Last news in Fakti

1 Септември, 2022 12:45 1 761 9

Силните дъждове в Аризона изкорениха кактус на 200 години (ВИДЕО)

  • кактус-
  • аризона-
  • силни бури-
  • символ-
  • американски запад

Растението, което вирее между Съединените щати и Мексико, се е превърнало в символ на американския запад

Кактус, който растеше от два века в парк в Аризона, беше изтръгнат от силните дъждове, съобщи АФП.

"Проливните сезонни дъждове могат бързо да повлияят на пустинния пейзаж. Загубата на този огромен и емблематичен 200-годишен кактус Сагуаро (...) в парка Каталина край Тусон е промяна, която редовните посетители не могат да пропуснат", написаха от щатските паркове на Аризона на страницата си във Фейсбук, предаде БТА.

Снимка, придружаваща публикацията, показва как кактусът с многобройните си разклонения лежи на земята, а стволът му е откъснат.

Кактусът Сагуаро може да достигне височина над 10 м и да тежи повече от два тона, когато е пълен с вода. Растението, което вирее между Съединените щати и Мексико, се е превърнало в символ на американския запад, и особено на пустинния пейзаж на Аризона.

"За щастие, този гигант падна встрани от пътеката и ще остане на мястото, осигурявайки местообитание и храна на много животни, докато се разлага", казват от парковете в Аризона.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    1 1 Отговор
    Нямало е кой да е го полее с вода ,кравари нищо не става от тези хора.За първи път и аз видях кактусите ми в градината да страдат от горещината .Най големите и по стари са няколко вида
    Opuntia /Cactus raquettes/ бодлива круша ,почти падаха ,накланяха се от жегата ,единия се набърчкваше като ставида на места вечер ги пливах на тъмно по нощите ,имаше забрана за поливане на цветя заради сушата се притеснявах някой от комшиите да не подаде сигнал че правя нарушение ,поне тях спасих за всичките нямаше шанс ,и няколко вида екзотични устойчиви на жега и слънце цветя.

    Коментиран от #2

  • 2 Соваж бейби

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Соваж бейби":

    Загнил е от жегата нищо общо няма с бурята .Просто лошото време му е помоганоло да падне .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Соваж бейби

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH":

    За човеците съгласявам се ,от едната страна трябва да ходиш по улицата с брониран костюм като космонавт,от другата страна лудница на открито с най голям брой психопати на планетата.Обаче не и природата дано Бог пожали природата най вече в Мексико .

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ...

    0 0 Отговор
    Жалко за Столетникът, отново ще се възроди. Наказание заслужаваме ние хората. Превърнали ли сме се в отвратителни консуматори, децата и младежите нямат връзка с действителността. Светът не отива на добър край.