6 Юли, 2022 13:02 3 506 1

Портрет на Даяна, за който е позирала 35 ч., показват в Лондон

  • портрет-
  • принцеса даяна-
  • кралско семейство-
  • картина

Картината с право може да бъде описана като най-въздействащия рисуван портрет на Даяна

Портрет на Даяна, за който е позирала 35 ч., показват в Лондон  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Изключително рядък портрет на принцеса Даяна е изложен в Лондон, предаде "People".

Маслената картина, озаглавена "Даяна, принцесата на Уелс" е дело на художника Нелсън Шанкс, който я създава през 1994 г. - три години преди трагичната смърт на Даяна в Париж. Платното е представено в галерията на "Philip Mold & Company" в британската столица, пише life.dir.bg.

На удивителната картина принцесата е изобразена облечена в зелена кадифена рокля на Катрин Уокър, която носеше на прочутата си снимка за списание "Vanity Fair" от 1997 г. Необичайно за кралски портрет, художникът улавя принцесата, гледаща замислено надолу към пода, с една обеца, придаваща искрица светлина.

Нарисувана през 1994 г., картината с право може да бъде описана като най-въздействащия рисуван портрет на "Принцесата на народа".

Тя е подготвителна работа за по-късен официален портрет, който краси "Алтроп хаус".

Работата по платното се е случила в критичен момент от личния живот на Даяна. С художника са имали 30 сесии, общо 35 часа в лондонското ателие на Нелсън Шанкс, което се превръща за нея в място за утеха. Даяна става близка приятелка както с художника, така и със съпругата му Леона и по-късно споделя в писмо до Нелсън и Леона, че "Идването в студиото е сигурно убежище, толкова пълно с любов и подкрепа".

Нелсън улавя поразително честното изражение на Даяна, самата ѝ същност на фона на нейната роля на знаменитост, облечена в рокля с деколте на Катрин Уокър.

Първоначално портретът беше изложен в дома на двореца Кенсингтън, където Даяна живееше със синовете си Уилям и Хари, преди по-късно да бъде преместено в семейното ѝ имение в "Алторп Хаус" в Нортхемптъншър, на 75 мили северно от Лондон.

През януари портретът беше продаден за повече от 10 пъти над планираната продажна цена, достигайки цена от 201 600 долара на престижната лондонска аукционна къща Sotheby's.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дипломат Чукча

    1 0 Отговор
    С такива новини ни напомнят, че сме рая!