Last news in Fakti

25 Април, 2022 10:05 2 857 4

Рецепта на деня: Картофени гнезда

  • картофи-
  • гнезда-
  • гъби-
  • кашкавал-
  • какво да сготвя

Вкусно постно ястие

Рецепта на деня: Картофени гнезда - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • картофи - 1 кг
  • сол
  • краве масло - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 100 мл
  • лук - 2 глави
  • гъби - 200 г
  • краве масло - 2 с.л. или олио
  • кашкавал - 100 г настърган
  • черен пипер - 1/2 к.л. смлян

сол

Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват в подсолена вода. След като поизстинат, се обелват и намачкват. Към тях се прибавя сол на вкус, двете яйца, краве масло и топло прясно мляко. Всичко се обърква до получаване на сравнително гладко картофено пюре.

Лукът и гъбите се почистват и нарязват на шайби. Запържват се в сгорещено масло и олио до златисто. Овкусяват се със сол и черен пипер на вкус. С помощта на шприц или просто с лъжица от картофеното пюре се оформят картофени гнезда, като първо се прави дъното, а после стените. Вече оформените гнезда се напълват със сместа от лук и гъби.

Отгоре се поръсват със настърган кашкавал, след което се слагат да се запекат във фурна на 180 градуса за около 20 минути.

Към картофени гнезда с гъби сервирайте и подходяща салата, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Komapak

    0 5 Отговор
    Плънката от лук и гъби ми се вижда доста бедничка...
  • 2 Пенсионера

    4 2 Отговор
    имам си Агнешко !!!!! Браво на Кирил Петков и на Асенчо Василев !!!!!
  • 3 Вкусно е

    2 2 Отговор
    Правила съм го, но ако не искате кашкавалът да прегори, сложете го 5 минути преди да изключите фурната.
  • 4 надарена кака

    0 2 Отговор
    Ако го наблюдавате внимателно и извадите тавата с ястието навреме,кашкавалът няма да изгори,а леко ще се зачерви.