Last news in Fakti

30 Юни, 2013 19:00 2 881 0

Джулай в цялата страна

  • джулай морнинг-
  • джулай-
  • джулая-
  • концерт

Джулай морнинг, или просто Джулая, означава юлско утро и идва от името на легендарното рок парче на Uriah Heep – "July Morning".

Вечерта на 30 юни срещу първи юли хора се събират традиционно близо до Черноморския бряг, за да посрещнат изгрева заедно под звуците на едноименната песен.

Посрещането на изгрева на 1 юли започва като на шега, когато през 1986 година група приятели, почитатели на рок музиката, се събират на плажа във Варна. По това време властите преследват събиранията на неформални групи и за да не бъдат безпокоени, младежите пренасят купона си на вълнолома, където посрещат изгрева на слънцето с песента на Юрая Хийп.

Джулаят е уникален за България

поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни.

През 90-те години традиционните събирания за „Юлското утро” започват да се провеждат не само във Варна, а и на други места по крайбрежието, както и навътре в страната. На много места по този повод започват да се организират рок концерти.

Към момента празникът е комерсиализиран, почти официален, ползва се с подкрепата на местните власти и е добре отразяван медийно.

И нещо интересно. Легендарните му първи организатори продължават да го честват нелегално по разни тайни места на Черноморието, отвратени от цялата публичност около него.

Ето и по-големите фестивали тази нощ:

Камен бряг

Джулай Морнинг фестивал и тази година събере хиляди в първото юлско утро в Камен бряг, за да посрещнат изгрева. Фестът ще започне в 4.30 ч. с изпълнения на варненците от група РЕВ, които бяха подгряваща банда на Rhino Bucket в Каварна на 6 май, и групата на Кирил Божков - Команда 5. След това на сцената край местността „Огънчетo” ще се качат момчетата от Б.Т.Р., а в 5.32 ч., когато изгрява слънцето, ще започне изпълнението на Джон Лоутън. Вокалистът на Uriah Heep ще изпее култовата песен July Morning в момента, когато слънчевият диск се показва над морето. БНТ 1 ще излъчва директно от 5 ч.

За сигурността на участниците на Джулая, освен служители на РУ на МВР - Каварна, ще се грижат и 40 души частна охрана. Отново светещи балони ще очертават стръмнините край Камен бряг по време на фестивала. Надуваемите маркери, както и 1,5-километрова лента, ще бъдат поставени, за да бъдат избегнати инциденти.

Бургас

Легендарният вокал на групите „Дийп пърпъл“ и „Рейнбоу“ Джо Лин Търнър ще бъде звездата на фестивала „Джулай морнинг“ в Бургас. С 14-часов концерт на открита сцена на Централния плаж, жителите и гостите на града ще посрещнат изгрева на слънцето в първото юлско утро, предаде БНР. По инициатива на община Бургас, алея “До морското казино“ ще се превърне в улица на изкуствата. На нея деца ще изработват кукли и оригами, ще има грънчарски ателиета, изложба на бургаски художници и фотографи, както и улични музиканти. Преди да се качи пък на бургаската „Сцена под звездите“ гласът на легендарните групи „Дийп Пърпъл“ и „Рейнбоу“- Джо Лин Търнър ще премине по улиците на града с ретро автомобил, каза Марияна Добрева от организаторите на концерта. 10 групи сред които "Силует", "Дъ Фемили" и "Стокхолм“  ще превърнат посрещането на първото юлско утро в незабравим купон.

София

Джулай ще се отбележи и на Витоша. Посрещането на изгрева в планината ще се случи на 30 юни срещу 1 юли 2013 г. на Алеко. Ще свирят популярната група D2, Тома от „Мюзик Айдъл” и водещ Денис Ризов. D 2 ще започнат да забиват в 23 ч. Вход за събитието няма. До сутринта ще има и DJ, който по време на изгрева около 5.50 ч. ще пусне популярното парче July morning на "Юрая Хийп", дало наименованието на празника. Всички софиянци и гости могат да се качат на Витоша с лифта от Симеоново до Алеко. Той ще работи извънредно на 30.06.2013 г. от 18.30 часа до 21.30 часа и на 01.07.2013 г. от 06 часа до 12 ч. на обяд. За целта са предвидени преференциални цени на билетите – в едната посока 4 лв. През цялата нощ ще вървят и безплатни автобуси на градския транспорт от Хладилника. За хората с автомобили е предвиден безплатен паркинг на първа лифтова станция в Симеоново. Има и осигурена възможност за палатков лагер.

Велико Търново

За четвърта  година, по идея на ректора професор Пламен Легкоступ, Великотърновският университет "Свети Кирил и Методий" организира посрещането на Джулай Морнинг. Програмата с участието на три рок групи  започва  тази вечер от 19 ч., пред университетския ректорат на хълма "Света гора". В нея ще се включат и  студенти от експерименталния театър  на  Педагогическия факултет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА