21 Април, 2022 15:45 3 823 3

Лесен трик: Ето как да разберем дали яйцата са пресни (ВИДЕО)

  • яйца-
  • пресни-
  • годни-
  • диетолог-
  • лесен начин-
  • проверка

Диетолог съветва, задължително да проверяваме дали яйцата са пресни и годни за консумация

Лесен трик: Ето как да разберем дали яйцата са пресни (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Александра Разаренова, диетолог, специалист по хранене, член на Руския съюз на диетолозите и специалистите по хранителна промишленост, съветва как да проверим свежестта на кокошите яйца.

Обикновено срокът на годност на яйцата е посочен на опаковката. Но ако посочената дата е "на ръба" или ако купувате домашни яйца от пазара, задължително проверете дали са пресни и годни за консумация, съветва диетологът.

Има няколко начина да направите това, пише iwoman.bg. Най-лесният е да поставите яйцето в съд със студена вода и да прецените положението му.

"Ако яйцето лежи хоризонтално на дъното, това е знак за много прясно яйце. Ако яйцето застава под ъгъл или стои балансирано над дъното, то не е съвсем прясно, но все още може да се консумира. Такива яйца трябва да бъдат твърдо сварени. Ако яйцето изплува нагоре, не можете да го използвате, то е развалено", предупреждава Разаренова.

Причината е, че влагата в протеина постепенно се изпарява през микропорите на обвивката и се заменя с въздух. Колкото по-дълго е съхранявано яйцето, толкова повече въздух има в него и толкова по-високо се издига във водата.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корги

    7 0 Отговор
    Няма как, когато датата върху кутията е сменяна поне три пъти преди това. Разбира се по големината на получения обрив впоследствие. Но за 30+ ст./бр. толкова.
  • 2 Грульо

    11 0 Отговор
    Не знам някой магазин да предлага тестване на яйца преди покупка. То стигнеш ли до вас - след дъжд качулка.
  • 3 цербер

    1 0 Отговор
    Александра Разарьонова е диетоложка, специалистка по хранене и е членка на "Руския съюз на диетолозите и специалистите по хранителна промишленост".