Last news in Fakti

24 Юни, 2022 08:04 2 904

Кой градински чадър е подходящ за вас

  • градински чадър-
  • съвети-
  • emag

Ето няколко бързи съвета за това какво да имате предвид, когато избирате новия си градински чадър

Кой градински чадър е подходящ за вас - 1
Снимкa: Shutterstock

Да имате градински чадър в двора, край басейна или на верандата, е добро решение. Така ще можете да се радвате на хубавото време, като едновременно с това сте защитени от силното лятно слънце. При чадърите няма нужда от специални конструкции – те се монтират лесно и се използват още по-лесно, могат да бъдат сгъвани при лошо време и прибирани през зимата, когато не се използват. Ето няколко бързи съвета за това какво да имате предвид, когато избирате новия си градински чадър.

Колко голяма сянка Ви трябва

Първо помислете за размера на сянката, от която имате нужда. Основното правило е, че чадърът трябва да има с около 1,5 м по-голям диаметър от този на зоната, която искате да засенчите. Това означава, че ако трябва да покривате маса за 2-8 души, стандартният чадър с диаметър около 5 м ще Ви бъде напълно достатъчен. Тези чадъри се монтират в средата на масата и се отварят и затварят с помощта на удобна манивела или ролки. Може да имат и опция за накланяне, което е допълнително удобство, когато гоните сянката. За по-големи маси е по-добре да изберете конзолен чадър, който стои отстрани и има стабилно рамо, държащо чадъра над масата.

Форма на чадъра

Градинските чадъри се предлагат с различни форми. За кръгла маса е подходяща осмоъгълната форма, която ще осигури приятно покритие на всички места около масата. За квадратни и правоъгълни маси изберете чадър със същата форма като тази на масата.

Климат на мястото

Изключително важно при избора на градински чадър е да помислите и за микроклимата на мястото, където ще го ползвате. Ако там е ветровито, това може да е проблем, защото на практика чадърът улавя вятъра като корабно платно и той може да го отнесе или счупи. Затова е важно да изберете стълб с голям диаметър, достатъчно тежка основа и здрави спици. Освен това трябва да затваряте чадъра винаги, когато не го използвате.

Ако живеете близо до морето, изберете алуминиев прът – другите материали ще се увредят от слънцето и от соления и влажен въздух. Добре е също така платът да е устойчив на мухъл и лесен за почистване.

Ако сте на голяма надморска височина, чадърът ще бъде изложен на по-силни UV лъчи. В този случай е добре да изберете допълнително подсилена материя за сенника.

Бюджет

Разбира се, бюджетът също е важен аспект при избора. В крайна сметка евтините чадъри могат да Ви излязат доста по-скъпо, тъй като са по-нетрайни и ще се наложи да ги подменяте по-често. Отделете възможно най-голям бюджет, за да си вземете качествен градински чадър, който ще Ви служи вярно години наред.



Свързани новини