Last news in Fakti

14 Април, 2022 15:54 1 768 17

Вредно е да работим над 8 часа на ден

  • работа-
  • работен ден-
  • работна седмица-
  • продължителност-
  • вредно-
  • нездравословно

Учени са установили, че работната седмица, продължаваща над 40 часа, е нездравословна

Вредно е да работим над 8 часа на ден - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от различни страни са установили, че работата повече от 8 часа на ден (40 часа седмично) е вредна. Това съобщи изданието The List, събрало резултатите от различни проучвания.

Изследване на Станфордския университет в САЩ, доказва, че ако човек работи над 50 часа на седмица производителността му спада, а след 55 часа тя даже започва да клони към нула. Учените специално отбелязаха, че след стандартните 40 часа човек е способен на малко, независимо дали обича работата или не, пише БГНЕС.

Австралийският национален университет посочи идеалното седмично работно време – 39 часа. Ако човек се претовари с работа, тогава психиката му страда, заплашен е и от депресия. В дългосрочен план това може да доведе до инсулт, диабет и дори рак.

Специалистът Алекс Панг отбелязва, че за хората, занимаващи се с интелектуален труд, максимална ефективност е не повече от 4-5 часа на ден. След това трябва напълно да изключите и да дадете почивка на организма си. Мозъкът е максимално активен само за 52 минути, след което трябва да направите 17-минутна почивка. Това правило е от значение за творческите хора и интелектуалците.

Експертите на PsychCentral силно препоръчват да откажете допълнителна работа по време на почивките и да се научите да казвате категорично „не“. Поставянето и спазването на граници ще ви помогне да балансирате работата и свободното време, за да можете да останете продуктивни, без да жертвате личното си благополучие и здраве. Защото претоварването може да доведе до затруднена концентрация, проблеми с храносмилането и по-сериозни здравословни проблеми.

Експертите призовават хората да се грижат за себе си, дори работната седмица да продължи идеалните 39 часа. Ако се появят симптоми на умора и претоварване, трябва да забавите темпото и да си дадете почивка.

Изследователите отбелязват, че все по-често хората проверяват корпоративната поща през почивните дни. За да се запази психическото и физическото здраве, учените настояват да спазва строг работен график, за да не работи до смърт – в буквалния и преносния смисъл.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    5 4 Отговор
    не познавам хора които работят по 8 часа....
  • 2 То 8 часа е малоумно да работиш

    11 1 Отговор
    Прибираш се болен, цялата мускулно- скелетна система боли след 8-9 часа робство на ден, стомаха, главата също, умножете го това по 42 години, това е убийство , тотално робство....технически светът е напреднал толкова много, че има възможност спокойно за 4-5 часов работен ден, а сега хората не виждат семействата ви са пълни особено хипари на работните места, те не говорят за работа а само за деца,внуци, мъже.....пълна лудница, психодиспансера ансеризация тотална на овчите роби

    Коментиран от #5

  • 3 Димов

    9 7 Отговор
    А кой ще плаща надърпаните заеми? Тоз дълг от 42 млрд еврака, няма сам да се изплати. Не по 8, а по 14 ч на ден, при 6 дневна работна седмица.

    Коментиран от #4

  • 4 Който го е теглил бе

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Димов":

    Всичко е откраднато или поне 90% от тия дългове са източени по частни офшорни сметки

    Коментиран от #7

  • 5 Димов

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "То 8 часа е малоумно да работиш":

    Светът е достатъчно напреднал технически, за да няма бедни и гладни, но едни хора искат да имат много повече от други. Затова едни се лишават от средства, за да се нагушат другите. Нарича се капитализъм, основан е на алчността. Разпростира се повсеместно и доброволно.
  • 6 Грульо

    4 1 Отговор
    То и под 8 часа е вредно. Преди некоя година пишеше максимум 3 часа бачкане. То не че калинките вършат нещо, освен да пробват дали столовете под тях ще се счупят и сърфират в нетя, но безделието също си е един вид дейност.
  • 7 Димов

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Който го е теглил бе":

    Тия, които са теглили, скоро ще са на частни райски острови и няма и да помислят да връщат заеми. Ние ще ги връщаме, както и поколенията след нас, а поредните грабители ще ни обясняват, как осми транш от няколко млрд лв, за осмата серия фърчила е в интерес на безопасността, на страната ни.
  • 8 Винокурова

    0 5 Отговор
    Вредни са тия дето се шляят безцелно ! "Трудът краси Човека, а мързела го грози" българска народна поговорка...
  • 9 😂😂😂😂😂😂😂😂

    5 0 Отговор
    Затова запада развали комунизма, за да се работи по 12 часа! Преди имаше ленински съботи и се работеше безплатно! Сега всички (без държавните търтеи)работят4 часа за себе си, 4 часа за парламента и 4 часа за интегриране на команчите! Затова и трудно се свързват двата края!

    Коментиран от #10

  • 10 антрашпиц

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "😂😂😂😂😂😂😂😂":

    Охооо, в "Октопода" лятото се работи и по 20 часа...мхм..демокрация,кво да правиш.....
  • 11 ///////////////////////

    1 0 Отговор
    Предлагам който има кредит да си бачка 8 часа , който няма може и 5 часа

    Коментиран от #13

  • 12 Иван

    1 3 Отговор
    Бе не знам за вас, ама ние вече работим по 4 дена на бая солидна заплата. Друго си е да бачкаш за американски компании…

    Коментиран от #17

  • 13 Винокурова

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "///////////////////////":

    12 tuelve часа - 20 дни си е екстра. Остават 10 или 11 почивни, зависи дали е 30 или 31 дена месеца !
  • 14 Кики

    4 1 Отговор
    Ами то е вредно да се работи въобще

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 бай Ставри

    2 0 Отговор
    И аз така казах на началника си преди време, ама той не ми повярва и ме уволни.
  • 17 бай Ставри

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Това ще е само докато трае войната в Украйна и има нужда от тролове. След това хайде пак на жълтите павета.