29 Април, 2022 11:58 1 890 4

Изчезват 1/5 от влечугите по света

  • влечуги-
  • змия-
  • костенурка-
  • игуана-
  • изчезване-
  • риск-
  • животни

Огромна част от влечугите по цял свят са застрашени от изчезване заради човешката намеса

Изчезват 1/5 от влечугите по света - 1
Снимки: Shutterstock

Eдна пета от влечугите по света са застрашени от изчезване, предаде Асошиейтед прес, като цитира нова подробна оценка на хиляди видове. Резултати от ново проучване са публикувани в списание “Нейчър”, пише БТА.

От 10 196 анализирани вида влечуги, 21 процента са класифицирани като "застрашени", "критично застрашени" или "уязвими", включително емблематичните за Южна и Югоизточна Азия качулати змии.

Изчезват 1/5 от влечугите по света



„Този труд е много сериозно постижение, като добавя към нашите познания още информация къде са застрашените видове и къде трябва да работим, за да ги защитим“, каза екологът от университета "Дюк" Стюарт Пим, който не е участвал в проучването.

Подобни оценки бяха направени на бозайници, птици и земноводни, давайки насоки на властите за това как да се очертаят границите на националните паркове и да се разпределят екологичните фондове.

Мащабното изследване на влечугите, в което са участвали са почти 1000 учени и 52-ма съавтори, започва през 2005 г. Реализацията на проекта се забавя заради предизвикателства при финансирането, разказва съавторът Брус Йънг, който е зоолог в научната организация с нестопанска цел “НейчърСърв”.



“Вниманието е фокусирано много повече върху по-космати, пернати видове гръбначни животни с цел опазването им“, обяснява той. Йънг подчертава, че влечугите също са очарователни и от съществено значение за екосистемите.

Галапагоската морска игуана, единственият гущер в света, адаптирал се към морския живот, е класифицирана като „уязвим“ вид, каза съавторът Блеър Хеджис, който е биолог. На този вид влечуги са били необходими пет милиона години, за да се адаптира към търсенето на храна в морето, каза той. Специалистът се опасява, че огромна част от „еволюционната история може да бъде загубена, ако този единствен вид изчезне".

Изчезват 1/5 от влечугите по света



Шест от видовете морски костенурки в света са застрашени. Седмият вероятно също е в беда, но учените нямат данни, за да направят класификация.

В световен мащаб най-голямата заплаха за влечугите е унищожаването на местообитанията им. Ловът, инвазивните видове и климатичните промени също създават рискове, каза съавторът Нийл Кокс, мениджър в отдела за оценка на биоразнообразието на Международния съюз за опазване на природата.

Влечугите, които живеят в горски райони е по-вероятно да бъдат застрашени от изчезване, отколкото обитателите на пустинята. Това в известна степен се дължи на факта, че горите са обект пред по-голямо унищожение от хората, установи проучването.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обаче

    6 2 Отговор
    само в колонията се увеличават пълзящите пред фашингтон
  • 2 Иванушка  🇷🇺

    3 1 Отговор
    Украинския зелен клоун също е застрашен вид и пред изчезване, но пък канадски дългомуцунест киро засега вирее добре на наша територия ))
  • 3 123

    7 0 Отговор
    Обаче рептилите от Бъкингам не изчезват.
  • 4 Амиии

    1 1 Отговор
    лилипута изверг кога?!