Last news in Fakti

22 Август, 2022 11:58 1 500 0

Пъстри хвърчила от цял свят се реят в небето над Велека (ВИДЕО)

  • хвърчила-
  • фестивал на хвърчилата-
  • велека-
  • черноморие-
  • международен фестивал

Участници от цял свят се включват в десетия международен фестивал на хвърчилата на българското Черноморие

Пъстри хвърчила от цял свят се реят в небето над Велека (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Вчера започна десетият международен фестивал на хвърчилата на един от най-красивите плажове по Южното Черноморие, този край река Велека. Въздушната феерия носи името „По пътя на птиците“. Цветна феерия изпълни небето над дивия и красив плаж Велека в Синеморец, където се стекоха десетки плажуващи и туристи. Октоподи, анимационни герои, птици, гущери и риби изпълниха небесния хоризонт, предава NOVA.

Фестивалът е спиращ дъха празник, който ще премине по цялото наше черноморско крайбрежие – от юг на север, следвайки прелетния път на птиците – Виа Понтика.

Децата са най-щастливи и впечатлени от гледката: "Всяка година го има е и много яко. И много обичаме този ден, защото е много красиво". "И има много веселба и енергия".

Възрастните също се любуват на удивителните гледки: "Още по-емоционално е за големите, защото децата изразяват емоцията спонтанно, а големите я задържаме и очакваме нещо уау да се случи, а това е най-вдъхновяващото нещо, което ние преживяваме", казва Нина Георгиева.

Стотици станаха свидетели и на майсторско управление на спортни хвърчила – това са модели за напреднали, които летят бързо и описват сложни фигури в небето. Организаторът Юри Георгиев казва: "Демонстрират управляеми хвърчила, това е висшият пилотаж на хвърчилата, те са малко по-нататък и под синхрона на музиката това ще го правят в Приморско, Албена и Шабла".

Празникът на свободния полет на хвърчилата продължава през следващите дни на плажовете във Варвара, Приморско, варненския плаж Аспарухово и Албена, а двуседмичната цветна феерия ще завърши в Шабла.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА