11 Септември, 2022 16:57 8 682 9

Защо кралица Елизабет II прекара последните си моменти в Балморал

  • балморал-
  • замък-
  • шотландия-
  • кралица елизабет втора

Замъкът Балморал има особено значение за кралското семейство и е място, на което са се случили едни от най-важните им моменти

Защо кралица Елизабет II прекара последните си моменти в Балморал - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Замъкът Балморал в Шотландия заемаше специално място в сърцето на кралица Елизабет II. Лятната резиденция на британското кралско семейство неслучайно беше и мястото, на което британският монарх избра да прекара последните си дни. Макар вероятно никога да не стане ясно дали Елизабет II и нейните лекари са знаели, че тя умира, изборът на замъка Балморал съвсем не е случаен, пише bTV.

Замъкът Балморал е закупен от принц Албърт като подарък за кралица Виктория – пра-пра-прабаба на Елизабет II, чието управление остава е историята като Викторианската епоха.

Любовта между Виктория и Албърт е пословична в британската история. Двамата остават дълбоко влюбени до края на живота си и използват всеки миг, за да бъдат заедно. Именно в Шотландия и в замъка Балморал изживяват едни от най-хубавите си мигове.

За замъка кралица Виктория пише, че е „място, което те кара да забравиш за света и за всички тъжни моменти“. „Всичко тук вдъхва свобода и спокойствие“, допълва тя в личните си писма. Макар да не е типично, години след смъртта на Албърт, Виктория остава в траур и носи черни дрехи до края на живота си.

Имението се простира на повече от 202 кв. км. Освен основния замък, на място се намира и дома на Чарлз, както и няколко други постройки. Има пищна градина, фонтани и богата природа.

Защо кралица Елизабет II прекара последните си моменти в Балморал
Снимка: Shutterstock

Замъкът Балморал е мястото, на което принц Филип предлага брак на Елизабет, която по онова време все още само принцеса. Там прекарват и своя меден месец. В писма и лична кореспонденция кралицата многократно е казвала, че именно в Шотландия е преживяла най-хубавите си моменти. Елизабет II е организирала стотици градински партита в замъка и ловни дружинки. В Балморал кралското семейство прекарваше почти всяка Коледа.

Четирите деца на Елизабет и Филип – принц Чарлз, принцеса Ан, принц Едуард и принц Андрю израстват в замъка, заобиколени от природа и свобода. На по-късен етап Балморал е мястото, на което принц Чарлз запознава кралицата с Даяна.

И следващото поколение деца – принцовете Уилям и Хари прекарват голяма част от детството сред зелените полета на Шотландия и в залите на Балморал.

Макар замъкът да е свързан предимно с хубави спомени, неговите стени са свидетели и на един от най-трудните моменти за британското кралско семейство – смъртта на принцеса Даяна.

Когато тя умира в автомобилна катастрофа в Париж, синовете ѝ – принцовете Уилям и Хари са в Балморал заедно с Елизабет II. Тя е тази, която трябва да съобщи на децата за смъртта на майка им и да поеме първия удар на потресаващата загуба.

На по-зряла възраст Елизабет II и принц Филип прекарват много време в замъка и в разходки сред природата. Едни от последните им моменти като семейство са именно там.

В документален филм от 2016 г. принцеса Юджин, която е внучка на Елизабет II казва „Мисля, че баба се чувства най-щастлива тук. Мисля, че тя наистина много, много обича шотландските земи“.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рошко

    11 4 Отговор
    Много я влечало шотландската природа и на останалия свят
  • 5 Да, да

    1 0 Отговор
    Есенцията на журналистите!
  • 6 Що ръцете са и такива

    4 1 Отговор
    Черни с не естествен цвят
  • 7 Читател

    3 2 Отговор
    Средното образование на журналистите куца. Как изчислиха , че имението е 202кв.м. Всеки бригадир от ТКЗС ще им се изсмее.

    Коментиран от #8

  • 8 Неизвестен

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Читател":

    202 кв км - не четете правилно!
  • 9 Госあ

    5 0 Отговор
    Любовта между Виктория и Алберт е наистина пословична за кръглите глави. Те са първи братовчеди. Алберт умира преждевременно, а Виктория живее много след това. “Остават влюбени до края на живота си” може да се каже за великият учен Марслен Бертло, който умира два дни след смъртта на съпругата си и биват положени в Пантеона. Пък макар и далеч да не са били братовчеди. Пантеон има само и единствено във Франция и там биват полагани тленните останки на благородници, които далеч не са били плод на кръвосмешения. Какво ни занимавате със сапунките на кръглите глави ?