Last news in Fakti

3 Май, 2022 22:42 1 222 8

Затлъстяването влошава качеството на сперматозоидите

  • затлъстяване-
  • мъже-
  • качество-
  • сперматозоиди

Броят им достига своя пик, когато мъжете са на около 17 години и започва да намалява на 40

Затлъстяването влошава качеството на сперматозоидите - 1
Снимка: Shutterstock

Затлъстяването e причина за влошаване на качеството на мъжките полови клетки, установи американско проучване, предава БТА.

При възрастните мъже с наднормено тегло се наблюдават повече негативни промени при сперматозоидите, отколкото при тези, които се придържат към нормалните за ръста си килограми. Според молекулярни биолози от университета в щата Юта това означава, че половите им клетки са по-малко здрави и това може да е причина за репродуктивни проблеми.

По-възрастните мъже с индекс на телесна маса - съотношението между килограмите и ръста - над 30 имат доста ограничена способност да образуват сперматозоиди, показват данните. Тези с показател под 27 обаче имат полови клетки с малко молекулярни промени, които ги различават от пробите, взети от по-млади участници в проучването, обясняват специалистите.

Когато индексът на телесна маса е между 19 до 25 се смята, че хората са с нормално тегло. При показател между 25 до 30 се счита, че килограмите са наднормени. Надвишилите 30 са определяни като затлъстели.

Според данните на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ около 40 процента от възрастните хора в страната отговорят на критериите за затлъстяване. Повечето проучвания показват, че броят на сперматозоидите при мъжете достига своя пик, когато мъжете са на около 17 години и започва да намалява на 40 години.

В изследването си американските учени са използвали генетично секвениране, за да профилират повече от 44 000 клетки от проби на четирима млади мъже на възраст от 17 до 22 години и на осем по-възрастни - на 60 и повече години. При пробите от по-младите мъже не се наблюдават молекулярни признаци на стареене или нарушена способност да произвеждат сперматозоиди. При тези от по-възрастните има малки промени, които специалистите отдават на възрастта. Подобни промени, както и по-малък брой сперматозоиди, са установени при мъжете, които отговарят на критериите за затлъстяване, обясняват авторите на изследването Брадли Кернс и Цзинтао Го.

Необходими са по-мащабни проучвания, за да се потвърдят резултатите и да се установи потенциалната роля на диетата, физическата активност, заболявания като диабет и други върху качеството на сперматозоидите, обясняват специалистите.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието "Дивелъпмънт сел".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студопор

    4 1 Отговор
    "Броят им достига своя пик, когато те са на около 17 години и започва да намалява на 40"... Без да съм сексолог или лекар ми е известно, че сперматозоидите няма как да достигнат възраст от 17 години, а са не говорим за 40!!
    Може би неумелият в изказа си автор на статията (Божидара Найденова) има предвид, че броят на сперматозоидите достига своя пик, когато мъжете са на възраст между 17 и 40 години...
  • 2 Рецепта

    1 1 Отговор
    Ето така се правят полицаи! От 40-годишни спермтозоиди...!!
  • 3 Нямам Срам

    2 1 Отговор
    То затлъстяване води и до други проблеми в мозъка на индивида с коефициент -1000
  • 4 hmhmhm

    2 3 Отговор
    я вижте по-добре какво е индекс на телесна маса - мъж висок 2м с индекс 27 - трябва да тежи 54кг - алооуууууу!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тотьо

    3 1 Отговор
    Добре, изразявам се по културно.Когато от стомаха нямате възможност да си видите репродуктивния орган така става.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ухажор

    2 0 Отговор
    Божидара ще те схрускам !