2 Август, 2022 14:56 1 223 5

Бионсе ще презапише песен от новия си албум заради обидна фраза

  • бионсе-
  • неуместна употреба-
  • обида-
  • обидна дума-
  • презаписване-
  • нов албум

Организации на хора с увреждания веднага реагираха на неуместната употреба на думата в песента на Бионсе "Heated"

Бионсе ще презапише песен от новия си албум заради обидна фраза  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бионсе ще презапише една от песните в новия си албум, след като получи остри критики от организации на хората с увреждания. Песента Heated, която беше пусната в петък, съдържа оскърбителен термин, който често се използва за унижение на хора с церебрална парализа, съобщи BBC.

Oт екипа на звездата коментираха пред британската медия, че думата, която може да има различни конотации в САЩ, не е използвана умишлено от Бионсе, пише Дарик.

Въпросната дума, използвана в текста е "spazz". Думата се използва в съкратен вариант от "spastic", което означава болен от церебрална парализа. Лошото е, че в случая тя е използвана в негативен контекст.

Тя ще бъде заменена в текстовете, увериха те, без да посочват времева рамка за презапис на парчето. Негативната реакция дойде само няколко седмици след като американската поп звезда Лизо се извини за използването на същата дума в песента си GRRRLS.

"Щом феновете чуха песента на Бионсе в петък, тя сякаш им удари шамар в лицето", коментира защитникът на хора с увреждания Хана Дивини.

Благотворителната организация за хора с увреждания Scope също поиска от Бионсе да презапише песента, като пропусне обидната дума. „Думите имат значение, защото засилват негативните нагласи, с които хората с увреждания се сблъскват всеки ден“, каза медийният мениджър Уорън Кируан.

Други фенове защитиха звездата, като посочиха, че терминът може да има различно значение в САЩ - където често се използва за означаване на "откачане" или "побъркване", макар и тези термини сами по себе си могат да бъдат нечувствителни към хора с психични заболявания.

Въпреки противоречията се очаква седмият студиен албум на Бионсе, Renaissance, да оглави класациите по света тази седмица.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 1 Отговор
    За пръв път чувам че има специална обидна дума за хора с парализа.Това само говеда могат да измислят.Позор!
  • 2 Евгени Ватмана

    12 0 Отговор
    А пък се обиждам, като ми кажат "Ей, пич".
  • 3 Соваж бейби

    9 0 Отговор
    Всичко е с цел и умишлено ,е на това му се вика хамерикански ефект и манипулация .Тъсрси се сензация по таблоидите ,скандал,драма ...така повече хора да и станат последователи ,лайк и коментар.Ако може ,колкото може да продаде дискове за да избие парите на фирмата посредник звукозаписно студио,реклама....
  • 4 Сух

    10 1 Отговор
    Тези посредствените певици кво ни занимавате с тях..
  • 5 Вай, вай

    6 0 Отговор
    ;ного погрозняло това Бийонсе, бре. Ужас.