Last news in Fakti

2 Май, 2022 09:06 2 641 14

Днес почитаме Св. Цар Борис I, хиляди празнуват

  • цар борис-
  • имен ден-
  • празник-
  • църква

Днес почитаме паметта на цар Борис - покръстителя на българския народ

На 2 май празнуват хората с имена производни на Борис, Боряна и Борислав.

На днешния ден българската православна църква почита паметта на свети цар Борис-Михаил – покръстител на българите, който е бил родственик на св. мъченик княз Боян Български, припомня trafficnews.bg.

От историята знаем, че Борис се покръства заедно с цялото си семейство и при кръщението приема името на Византийския император – Михаил. През 865 година в Христовата вяра били покръстени и всички българи.Цар Борис приел учението на Иисус с цялото си сърце и ревностно го следвал в личния си живот. Той изцяло се отдал на проповядването на Христовата вяра, като за тази цел дори се оттеглил от престола и станал монах, като оставил скиптъра на властта в ръцете на своя син Владимир.

Недоволните боляри обаче подтикнали Владимир да върне отново езическата религия, но цар Борис бил готов на всичко, за да защитава християнството и потушил метежа. Знаем, че на престола този път поставил другия си син Симеон, който се оказал ревностен последовател на Христос. Именно по това време учениците на св. Кирил и св. Методий намират радушен прием у нас и България започва да се изгражда като религиозно-просветен център на Балканите и съответно се подготвя да преживее своя Златен век.

Цар Борис окончателно се връща в манастира и се отдава на пост, молитва и книжовна дейност и умира на 2 май през 906 г. Той е наречен равноапостолен светец, защото неговото дело в България и на Балканите може да се равнява на делото на първите апостоли.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка 🇷🇺

    5 24 Отговор
    С приемането на христианството България залязва като Балканска сила и попада под Османско робство. Факт за Факти ))

    Коментиран от #3, #5

  • 2 честен ционист

    5 15 Отговор
    Византийският ортодоксален опиум е заличил окончателно мистичната българска идентичност, ако въобще някога я е имало де.

    Коментиран от #6

  • 3 Aлфа Bълкът

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка 🇷🇺":

    Следва златния век ахмак! Турците ни нападат когато сме разделени и преполовени като народ от чумата. Дали без турците нямаше сега да сме 3-4 държави е друга тема.

    Коментиран от #4

  • 4 Иванушка 🇷🇺

    2 12 Отговор

    До коментар #3 от "Aлфа Bълкът":

    "...Следва златния век ахмак...- Алпха кутрето, Златния Век е Политически успех без да гръмне меч и пушка ))
    България загуби Тангра, загуби и Силата си - просто се виж 😄😄😄

    Коментиран от #11

  • 5 Ганушка

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка 🇷🇺":

    Само сравни откога съществува България и кога се появява Киевска Рус.

    Коментиран от #8

  • 6 Ганушка

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    ЧемАдан, вАкзал и надето ти душа сака :)
  • 7 византиец

    7 5 Отговор
    Насилствена смяна на религия, това се е случило

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Спектрум

    0 3 Отговор
    Е, нели беше княз? Кога са го възстоличили като цар?
  • 10 Чук и Гек

    2 9 Отговор
    Първият предател! Поне да бе приел християнството от папата и нямаше да има османско величие, а днес да имате такива проблеми с Киев!
  • 11 Display

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иванушка 🇷🇺":

    Бляяяд, хапчетата, хапчетатааа...........
  • 12 Тоалетна хартия

    1 2 Отговор
    Дпс празнува най-активно....
  • 13 копи пейст

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "византиец":

    На всичко отгоре тези непокорни, диви, кръвожадни, неграмотни и не знам какви още в пристъп на необуздана лудост, генно извращение или... Гениално хрумване, нетипично за околните, прописали на собствен език със собствена азбука.
    Някак взели, направо им натресли гръцко православие, което те така стъкмили за околните, на своя език и писменост за двадест години, че:
    Сърбите след 4 века го понагодили към своя език. Руснаците след 7 века, румъмците си намират своята след осем!
    Хайде, да речем песни, танци, музика и в другите изкуства си приличаме (макар и съществено да се отличаваме) ама с говора и писането какво правим... Ами църквата, след 500 години диваците си я връщат същата, каквато е била с книги, език, попове и традиции, на по-голяма територия от околните две-три държави взети заедно. И то "поробени"!
    С тези генно- евгенико-исторически феномени кво прайм...
    За другите щуротии сведения от миналото няма, непроследими са.
    Ама за тоз генетичен код-народ са неизчерпаеми и пръснати из цяла Европа и Близкия Изток.
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор
    1. В България, след археологически проучвания, са разкрити останки от християнски църкви 3 века преди 865г. - официалната дата на покръстването.
    2. За християнското богослужение, във всяка черква е необходимо да има Свети Книги по които да се извършва службата. Книгите са правени от пергамент – специално обработена фина кожа от чифтокопитно домашно животно. За обширната, по това време, територия на България са били необходими над 10 000 комплекта Християнски книги. За да се изготвят са нужни няколко милиона животни. По това време няма сведения за такива масови „хекатомби”.
    3. В сведенията се посочва, че Българската Църква по времето на архонт Михаил-Борис става самостоятелна, за този акт е необходимо Църквата ни да е съществувала дълги години преди да бъде призната за автокефална.
    4. Колкото е вярно, че Българската държава е основана едва през 681г., толкова е вярно и че сме приели християнството чак през 863-865 г.
    5. Наглата фалшификация на Българската История е много добре стъкмена и споена.