39 09964

Слави иска скандална юристка за шеф на БНТ

 • слави трифонов-
 • бнт-
 • ирина величкова-
 • сем

Ирина Величкова - един от кандидатите за поста генерален директор на БНТ

Ирина Величкова – една от кандидатите за поста генерален директор на БНТ, изглежда като аутсайдер в конкурса на СЕМ, а всъщност има солидна подкрепа зад себе си. Госпожата никога не е била журналистка в буквалния смисъл на професията, но като нищо може да се намърда в шефския кабинет на Емил Кошлуков. Тя е фаворитката на Слави Трифонов и „Има такъв народ” и за нея лобира ударно началникът на парламентарната група на партията, научи „Уикенд” от няколко свои източника от политическите и медийните среди.

Хаджи Тошко Йорданов се среща всеки ден с членове на медийния регулатор, за да ги агитира да гласуват за Ирина. Ямболията, който е председател на Комисията по култура и медии в НС, дори не молел, а направо заповядвал.

Работещите на „Сан Стефано” 29 ще изпаднат в пълен потрес, ако Величкова им бъде спусната за техен директор. Тв тружениците добре помнят, че в началото на века дамата бе пряко замесена в афера за милиони, целяща да пренасочи всички приходи от реклама на БНТ към близка до тиранина Путин руска компания. По онова Ирина беше юрисконсулт на най-авторитетната ни обществена медия и като такава отговаряше за изготвянето на скандалния договор.
„Видео интернешънъл” си беше мафиотска фирма, която се опитваше да открадне цялата реклама на БНТ. Преди да подпише контракта с руснаците, тогавашният генерален директор Кирил Гочев е поискал становище от правния отдел, в който главен юрисконсулт е била Величкова. Практиката е такава, че юристите на телевизията участват и в подготвянето на договорите, които ръководството сключва. Ирина Величкова е била два пъти юрисконсулт в БНТ – в периодите 1994-1995 г. и от 1999-а до 2004-а, когато избухва скандалът с „Видео интернешънъл”. Покойният вече Кирил Гоцев е човекът, сложил подписа си, но далаверата де факто е направена от дамата, която днес се е кандидатирала за шеф на обществената ни телевизия. Това, че дръзна да участва в конкурса за генерален директор, след всичко което е сторила на БНТ, означава само едно – че госпожата разчита на солиден гръб”, коментират възмутени тв журналисти.

„Видео интернешънъл“ е най-големият рекламен холдинг в Русия. Към началото на 2004 г. фирмата държи 70% от продажбите на рекламно време в руските медии. Оборотът ѝ за предната година е около 1 милиард долара годишно. Основател на компанията е Михаил Лесин – влиятелен бизнесмен с огромен принос за възкачването на Путин на власт. Прякорът му е Булдозера, защото не се спирал пред нищо и постоянно и яростно атакувал опозицията. Преди тайнствената му смърт през 2015-а му се носи славата на пропагандист №1.

Когато Кирил Гоцев сключва скандалния договор с „Видео интернешънъл” на 28 януари 2004 г., Лесин е министър на печата и комуникациите. Той вече формално няма връзка с рекламния холдинг, но се предполага, че е подготвил сделката чрез политическите си контакти в България. Не е изключено дори негови доверени хора да са диктували на юрисконсултката Ирина Величкова какви клаузи да включи в контракта, с който БНТ прехвърля за години напред ексклузивното право за продажба на рекламното си време.

„Видео интернешънъл” прави опити да стъпи на българския пазар още през 2002 г., но тогава все още липсват условия за това. Шансът да бъде сложена ръка върху рекламните приходи на БНТ се появява едва две години по-късно.

Седмица преди подписването на договора, малцина у нас подозират, каква корупционна афера се пече. На 21 януари 2004 г. генералният директор на БНТ заминава на посещение в Москва – уж за разговор с шефа на „Мосфилм“ Карен Шахназаров. Няколко часа след пристигането на Кирил Гоцев в руската столица обаче местния вестник „Коммерсант“ разкрива истинската причина за визитата. Телевизионният началник отрича изнесената в публикацията информация, че е имал срещи с хора на „Видео интернешънъл”. „Не се интересувам от това”, заявява тв босът, а след 7 дни опровергава думите си с подпис под контракта.

Гоцев сключва договора с руснаците зад гърба на Управителния съвет на БНТ. Новината за грандиозната сделка за милиони е съобщена още същия ден от руския посланик Владимир Титов. Оповестяването става на откриването на българския клон на „Видео интернешънъл”, на което сияе и Михаил Лесин. Шефът на обществената ни телевизия не присъства на събитието, защото след като е подписал контракта, веднага е излязъл в отпуск по болест.

„С голямо въодушевление се говори, че договорът е утвърден с намесата на руския министър на печата. Самата намеса на фигура от правителството вече създава политически контекст на сделката. Да не говорим, че се сблъскват два модела. Ние непрекъснато търсим европейския модел, който да извади медийната регулация от връзките с властта, а изведнъж през съвсем друг вход – през Русия, влиза обратният модел – азиатският, където изпълнителната власт пряко контролира медиите. На чисто моделно ниво това е конфликт. Сделката е много мрачна”, притеснен е по него време членът на СЕМ доц. Гого Лозанов. От инвазията у нас на алчните за лесни печалби московци не е във възторг и тогавашният шеф на Би Ти Ви. „Пазарът не приветства „Видео интернешънъл” и аз не съветвам руснаците да идват тук”, коментира Албърт Парсънс.
Подготвената от Ирина Величкова и сключена от Кирил Гоцев сделка е за изключително представителство в търговията с реклама, затова е трябвало да мине и през Управителния съвет на БНТ – нещо, което не е сторено. Според клаузите през първата година „Видео интернешънъл” ще увеличи с 15 процента приходите от рекламно време на телевизията, но пък от „Сан Стефано” 29 трябва да ѝ платят комисионна в размер на 21 процента от нетните постъпления. Елементарните сметки показват, че така в бюджета на медията са щели да влязат по-малко пари, отколкото преди – когато ги е нямало руснаците.

Неустойката, която българската страна трябва да изръси при предсрочно прекратяване на договора е огромна – цели 3 милиона лева. Слава богу, чак до такива големи загуби за националната телевизия не се стига.

„Контрактът е незаконен, защото не е утвърден от Управителния съвет, а това е задължително при интерес над 50 хил. лева”, категоричен е тогавашният член на УС на БНТ Иван Такев. Започва проверка на СЕМ, Сметната палата, Прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция. Депутатите в Народното събрание са много ядосани след натвореното от Кирил Гоцев, а Йордан Соколов от ОДС директно заявява, че договорът с „Видео интернешънъл” е резултат от корупционната среда в националната ни телевизия. Парламентарната антикорупционна комисия гласува с 14 „за” и 1 „въздържал се” решение, според което контрактът съдържа неизгодни клаузи за БНТ.

Абсурдът става още по-пълен, когато се разбира, че седмица преди да сключи скандалната сделка с близката до Путин рекламна компания, Кирил Гоцев е подписал договор и с друга фирма за ексклузивно представителство при продажбата на рекламно време. За да оправдае това свое действие, той заявява, че действал под принуда и заплаха. Дори не знаел с кого подписва, защото на първата и последната страница от контракта имало непопълнени бели полета.
В средата на февруари 2004 г. Сметната палата излиза със становище, че договорът с „Видео интернешънъл” създава рискове за бюджета на БНТ и че не е влязъл в сила, защото не е утвърден от Управителния съвет. На 12 март пък прокуратурата съобщава, че е повдигнала обвинение на Кирил Гоцев за „сключване на неизгодна сделка, от която са произлезли значителни вреди за представляваното от него учреждение”. На афериста е наложена гаранция от 5000 лева, които той първоначално твърди, че няма откъде да намери.


На 16 март 2004 г. – точно 55 дни след тайнствената си февруарска визита в Москва, Кирил Гоцев е уволнен от СЕМ като генерален директор на БНТ. Причината за отстраняването му е контрактът с „Видео интернешънъл”, но формално е изтъкнат друг повод – отказано право на отговор на фирма „Каолин” в няколко предавания на телевизията. „Медийният регулатор е нямал правомощия по закон да разжалва скандалния директор заради сключен договор, затова е намерен друг начин за свалянето му от длъжност. Истината е, че именно сделката с руснаците изяде главата на Гоцев”, коментира пред „Уикенд” дългогодишен кадър на „Сан Стефано” 29. И припомни, че настоящата кандидатка за началническия пост в БНТ Ирина Величкова е викана навремето на изслушване в сградата на Народното събрание, за да бъде разпитвана за грандиозната афера с московския рекламен холдинг и клаузите по гешефта.

През 2005 г. „Видео интернешънъл“ внася иск срещу БНТ за обезщетение в размер на 1 069 000 лева. 3 години по-късно делото окончателно е решено от ВКС. Искането на руснаците е отхвърлено като неоснователно, защото не могли да докажат, че са похарчили въпросния милион в изпълнение на договора си.

След напускането на БНТ Ирина Величкова работила в правния отдел на БНР. В момента пък е юрисконсулт в Държавен музикален и балетен център.

Първоначално се смяташе, че директор на националната медиа ще стане Камен Воденичаров, който бе написал подробна концепция и имаше всички шансове да спечели вота на членовете на СЕМ. Буквално ден преди крайния срок за подаване на документите обаче той се отказа, като изтъкна „лични мотиви”. Няколко седмици по-късно решението му намира логично обяснение – явно е бил предварително информиран, че ИТН ще напусне управляващата коалиция.
След внезапното оттегляне на Камен Воденичаров, изгря звездата на Венелин Петков. Той все така си остава един от фаворитите, но сега се оказва, че в състезанието все повече скорост набира Ирина Величкова.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 69 гласа.

Свързани новини

 • Връща ли се Слави на сцената?
  Връща ли се Слави на сцената?
  Слави Трифонов ще се върне на сцената с "Ку-ку бенд" за големия концерт на Софи Маринова, който е дни след изборите у нас - на 8 октомври. Т ...
  вчера в 10:58 ч.
  5 863
  52
 • Красавица става водеща в БНТ
  Красавица става водеща в БНТ
  Популярната влогърка Цвети Стратиева – Флора ще бъде водеща на сутрешния блок "Денят започва в събота“ и "Денят започва в неделя ...
  вчера в 10:47 ч.
  4 311
  10
 • Севда Шишманова стана милионерка
  Севда Шишманова стана милионерка
  В ролята на хлебарка се е преквалифицирала Севда Шишманова след изритването си от поста на програмен директор в БНТ. Останала без работа, журналисткат ...
  18.07.2022
  12 421
  47
 • Бивша гимнастичка стана водеща
  Бивша гимнастичка стана водеща
  Моника Симеонова се присъедини към екипа на дирекция "Спорт“ на Българската национална телевизия. Вече я познавате от отразяването и на Евр ...
  14.07.2022
  4 679
  6
 • Блокирали Луна, тя обвини Костадинов и Слави
  Блокирали Луна, тя обвини Костадинов и Слави
  "Блокираха профилите ми във фейсбук!", оплака се фолк изпълнителката с политически амбиции Луна. Певицата, която бе кандидат-президент, смят ...
  14.07.2022
  4 743
  27

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 странна работа

  120 19 Отговор
  Тези от ИТН, все още ли имат думата ?

  Коментиран от #52, #56

 • 2 ужасен

  113 19 Отговор
  Ама тоз защо още не е вкаран в лудницита !Никой ли от управляващите не виждат ,че настройва хората срещу държавата ! Да се рекламила в телевизията си само !!
 • 3 истина е

  112 14 Отговор
  Снимката оприличава цялата ни държава !!
 • 4 Каква

  88 9 Отговор
  е тая селка ?

 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Даката

  38 69 Отговор
  По жълта и клеветническа статия отдавна не бях чел. Как не ви е поне малко неудобно да побликувате тази простотия.
 • 7 Всъщност

  51 20 Отговор
  По-зле от щатско-турските слугини , които сега управляват националните медии , няма как да стане !

  Коментиран от #16, #29

 • 8 Тома

  104 18 Отговор
  После славуца не бил мафия
 • 9 сирене

  69 13 Отговор
  В тия от "И Така Нататък" никво задклулисие няма.
 • 10 Българка

  79 20 Отговор
  "Работещите на „Сан Стефано” 29 ще изпаднат в пълен потрес, ако Величкова им бъде спусната за техен директор. Тв тружениците добре помнят, че в началото на века дамата бе пряко замесена в афера за милиони, целяща да пренасочи всички приходи от реклама на БНТ към близка до тиранина Путин руска компания"
  Говорещият от мйрака предлага за отговорни постове с високи заплати и големи правомощия все такива "чисти морални" същества. Важно е да се овладе БНБ, прокуратура, съд, медии от мафията и безчинствата, грабежите безнаказано и на тъмно да си продължат.
  Та толкова за моралистите от ИТН, т.е шоуто на мутрите
 • 11 Чакала2

  80 17 Отговор
  Слави наглеца.Все едни и същи маймуни
 • 12 плюс минус

  19 59 Отговор
  Изгледах и изслушах интервюто с въпросната госпожа, за която нищо не знаех до този момент.
  И ми стана интересно нейното виждане за развитието на БНТ.
  Познава проблемите на държавната тв, има интересни предложения за нова програмна схема, за реставриране на тв архива.
  Освен, че е работила като юрист в БНТ, работила е в редица артистицни индтитуции, дипломирала се е преди няколко години в НАТФИЗ като кино режисьор.
 • 13 Зрител

  29 54 Отговор
  Отлично предложение ! Да видим какво ще съчинят сега кръговете около Сем ,Гого Лозанов и щатското посолство !

  Коментиран от #18

 • 14 ПУДТ

  68 19 Отговор
  Ясно! Мумията действа като дистанционно на сараите.

 • 15 Само питам

  67 22 Отговор
  Някой все още съмнява ли се, че бай Чалгар играе по свирката на Радев и на Москва?
 • 16 Може

  40 15 Отговор

  До коментар #7 от "Всъщност":

  Като почнат с безумни стари руски филми, качеството им е по зле и от на Боливуд. Все пак жената за съживяване на архива е говорила.
 • 17 Ха-ха-ха😂😂😂

  67 13 Отговор
  Чалгарчето огладня в кабеларката и иска да се закачи за БНТ за да излъчват простотии не му и да му плащат!
 • 18 Ами

  31 6 Отговор

  До коментар #13 от "Зрител":

  Прочети коментарите на троловете тук и ще ти стане ясно какво са съчинили, освен жалкия пасквил.

  Коментиран от #30

 • 19 войн на простотията

  55 12 Отговор
  Има тъкъв народ гласувал за тъкъв д..бил.
 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Цуца

  56 13 Отговор
  Опазил ни Господ от ВСЯКАКВИ кандидатури за всякакви постове на ИТН
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Да бе

  48 11 Отговор
  Славчо явно си мисли че пак е спечелил изборите и че той управлява!Не можа да проумее че много вода истече , откакто беше първи ! Сега е време да се смири! Имаше своя шанс и го пропусна! Сега поне да не пречи и да престане да назначава хора спуснати от някъде!
 • 24 Българин

  47 13 Отговор
  Гадна физономия учиндолски тъпак

 • 25 джоджен

  53 13 Отговор
  Слави,същият си,алчен за пари.Засрами се.Излъга народа,сега искаш да крадеш.
 • 26 Иван

  44 13 Отговор
  Абе какъв е тоя чалгар, че да иска. Да си направи телевизия и да си я назначава там.
 • 27 глоги

  9 11 Отговор
  Ирина Величкова - едНА от кандидатите за поста НА генералНА директорКА на БНТ
 • 28 Лея 13

  25 10 Отговор
  Гнусна работа, като цяло.И ще дойде Веньо да ни предлага удобни ,лесно смилаеми " истини".Или пък Иринка.И въобще светло бъдеще ни чака .Горката България!
 • 29 Лея13

  20 6 Отговор

  До коментар #7 от "Всъщност":

  Всъщност има и още как!Само гледай.Бедна ти е фантазията.
 • 30 Лея13

  13 18 Отговор

  До коментар #18 от "Ами":

  Ооо!"Жалкия пасквил" е стопроцентова истина!Чети,рови и ще си наистина информиран.Или си тук да тролиш само...
 • 31 Коко

  45 13 Отговор
  Слави разби Коалицията с Правителството с измислени кьорфишеци, ръководен от мафиотски структури.Опита се да превземе ББР и оттам да отклонява средства , но не му се получи.Сега отново лансира една мафиотска структура,чрез въпросната компрометирана дама, за да овладее БНТ. Ейййй не се сря тоз мутренски герой да да опропастява държавата с неговите схеми , с които се краде и ощетява Бюджета.
 • 32 Наблюдател

  36 10 Отговор
  Цялото поведение на лицето Трифонов може да се окаже напълно логично ако в "1 прекрасен бъдещ момент" се окаже че е действащ агент . На такива както е известно не се осветляват "картончетата"!
 • 33 Коко

  40 12 Отговор
  Алчността на Слави Трифонов е безгранична.Разбира се, че изпълнява чужди поръчки ,за да взима комисионни.Умният българин разбра, че неговите трикове за кражби, ще сгромолясат Партията му и на следващите избори няма да получат повече от 4 % подкрепа.
 • 34 Не, Задължително трябва да е предложена

  26 9 Отговор
  От Толупа, Пеевски или Доган!! Много Плюене по нея, явно нее предложена от тях!! Кошлуков беше кукла на конци, колко години го Траяхте и мълчахте???

  Коментиран от #48

 • 35 Иванчо

  41 10 Отговор
  Малкото ДПС, с изявените си кокорбашии Чалгаря и Африканероса са отворили огромна уста за всички постове в държавата. Карамански - за шеф на БНБ, тая за БНТ, имаше и някаква за СЕМ, Ива кекемето за конституционен съдия, мерак за КПКОНПИ и за всичко което се отвори като място в държавата.
  По тоя начин турците се опитват да овладеят и институциите в държавата.
  Аман от мекерета.
 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 Марта

  34 7 Отговор
  Този с болния мозък са мълчи. Заради него стигнахме до поредните избори.
 • 38 чичо

  31 8 Отговор
  Всъщност, кого точно интересува мнението на чалгопитека тошко или на остатъчната му проституираща партийна дружинка?!?
 • 39 ТОЧКАТА

  17 6 Отговор
  ЕТО ВИ ОЩЕ ЕДНА КРИЗА!!!!!!!!...НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ////....ПЕРМАНЕНТНА КРИЗА!!!!!!
 • 40 Анонимен

  25 8 Отговор
  Слави си изгърмя патроните
 • 41 Александър

  22 7 Отговор
  Типичен кадър за ИТН. ЕДИН БЕ, поне един да беше нормален...Поздрави на дългия
 • 42 Ботев

  16 4 Отговор
  Кои са тези индивиди?
 • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 44 Чечо

  22 7 Отговор
  Не мисля, че ще и се отвори парашута на въпросната. ИТН са аутсайдери. Ония палячо Тодор каквото и да прави, няма да успее, защото след две седмици никой няма да го помни.
 • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 46 Лъжлив Съби

  24 6 Отговор
  Ей учиндолецо! Имаш си телевизия и си я назначи!
  Не престана да ламтиш за постове! Вече си "аут"!
 • 47 7/8 и ще си оплоден

  22 7 Отговор
  Тошку Африкански от Ямбооол. Маймуна с рога! Идиот у Парламенто!
 • 48 ?/Ъ?

  9 4 Отговор

  До коментар #34 от "Не, Задължително трябва да е предложена":

  Кой мълча за Кошлуков, бе, къде си спал толкова време??
 • 49 И без да

  13 3 Отговор
  си лекар, от вида му личи, че е много болен (физически, за психиката му - тя е сбъркана по рождение). Няма да го бъде още дълго, за какво са му пари и власт? Май просто е решил на прощаване, от злоба да завлече колкото може повече хора в блатото. НО, ще плаща пред ОНЗИ отгоре. Няма как.
 • 50 абе

  11 2 Отговор
  в тая държава няма ли нормални хора бре...където и да погледнеш и пипнеш все е корупция, кражби, далавери, бой и т.н.
 • 51 ле ле

  10 7 Отговор
  цял роман написахте за тази жена...значи има много интереси за това място..а ви кого предлагате.. простокирчовци..
 • 52 ле ле

  9 4 Отговор

  До коментар #1 от "странна работа":

  що да нямат...само ПП "продължаваме с предателите" да говорят..най грозните и най извращените..
 • 53 Роко Скиавоне

  8 2 Отговор
  Натиска за тая телевизия е по голям от този за парламента,явно яко кеш ще тепе към нея ,съответно срещу определена политика на самата медия
 • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 56 Реалист

  7 4 Отговор

  До коментар #1 от "странна работа":

  Добре поне че ни оттърваха от герб:) сега ще се оттървем и от слави:)
 • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 58 Абе

  12 4 Отговор
  кой си ти бе Учиндолско недоразумение?!Слави бил искал?!Мили боже,какво доживяхме!
 • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 60 ТОШКО АФРИКАНСКИ

  9 4 Отговор
  СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ СЛАВИ КЮЧЕКА ЧИЙ ИНТЕРЕСИ ЗАЩИТАВА И ОТКЪДЕ СМУЧЕ РУБЛИ?
 • 61 Какво

  4 2 Отговор
  да подкрепя Чалгаря?Винаги компрометирани хора,мафиоти и мутреси.Лошото е ,че са в един отбор с Мунчо.Днес Радев ги поздрави за политиката им за РСМ.Радев ЗАБРАВИ ДА ГИ ПОЗДРАВИШ ЗА ДЕСТРУКТИВНАТА ИМ ПОЛИТИКА ЗА РАЗТУРЯНЕ НА + ПАРЛАМЕНТА?ЗА НЕ БОРБАТА ИМ С КОРУПЦИЯТА-ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ДА РУХНЕ ТРЕТИЯТ ПАРЛАМЕНТ.Радев като КЮЛЧЕВ ПОДКРЕПЯ БОКЛУЦИ ,ЗА ДА БЛЕСТИ НЕГОВИЯ ИМИДЖ.Но имиджа му беше до тук ,Знаем вече е комисионер на ГАЗПРОМ и върл защитник,че е против уреждане на въпроса с измислената Македония от Сталин и Димитров,които насилствено са македонизирали българи.Все по -ниска топка си Радев,вече към клоунада клониш.ЖАЛЪК!
 • 62 До ком 51

  5 2 Отговор
  Диков предлагаме ние,не на ИСТЕРИКОЧАЛГАРСКАТА ШАЙКА.
 • 63 То си е ясно

  3 0 Отговор
  Величкова става директор на БНТ, прибира "Шоуто на Слави" и съвместно се почва едни източвания на Националния бюджет. Ще се вкарат и руски фирми близки до олигарсите да "работят" за БНТ. Така че нищо ново под Слънцето.
 • 64 решение

  0 0 Отговор
  Ако сем допусне това недоразумение да оглави телевизията Сем трябва да бъде закрита и избора на величкова да бъде касиран.Стига някакви плашила и функционални неграмотници ,бандити ,разбойници и мафиоти да управляват държавата