26 Май, 2022 17:32 2 208 5

Половината пеперуди във Великобритания са застрашени от изчезване

  • пеперуди-
  • популация-
  • изчезване-
  • застрашени видове

Климатичните промени и човешката намеса в околната среда са основните причини за това

Половината пеперуди във Великобритания са застрашени от изчезване - 1
Снимка: Shutterstock

Половината от видовете пеперуди, разпространени в Обединеното кралство, са застрашени от изчезване или близо до този статут, съобщи АФП, като се позовава на предупреждение на експерти.

Асоциацията за опазване на пеперудите съобщи, че четири вида от общо 62, на които е направено оценка, вече са изчезнали на регионално ниво. От останалите 58 вида, 24 са застрашени от изчезване, определени като застрашени или най-вероятно ще изчезнат от Великобритания. Още пет вида пеперуди са определени като почти застрашени от изчезване, пише БТА.

След последния преглед през 2011 г,. ситуацията се е влошила. С петте нови вида, застрашени от изчезване, се отчита ръст от 26 на сто. Пеперудите от вида Lasiommata megera, все още са широко разпространени, но са изчезнали в обширни райони на Англия. Популацията на вида Erebia aethiops намалява в Шотландия.

Тези данни са "шокиращи" според Ричард Фокс, научен ръководител на асоциацията. "Дори и преди тези оценки, британските пеперуди бяха сред най-застрашените в Европа", каза той.

Сред причините за намаляването на броя на пеперудите е замърсяването с азот от селското стопанство, както и климатичните промени.
Добрата новина е, че някои от най-застрашените британски видове като Phengaris arion, който изчезна в страната през 1979 г., вече е възстановен, а пеперудите Fabriciana adippe вече не са критично застрашен вид благодарение на програмите за опазване на вида.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха,ха,ха

    1 2 Отговор
    У нас хората изчезват те за пеперудите са се завършили,охолни хора.
  • 2 Студопор

    4 0 Отговор
    То в Англия какво ли не е застрашено... Вълците и мечките в диво състояние са изтрепани. Пеперудите застрашени... Белите хора намаляват, защото черните продължават да прииждат... Няма да е зле да се покачи водата и просто да отмие всичкия тоя батлак на Острова...
  • 3 фен на сидеров

    3 0 Отговор
    за сметка на това амбриажите се увеличават.
  • 4 Бай Брадър

    2 0 Отговор
    Няма проблем-ние имаме в изобилие-пипируда тиква , пипируда каскет , пипируда шиши ...само пипируди да искаш !
  • 5 Сандо

    0 0 Отговор
    Леле,Путин и английските пеперуди ли докопа?Това ще е някакво негово отмъщение заради пеперудката Лиз Трас.