Last news in Fakti

17 Септември, 2022 16:45 2 152 9

10 000 крачки на ден - полезно, ако е с по-бързо темпо

  • 10 000 крачки-
  • темпо

По-бързото темпо има повече предимства от броя на стъпките

10 000 крачки на ден - полезно, ако е с по-бързо темпо - 1
Снимкa: Shutterstock

Десет хиляди крачки на ден с по-бързо темпо имат положителен ефект върху здравословното състояние, установи съвместно проучване на австралийски и датски изследователи, цитирано от електронното издание Юрикалърт, цитирано от vesti.bg.

Специалистите от университетите на Сидни и на Южна Дания правят заключението на базата на наблюдения върху 78 500 души на възраст между 40 и 79 години. Те носят специални гривни за проследяване на физическата активност. Наблюденията продължават седем години. Досега това е проучването с най-голям брой участници, обвързващо броят на крачките и здравословното състояние, твърдят изследователите.

Учените установяват, че при 10 000 крачки на ден се намалява рискът от деменция, сърдечни заболявания, рак, и дори смърт. Резултатите показват също, че по-бързото темпо има повече предимства от броя на стъпките.

"Посланието е, че за да предпазят здравето си, хората биха могли не само да се стремят към 10 000 крачки на ден, но и да вървят по-бързо", обобщава д-р Матю Ахмади от университета в Сидни и един от водещите автори на проучването.

"Броят на стъпките е лесно разбираем и широко използван от обществеността за проследяване на активността благодарение на нарастващата популярност на фитнес гривните и приложенията за мобилни телефони, но рядко хората се замислят за темпото", каза старши авторът Емануел Стаматакис, професор в университета на Сидни.

На базата на получените данни учените установяват, че всеки 2000 крачки намаляват постепенно риска от преждевременна смърт с между 8 и 11 процента, до приблизително 10 000 крачки максимално на ден. Подобни асоциации се наблюдават при сърдечно-съдови заболявания и рак.

“За по-малко активните изследването показа, че дори и 3800 стъпки дневно могат да намалят риска от деменция с 25 процента“, обяснява доцент Борха дел Посо Крус от Университета на Южна Дания. 9800 стъпки е оптималният брой крачки на ден и е свързан с 50 процента по-нисък риск от сериозни проблеми с паметта, казват специалистите.

Констатациите от тези проучвания биха могли да дадат първи официални насоки за физическа активност, основаващите се на брой крачки, и да помогнат за разработване на ефективни програми за обществено здраве, насочени към предотвратяване на хронични заболявания, смятат изследователите.

Данните от изследването са публикувани в списанията на Американската медицинска асоциация (JAMA) за вътрешни болести и неврология.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако вървиш бавно

    4 2 Отговор
    само си набиваш табаните и си търкаш излишно маратонките.
  • 2 Ако вървиш бързо по софията всеки ден

    15 0 Отговор
    И правиш 10 000 крачки, ще си напълниш дробове с дизел-бензин и горени гуми факултето, и значително нараства вероятността, препил надрусан на 2линии селянин с голям джип да ти строши краката, тялото, ръцете, главата или всичко заедно!
  • 3 още

    3 0 Отговор
    Колко бързи крачки трябва да са? Както се движи охлюв, няма да са май? Налий? Или да летиш малко над тротоара? Като трансджендърката с тротинетката. Ама тя има колелета,бре,вярно. Движи се със 100 километра в часссс. Като изтребител.

    Коментиран от #4

  • 4 Любопитен

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "още":

    Е и? Колко още мислиш ще се движи? Все ще се намери някой надрусан, да я издруса!
  • 5 оня с магарето

    5 1 Отговор
    Един отишъл на доктор и той му казва:
    - трябва да вървиш по 5000крачки на ден най-малко, за да ти е по добре сърцето.
    - докторе преди или след, като разнеса пощата?
  • 6 Ако това е вярно

    6 0 Отговор
    Пощальоните щяха да са безсмъртни.
  • 7 Нормален

    6 0 Отговор
    Колко да са бързи крачките? С каква скорост трябва да се движи крачещият в м/с ?
    Заекът бяга бързо и живее пет години, костенурката бавно и може да живее над сто години. Вечен пощальон няма. А тези , които са правили проучването къде са завършили ПУЦ?
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Не е ВЯРНО,че трябва да се ходи бързо!!!Трябва да се ходи по-бавно ,но ПРОДЪЛЖИТЕЛНО по Пресечена местност!не казвам да се изкачва ЧЕрни Връх ежедневно,но да се ходи с денивелация до 300метра!!!
  • 9 Важно е

    1 0 Отговор
    Да ми изкачите .я