Last news in Fakti

15 Септември, 2022 14:45 2 787 7

Разкриха как най-ефикасно се успокоява плачещо бебе

  • учени-
  • плачещо бебе-
  • успокояване

Учени установиха, че бебешкият плач се повлиява от движението, а не от неподвижно гушкане в скута

Разкриха как най-ефикасно се успокоява плачещо бебе - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Япония и Италия публикуваха резултати от проучване, което показва оптималния начин да се успокои плачещо бебе, съобщи ЮПИ, предаде БТА.

Това се постига, ако родителите вземат бебето на ръце, спокойно го разхождат около пет минути и след това седнат и продължат да гушкат детето още пет до осем минути, пишат авторите на изследването в сп. "Карънт байолъджи".

"Средно 20-30 на сто от бебета плачат прекалено и заспиват трудно без особена причина, което стресира родителите и дори води в малка част от случаите до импулсивно малтретиране на детето", се посочва в публикацията.

Авторите са заснели родители, които гушкат, носят на ръце, люлеят децата си и лягат до тях в опит да ги успокоят и приспят, за да се установи най-ефикасното поведение за успокояване на бебетата.

Учените подчертават, че бебешкият плач се повлиява от движението, а не от неподвижно гушкане в скута. Дори и през деня петминутно движение подпомага заспиването.

Оставянето в леглото на бебетата пет до осем минути, след като са заспали, в повечето случаи помага децата да заспят дълбоко.

В изследването са участвали 32 новородени на възраст до седем месеца и техните биологични майки в Япония и Италия.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оффф аман

    8 0 Отговор
    Никое бебе не реве, защото ей така просто му се реве. Изследвали били 32 дребосъчета до 7 месеца. Нещо не му е комфортно по хиляда причини и се задейства "сигналната лампа", то даже не го осъзнава.
  • 2 С ритник се оправа най добре

    0 15 Отговор
    А може и с ножа в главата и не цирика повече

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 3 лоза

    1 1 Отговор
    И Аналена Бебок плаче прекалено и заспива трудно без особена причина,като стресира Шолца. Имаше един помагач на фюр,който беше Шулц.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Идън

    6 1 Отговор
    Начиии разхождате го 5-8 минути и го гушкате... Не е така лесно. Трябва усет за тези неща- проверете памперса дали е сложен правилно и дали е чист,може да му никнат зъбки,може да не му достига или да му е много храната... Разходете го и ако не млъкне го тропосайте в столчето пред телевизора с купа каша от моркови или тиква...След5-8 минути и на вас ще ви се дореве...