своя обем тройно, отново трябва да го размесите с малко олио.

Разделете тестото на три равни части, от които се оформят дълги около 50 см рула. Сплетете ги на плитка, като ги съединявате с притискане. По ваше желание можете да сложите отгоре стафиди.

Поставете козунака в омазнена тава и оставете да втаса отново. Намажете го с жълтък и поръсете обилно със захар. Печете в умерена фурна. Извадете козунакът от тавичката, когато вече е леко изстинал, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кикимора

    5 1 Отговор
    И кое му е лесното?!

    Коментиран от #2

  • 2 ЛиндитоСеОкензиПуткова

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кикимора":

    Не е безглутенов като моите канадски велик денски месеници от 50 лева за всички плебеи
  • 3 Тъй като гледам снимката

    2 1 Отговор
    това е някаква спитена маса. Не е пухкав и не е на конци. Конците стават като след замесването се добавя постепенно мазнината и след всяко добавяне тестото се сгъва като плик и.....а бе голямо месене пада.После следва усукване поне 2 пъти на фитилите с пълнежа. Леля ви/баба ви/ доста се беше измързелявила и купуваше готови фалшификати, ама тази година ще си направи истински.

    Коментиран от #4

  • 4 Кака Мара

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Тъй като гледам снимката":

    Нищо не разбираш от козунак. Истинския козунак е от тежко тесто което няма ефирен вид. За да получат конци слагат в тестото подсладител и намаляват мазнината. Е кво ядеш? Подсладен хляб. хахаха

    Коментиран от #5

  • 5 Вервай си

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кака Мара":

    С всичките тия продукти без да слагаш подсладител можеш да направиш ефирен козунак на конци, само че има технология и техника на смесване на продуктите, както и месене и втасване. Карай си там по селски и си яж тежката сладка питка и си въобразявай, че ядеш козунак.Като не знаеш друго, няма как да го проумееш.

    Коментиран от #6

  • 6 Кака Мара

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Вервай си":

    Ти ли можеш да месиш ма гражданке? :))) Май си се объркала с приготвянето на бутер тесто , да сгъваш на лик :)))))))) Точно с тези дадени продукти ще стане баш тежко тесто. Ей като започнете такива учили- недоучили, гледалаи- недогледали да ръсите мозъци на широката аудитория папагалки.

    Коментиран от #8

  • 7 Кака Мара

    0 0 Отговор
    И като ползваш промишлено брашно с много добавки и подобриели, от което правят памук закуските от фурните, дето нямат вкус и те боли стомаха от тях може и да докараш конци. Токова съм добра, че веднага усещам кога са променили качеството на брашното, което ползвам.
  • 8 Казах вече

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кака Мара":

    Карай си по селски и си яж спитените козунаци.Гражданката е на 66 и вчера си направи великолепен пухкав козунак на конци и без изкуствен подсладител. Па тия от селата тъй като сте свикнали, карайте си я както си знаете. Има една приказка "Разбира ли ти с.вин.я от кладенчова вода.