Last news in Fakti

21 Април, 2022 13:57 1 727 3

Продават един от най-големите диаманти на света за благотворителност (СНИМКИ)

  • червения кръст-
  • благотворителност-
  • благотворителна цел-
  • аукционна къща-
  • търг-
  • диамант-
  • бижу

Приходите от продажбата на огромния диамант ще бъдат предадени на Червения кръст

Продават един от най-големите диаманти на света за благотворителност (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

За трети път в историята си аукционна къща „Кристис” продава на търг един от най-големите диаманти в света с благотворителна цел, като приходите ще отидат за Червения кръст, става ясно от прессъобщение на аукционната къща.

Камъкът с тегло 205 карата е от търга на скъпоценни камъни, организиран на 11 май в Женева, Швейцария, пише БТА.

Камъкът, който ще донесе приходи в полза на международната организация, носи името „Диаманта на червения кръст” .

„За трети път за период от повече от сто години ”Кристис” ще предложи този изключителен ярък жълт диамант от 205,07 карата”, посочва в прессъобщението Франсоа Кюриел, председател на „Кристис” за Европа и ръководител на отдела за луксозни продажби. "Това е много специална връзка и огромна чест".

Оригиналният необработен камък, за който се смята, че е бил с тегло 375 карата, е добит в мина на „ДеБиърс” в Южна Африка през 1901 г.

Публикация, споделена от Robb Report (@robbreport)

Той се появява за първи път на търг на "Кристис" през април 1918 г., като е обявено, че приходите от продажбата ще подкрепят дейността на Червения кръст, припомня Артнет нюз. Група от дилъри на диаманти, които работят с „Де Биърс”, предоставят диаманта за благотворителния търг.

Камъкът тогава е продаден за 10 000 британски лири (около 782 000 долара днес) на лондонската бижутерска къща „Ес Джей Филипс”. През следващите десетилетия скъпоценният камък преминава в ръцете на неколцина собственици, като се смята, че накрая се оказва притежание на американски бизнесмен. За втори път камъкът се появява на търг на „Кристис” в Женева през 1973 г., когато е продаден за 1,8 милиона швейцарски франка (близо 4,7 милиона долара днес). Месеци по-рано той е обявен за продажба на търг в Токио, но е оттеглен поради нисък интерес.

Аукционната къща многократно организира продажби в подкрепа на международната организация през последните сто години, като в повечето случаи те са свързани с настъпили световни кризи. Подобни продажби има през Първата световна война през 1918 г, през Втората световна война през 1940 г., по време на суданската гражданска война през 1986 г., при кризата с горските пожари в Калифорния, САЩ, през 2018 г.

През 2020 г. аукционната къща дари 500 от онлайн образователните си курсове в подкрепа на комитета за набиране на средства на британския Червен кръст и предложи места в два от най-популярните си онлайн курсове на организацията. Приходи от онлайн курсове са дарени и на организацията в САЩ.

На търга на 11 май в Женева ще се продава и най-големият бял диамант, предлаган досега на търг. Крушовидният 228-каратов диамант е с първоначална оценка 20-30 милиона щатски долара. Камъкът с големина колкото кокоше яйце е добит преди двадесетина години в Република Южна Африка и за първи път се излага на търг. През 2013 г. 102-каратов бял диамант бе продаден за 26,7 милиона щатски долара.

През последните месеци цените на диамантите се покачиха, писа Блумбърг. "Де Биърс" продаваше диамантите с 10 на сто повишение на цената през януари, като цените на по-евтините нараснаха почти с двадесет на сто.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    3 0 Отговор
    Ми тоя диамант някой го е препикал!

    Коментиран от #2

  • 2 Варна

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Това е жълт топаз-един от най-редките видове диаманти. Той е по-мек като материал от останалите видове.
  • 3 Ергенът

    0 0 Отговор
    Много мило...