Last news in Fakti

28 Април, 2022 22:30 2 513 1

5 груби грешки увреждат косата

  • коса-
  • грижа за косата-
  • коафьор-
  • фризьор-
  • грешки

Фризьори посочват грешките, които най-често допускаме в грижите за косата

5 груби грешки увреждат косата - 1
Снимка: Shutterstock

Всяка дама иска да има здрава, красива и буйна коса. Но понякога без да осъзнаваме в стремежа си да постигнем това правим груби грешки. Заради тях резултатът е точно обратният – косата изтънява, става рядка и започва да пада,

Жените допускат масово 5 грешки, които бавно, но сигурно увреждат косата, споделят коафьори.

Ето кои са грубите грешки, които допускаме ежедневно, а те съсипват косата ни:

1. Мием косата с гореща вода

Косата не трябва да се мие с гореща вода, тъй като високата температура нарушава структурата на косъма и засилва активирането на мастните жлези. Измийте косата с умерено топла вода, а малко преди да излезете от банята изплакнете със студена.

2. Неправилно нанасяне на шампоан и балсам

Шампоанът трябва да се прилага само на корените. Балсамът - по дължината и връхчетата на косата. Ако сте запознати с това правило, то добре. Но се оказва, че не всички момичета го познават.

3. Подсушаване с кърпа

Косата не трябва да се търка агресивно и да се стиска с кърпа веднага, след като е измита. Можете само леко да попиете мократа грива, но не и да я навивате в кърпа, която после дълго време да стои на главата ви, както редовно виждаме по филмите. Сушенето на косата в кърпата уврежда косъма и той става чуплив и безжизнен. ⠀

4. И пак тази кърпа

Ако косата ви бързо се омазнява, губи обема и блясъка си, то знайте, че вината пак е във въпросната кърпа. Ако след банята се „сушили“ косата си с кърпа (както в по-горната точна обяснихме, че не трябва да се прави), а след това сте навили косата си в кърпата и сте се разхождали с нея дълго време преди да се срешите и подсушите със сешоар, то ето защо косата ви се омазнява бързо.

Това се дължи на сауна ефекта, който кърпата прави с мократа коса. Заради това мастните жлези започват да работят по-активно, косата бързо губи своята чистота, обем и блясък. По принцип няколко 2-3 минути с кърпа на главата са достатъчни.

5. Мокър гребен за коса

Веднага след банята разресвате косата си, за да изсъхне в по-приемлива форма или за да ви е по-следно да я издухате със сешоара? Спрете да правите това! Агресивното разресване и като цяло сресване на мокра коса е забранено.

Вместо това изсушете леко корените на косата със студен или топъл въздух и едва след това започнете със сресването. Запомнете – започнете от връхчетата на косата, а след това се насочете нагоре към корените.

Между другото, по-добре е да сресвате косата, преди да я измиете.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чубака

    0 0 Отговор
    За грешките, питайте малката перука.