Last news in Fakti

24 Април, 2022 08:39 2 840 6

Най-скъпите великденски яйца са...

  • великденски яйца-
  • фаберже-
  • най-скъпите

По волята на руската имперска династия Романови се раждат най-скъпите великденски яйца - тези на великата ювелирна фамилия Фаберже

Най-скъпите великденски яйца са... - 1
Снимкa: Shutterstock

Червеното яйце е най-разпознаваемият символ на големия християнски празник Великден. Според преданието Мария Магдалена поднесла на император Тиберий яйца и му разказала за възкръсването на Христос. Императорът заявил, че ако това е вярно, яйцето, което държи, трябва да стане червено. И то се оцветило в червен цвят. Оттогава през вековете върви традицията за Великден да се боядисват яйца, като основният цвят е червен. Традиция, която през вековете спазват всички християни - от най-бедните, до най-богатите, в това число и фамилиите на управляващите монарси, пише news.bg.

Именно по волята на може би най-бляскавата монархическа фамилия - руската имперска династия Романови, се раждат най-скъпите великденски яйца - тези на великата ювелирна фамилия Фаберже. При изработката им те са стрували между няколко хиляди и няколко десетки хиляди златни рубли, а сега се оценяват между няколко милиона и няколко десетки милиона долара.

Историята на великденските яйца на Фаберже започва през втората половина на 19 век. Първото е създадено от неизвестен майстор на ювелирната фирма през 1885 г. по поръчка на император Александър III. То е изготвено за подарък на съпругата му Мария Фьодоровна, родена като София Фредерика Дагмар Шлезвиг-Холщайн-Зондербург-Глюксбург принцеса Датска. Между другото нейната сестра Александра по същото време е съпруга краля на Великобритания Едуард VII.

Първото яйце (The Hen Egg) e изготвено от емайл, а в него има златен жълтък. При отварянето на "жълтъка" в него стои златна кокошка, инкрустирана с рубини. В оригиналния вариант на кокошката е имало златна корона, инкрустирана с диаманти, която обаче в последствие е загубена.

След революцията в Русия през 1917 г. яйцето изчезва. През 1934-а се появява в Berry Collection, откъдето е закупено през същата година за £85 ($430). След много препродажби то е закупено през 2004-а от Виктор Векселберг и попада в колекцията на Forbes. Сегашната стойност на яйцето, което се намира в музея на Фаберже в Санкт Петербург, е 6 млн. щ. долара.

Императрица Мария Фьодоровна е толкова впечатлена от подаръка, че по нейна молба Александър III прави Петер Карл Фаберже и неговата фирма официални доставчици на руския императорски дом с ангажимента за всеки Великден да изготвя поне по едно яйце.

Най-скъпите великденски яйца са...
Снимкa: Shutterstock

От момента на получаването на правата на официален доставчик на императорския двор на Романови, до края на съществуването му Фаберже изготвя 50-54 яйца, като седем от тях се смятат за безследно изчезнали.

Вероятно най-ценното яйце на Фаберже в света е наскоро преоткритото Трето имперско великденско яйце. Стойността му е изчислена приблизително на 33 милиона долара. Създадено е от майстора от фирмата "Фаберже" Август Холмстрьом през 1887 г., отново като подарък от руския цар Александър III на съпругата му Мария Фьодоровна. Проектирано в стил Луи XVI, най-скъпото яйце на Фаберже има корпус от 18-каратово злато, украсен със сапфири и диаманти.

Вътре се криела впечатляваща изненада, луксозен дамски часовник Vacheron Constantin от 14 карата злато, със златни стрелки с диаманти. Това уникално яйце на Фаберже е намерено от търговец на скрап през 2011 г., който в началото не осъзнава стойността на покупката си. Яйцето лежало дълги години в кухнята му, докато той не го проучил и разбрал, че може да е липсващо яйце на Фаберже. Има няколко драскотини по яйцето, където потенциалните купувачи са проверили съдържанието му на злато, което само добавя към историята му. Закупено е през 2014-а на търг в Лондон от анонимен колекционер, където имено е оценено на 33 милиона долара.

Следващото по стойност яйце на Фаберже е "Яйцето на Ротшилд". То е проектирано от Питър Карл Фаберже през 1902 г. Направено е от главния майстор Майкъл Перчин и часовникаря Николай Роде.

Яйцето е подарък от Беатрис Ефруси де Ротшилд на Жермен Халфен за годежа ѝ с барон Едуард дьо Ротшилд. Това е едно от редките яйца на Фаберже, които не са направени за руската императорска фамилия.

Яйцето е изработено от злато, сребро, емайл, диаманти и перли. На всеки час от яйцето излиза петел с диаманти, който кима и кукурига.

Продадено е от аукционната къща Christie's за 8,9 милиона паунда на 28 ноември 2007 година Днес яйцето на Ротшилд се оценява до 25 милиона долара. Представено е на Ермитажа в Санкт Петербург през 2014 година.

И на трето място по стойност е "Яйцето на имперската коронация". Направено през 1897 г. от Михаил Перхин и Хенрик Вигстрьом под наблюдението на Фаберже, това яйце е предназначено да отбележи коронацията на императрица Александра Фьодоровна.

То се оценява на 18 милиона долара. Вдъхновено от златната дреха, която императрицата носи при коронацията си, яйцето е изработено от златен и жълт емайл и инкрустирано с брилянти и диаманти.

Вътре в яйцето, облицовано с кадифе, има точно копие на императорската карета за коронация, украсена с миниатюрна императорска корона и шест орела. Копието има отварящи се врати, движещи се колела, сгъваема стълба и амортисьори. Това скъпоценно яйце първоначално съдържа и висулка със скъпоценни камъни и две стойки за витрини.

През 2004 яйцето е закупено от Виктор Вакселберг и в момента се намира в музея "Фаберже" в Сант Петербург.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хаберих

    11 0 Отговор
    - Какво работиш?
    - Опъвам възрастни жени.
    - Жиголо ли си?
    - Не,бе!Пластичен хирург съм!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 плюс минус

    8 0 Отговор
    В тази свежа и слънчева Воскресенска утрин една от телевизиите излъчи от 6 до 8 сутринта двучасовия документален филм:
    "Папа Франциск: Човек на думата си".
    Нищо против християните католици, които честваха Великден преди седмица, нищо против техния духовен водач.
    Но днес е ВЕЛИК ДЕН за християните православни.
    А ние, българите, в най- голямата си част сме православни християни.
  • 5 Елена

    8 0 Отговор
    Честит празник, факти.бг!
    Христос Воскресе!
    Бъдете здрави!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.