Last news in Fakti

2 Юли, 2022 18:11 2 051 9

Венеция вече ще събира входна такса от туристите

  • венеция-
  • туристи-
  • такса-
  • входна такса-
  • пренаселеност-
  • италия

Пренаселването на града, който се пълни с туристи, е огромен проблем от години

Венеция вече ще събира входна такса от туристите - 1
Снимка: Shutterstock

Венеция ще стане първият град в света, който ще събира входна такса от посетителите. Парите, събрани от схемата, ще бъдат изразходвани за намаляване на сметките за събиране на боклук, плащани от венецианците. За да помогнат за справяне с пренаселеността и да обезкуражат еднодневните туристи, градските власти обявиха в петък, че от януари 2023 г. ще събират от туристите до 10 евро, предава БГНЕС.

От години градът е масово пренаселен, като туристите генерират планини от отпадъци, а тесните пешеходни пътеки на града са задръстени в натоварените периоди.

След въвеждането на таксите посетителите ще трябва да направят предварителна онлайн резервация и да платят между 3 и 10 евро в зависимост от времето на годината. Инспекторите ще патрулират в града и ще имат право да спират туристите и да изискват доказателство за плащане. Отказът от плащане онлайн ще се наказва с глоба до 300 евро.

Парите, събрани от схемата, ще бъдат изразходвани за намаляване на сметките за сметосъбиране, плащани от венецианците, които са по-високи от тези в съседните градове.

Жителите и хората, които идват на гости при тях, както и туристите с резервация за нощувка в хотел ще бъдат освободени от такса смет и ще могат да изтеглят сертификат, който да докаже, че не трябва да плащат. Други градове, засегнати от масовия туризъм, ще следят отблизо дали пионерският модел на Венеция ще проработи.

Симоне Вентурини, ръководител на туристическия отдел на града, заяви на пресконференция в петък, че мярката е "наистина революционна", но предупреди, че може да отнеме време и корекции, за да заработи системата перфектно. Той каза: "Знаем, че като първият град в света, който прави това, би било арогантно да мислим, че всичко ще работи перфектно. Не казваме, че сме разрешили всички проблеми на свръхтуризма или че имаме вълшебното решение. Ще го подобряваме постоянно". Микеле Зуин, ръководител на бюджета на града, заяви, че таксата има за цел да демотивира посетителите в натоварените часове, за да създаде по-добри туристически потоци. "Градът остава отворен. Венеция не е затворена", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо💻

    20 2 Отговор
    Да събира от овце дето са си платили да ходят из тия канали със зелена вода.
  • 2 Тома

    15 5 Отговор
    Тези пари някой се гласи да ги открадне.Колко печели Венеция от туристите че с тези пари щял да се подпомогне града
  • 3 Бях там не един път

    22 1 Отговор
    Тези се ненаядоха. Хем ламтят за пари от туристите хем им било пренаселено. При всички пари дето печелят, значителна част от сградите, по-скрити от погледа на туристите са в окаяно състояние.
  • 4 КОй

    2 11 Отговор
    За сметка на това ушанките коментиращи по горе, яхат лоукост миговете и се снимат на червения площад. Ейййй прост народ. ходи и двай по 100лв за чадър и трай.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Романтичната съсетка

    1 0 Отговор
    Венеция, доста отдавна щеше да го прави това...!
  • 7 Павел пенев

    11 1 Отговор
    Как ще събират тази такса,на входа на града или летището? Искат да принудят туристите да си наемат хотел и да останат да нощуват. Прости рекетьорски сметки, но все по малко са желаещите да ходят във Венеция. Гондолите са на доизживяване,каналите са пълни с фекалии, миризмите са отвратителни а в ресторантите макарони и пица- цигания.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор
    Как да са първите в света, а "Курортна такса" събирана в България ежедневно какво е?
  • 9 БатП

    2 0 Отговор
    Други градове, засегнати от масовия туризъм??? ЗАСЕГНАТИ??? Който го е измислил това директно да се отсервира. Ако не беше масовия туризъм, да ги засяга, щяха да лежат на едни пристанищни такси там и да гладуват. Страшна наглост!