Last news in Fakti

2 Юни, 2022 08:14 14 375 10

Поп певицата Тони: От 4 години съм в ремисия

  • тони-
  • певица-
  • ремисия-
  • заболявания

За дълго Тони сякаш изчезва от поп сцената, защото е принудена да се бори с тежкото възпалително чревно заболяване улцерозен колит

"Всичко започна с подуване на корема и ужасни болки, а на по-късен етап - с тежка диария и кървене. Но тогава вече улцерозният колит беше много напреднал. На физическо ниво това ми се отрази с рязко отслабване. Висока съм 170 см, а тежах само 46 кг. Нормално съм била 55 кг, а в момента тежа 58 кг, това сподели за БНР поп певицата Тони. Дълги години изпълнителката на култовата песен "Всичко било е насън" се бори с ужасната болест.

Поп певицата Тони завършва НАТФИЗ със специалност „Мюзикъл”. Лятото на 2000 г. дебютира с песента „Всичко било е насън”, която веднага става хит. Следват синглите “Е-самота” и “Както преди” от дебютния албум на Тони “Прераждане”, за който получава награда за дебют на БГ Радио. От 2001 г. до 2005 г. Тони е певица №1 с хитовите си песни и видеоклипове.

За дълго Тони сякаш изчезва от поп сцената, защото е принудена да се бори с тежкото възпалително чревно заболяване улцерозен колит. Единственото, което може да прави тогава, е да озвучава анимации, като изпълнява песните, адаптирани на български. Започва също да преподава вокално пеене.

Откакто е в ремисия, Тони отново работи като певица и всяка година изкарва поне по една песен. В края на 2021 г. записа с Орлин Павлов дуетната песен „Докосвам те“, на която музиката и текстът са нейни. А тази година се готви да направи видеоклип по новата си песен „Ела и ме спаси“.

"Много бях отслабнала, защото реално от възпалението не можеха да се усвояват хранителните вещества. Не можех да ям, повръщах всичко, включително и хапчетата кортикостероиди. В този момент аз се бях отказала да живея, защото бях преминала през много трудности и бях събрала много болки. Точно тогава ме приеха в изключително тежко състояние в болница „Лозенец“. И въпреки че не можех да се храня, тялото ми задържаше течности, краката ми бяха в огромни отоци. Не можех да ходя от тях.

Лекарите смятаха, че ако ми влеят албумин, който дефакто е протеин, ще се подобря. Сума ти пари струваше това нещо. Приятели ми помогнаха финансово. Но албуминът не работеше при мен. Една седмица ми вливаха албумин, но не се получи. В един момент лекарите ми предложиха да ми дадат соев протеин. На мен ми действаше много добре и веднага течността от тялото ми започна да се изхвърля, отоците спаднаха. За близо седмица се възстанових", разказа още певицата.

И продължава:

"През първата година бях само на кортикостероиди. Бях в толкова тежко състояние, че кортикостероидното лечение се задържа цяла година. По принцип не е добре да се прилага повече от три месеца. При мен се наложи да продължи една година. От тях намалява костната плътност и получих болки в коленете, гръбнака, в костите. Според лекуващите ме лекари трябваше непременно да изляза от тази терапия, което става с постепенно намаляване на дозата, защото се създава зависимост. Следващото лекарство пък наруши баланса на женските ми полови хормони. Затова нямам и деца. Ако исках да се спася, трябваше да съм наясно, че няма да мога да имам деца. Без кортикостероидите поне по два пъти годишно влизах в болница, защото състоянието ми се влошаваше. Заради болестта не можех да работя. Когато си в криза, не можеш да правиш нищо друго, освен да лежиш вкъщи... Тогава нямах и нужната дисциплина в храненето.

През 2016 г. започнах да се храня по-здравословно и това помогна. В момента продължавам да съм на терапия.

До ремисия стигнах за десет години след много болка и с много търпение. Аз не бях търпелив човек, но това заболяване много ми помогна да стана човека, който съм в момента".

Поп певицата споделя, че храненето има огромно значение при това заболяване. По думите ѝ при всеки човек полезното хранене е различно. На нея и помага това, че става веган. Само картофите не ѝ действат добре. Почти три месеца се храни само с ориз, моркови и тиквички с малко зехтин . Така постепенно, с много търпение и с много работа върху себе си променя хранителните си навици. Изключва животинските продукти и буквално след шест месеца влиза в абсолютна ремисия.

"При положение че преди това цялото ми дебело черво беше в гной и язви. Най-важно беше търпението. Моят лекуващ гастроентеролог ми казваше: "Знам, че искаш нещата да се случат бързо, но търпението е другото ключово нещо в лечението ти". Откакто вече четири години съм в ремисия, си похапвам понякога нещо от забранените неща – колкото душичката ми да се нахрани. Но после пак си продължавам диетата. Например снощи си позволих чаша вино. След 10 години борба с болестта от 2018 г. съм в абсолютна ремисия. Изключително щастлива съм, че сега живея напълно пълноценен живот", радва се на живота певицата.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мамул

    24 0 Отговор
    Дано Господ ти даде здраве!
  • 2 С теб сме Тони

    12 0 Отговор
    Наистина страхотна певица. Не знаех че е минала през такъв ужас и е показателно че вегетарианството я излекува.
  • 3 Харесвам

    11 1 Отговор
    я, а "Всичко било е на сън" е велика песен.
  • 4 ГЕОРГИ

    8 1 Отговор
    Има велики песни Тони е- самота, всичко било е насън ,пази за теб
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Готин

    4 0 Отговор
    Нека Бог ти дари здраве и щастие, Тони!
  • 7 Фенка

    4 0 Отговор
    Много добра певица със страхотни песни, всичките й са хитове.
    Да е жива и здрава ! Животът е непредсказуем и труден понякога ! Казвам го от личен опит и знам за какво говори Тони...
    Но е цяло чудо да се пребориш...
  • 8 здравето

    3 0 Отговор
    За да е здрав човек, трябва де се храни най-вече съз зеленчуци, плодове, ядки, без консерви и без полуготови храни с консерванти и да пие само вода.

    Коментиран от #10

  • 9 Вероника

    4 0 Отговор
    Щом след толкова дълго отсъствие я помня и мога да й запея песните веднага, каква по-добра реклама и признание за таланта на Тони !!!
    Да е жива и здрава и да ни изпее още хитове, защото нейните песни винаги стават хитове !!!
    Уникална певица, много талантлива, страхотни песни !!!
    Успехи и дълъг творчески път, Тони !!!
    Имаш много фенове, които с нетърпение очакваме музиката ти !!!
  • 10 С уговорката

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "здравето":

    Стига плодовете, зеленчуците и ядките да не са ГМО...