Last news in Fakti

13 Август, 2022 16:34 7 068 10

Забраниха филма "Тор: Любов и гръмотевици"

  • тор-
  • филм-
  • лгбт

Заради ЛГБТ елементи в сюжета му

Забраниха филма "Тор: Любов и гръмотевици" - 1
Снимкa: Shutterstock

От правителството на Малайзия потвърждават, че филмът на Марвел "Тор: Любов и гръмотевици" не е бил допуснат за излъчване в местните кина заради ЛГБТ елементи в сюжета му. Правителството се е ангажирало да ограничи гей културата в страната, съобщава "Variety", цитирано от dir.bg.

И "Тор: Любов и гръмотевици" и анимационният филм на "Pixar" "Баз Светлинна година" бяха изпратени от дистрибутора "Disney" за класифициране и цензура на Борда за филмова цензура на страната. И в двата случая са били поискани съкращения, които студиото е избрало да не прави, тъй като така би ощетило проектите си.

"Баз Светлинна година" бе забранен за излъчване в повече от 16 страни.

"Наскоро имаше филм, който не премина цензурата, това е новият филм "Тор: Любов и гръмотевици", каза заместник-министърът на комуникациите Захиди Зейнул Абидин. "Филмът засяга ЛГБТ теми, но в момента виждаме, че има много филми с ЛГБТ елементи, които преминават през цензурата".

Захиди каза, че правителството и религиозният отдел (известен като отдел по ислямските въпроси) са се ангажирали да ограничат разпространението на ЛГБТ културата в страната. Той заяви, че ЛГБТ филмите стават все по-елегантни в методите си и поиска обществена бдителност.

"Разочарован съм, защото външният свят е този, който насърчава ЛГБТ", каза той в отговор на въпрос в парламента.

Захиди заяви още, че правителството наблюдава филми и социални медийни платформи за ЛГБТ съдържание и "ще предприеме строги действия срещу лица, за които е установено, че насърчават такива елементи".

Въпреки това министърът разкри, че извън киносалоните и ефирната телевизия, правомощията му са ограничени и не обхващат стрийминг услуги като TikTok или Netflix, които са базирани извън страната. Това изглежда оставя поле на "Disney" свободно да излъчва филмите в малайзийската версия на "Disney+". И както бе съобщено, "Баз Светлинна година" вече е на платформата с препоръка 18+.

Захиди посъветва малайзийците да упражняват самоограничение и родителите да използват системите за контрол на възрастта, съдържащи се в стрийминг платформите, за да ограничат достъпа до ЛГБТ съдържание.

Малайзия има закони, които насърчават расовата и религиозна толерантност между трите основни етнически групи на населението. Но страната не проявява толерантност към мъжката или женската хомосексуалност.

Наказателният кодекс на Малайзия криминализира всички еднополови връзки по взаимно съгласие, предава БТА. Обявените за виновни са изправени пред присъда до 20 години затвор и задължителен бой с камшик.

Забележките на Захиди в парламента дойдоха в същия ден, в който бе публикуван доклад от 71 страници от "Human Rights Watch и групата за правата на транссексуалните "Justice for Sisters", който призовава Малайзия да декриминализира еднополовите връзки.

Преди забраната на филмите "Тор: Любов и гръмотевици" и "Баз Светлинна година", Малайзия предприе действия, за да предотврати излъчването и на "Рокетмен".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 леле мале

    68 3 Отговор
    единствените защитници на нормалните хора се оказват чалмите,а ние мълчиме като пеали

    Коментиран от #9

  • 3 Милен

    38 0 Отговор
    Според изискванията на комисията която определя носителите на този приз (Оскар) не бих се учудил ако този филм вземе няколко награди :))))
  • 4 Адам Хилтън

    32 0 Отговор
    Ще го забранят ми - като е толкова смотан че може да те зарази с бяс.
  • 5 📌🇧🇬

    29 0 Отговор
    Блумберг съобщава:
    Икономиката на Малайзия се разраства с 8,9% през второто тримесечие, което е най-бързият темп от година
    Потреблението скочи с 18,3%, услугите и производството също се повишиха.
    ⚡️За Жълтия Таблоид Факти, това не е новина?⚡️
    Малайзия държи рекорд за 50 години, непрекъснато, над 4,5% растеж в Икономиката.
  • 6 📌🇧🇬

    14 0 Отговор
    Колко е растежа на Икономиката в България, за половината от 2022, Жълтият Таблоид Факти си нямат и предтава?
  • 7 Реалист

    25 0 Отговор
    Какво мислят скандинавците по въпроса! Тор и ЛГБТ, уау! Дали предците им танцуват и пеят във Валхала и дали Валкириите се целуват една друга? Смеха и подигравките на страна. Това е тотално падение и подигравка със Скандинавската митология като цяло.
  • 8 и ся

    11 1 Отговор
    Жълтопаеетниците да организират един протест в защита на американските ценности KOPwithme
    Eмили с тротинитката да внимава, как кара из Малайзия, че ще има фуйййй в малайзиската пандела за мъже
  • 9 колелото се върти

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "леле мале":

    До преди монголското нашествие по ислямските земи, там са били доста по-напред от Европа в развитието си, примерно в областта на медицината, но и строителство, архитектура, математика, астрономия. Реално Чингиз Хан и наследниците му спират разцвета им. Не бих се изненадал ако след време се окаже че същото се случва със западната цивилизация сега, след нахлуването на ЛГБТ, глобализма и всякакви други деградиращи течения. Както и не бих се изненадал, ако се окаже, че традициите, които се пазят в ислямския свят, доведат до нов Ренесанс там. Иначе по нашите земи имаме вродена ненавист към исляма заради турците, но не всички са като тях.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.