Last news in Fakti

16 Юли, 2021 22:30 44 786 31

Разбиха мита за 10 000 крачки на ден. Колко всъщност да вървим на ден?

  • крачки-
  • стъпки-
  • 10 000 крачки-
  • ходене-
  • здраве-
  • вървене-
  • отслабване

От къде идва идеята, че трябва да се извървяват по 10 000 крачки за добро здраве?

Разбиха мита за 10 000 крачки на ден. Колко всъщност да вървим на ден? - 1
Снимка: shutterstock

Чували ли сте твърдението, че всеки ден трябва да вървите по 10 хиляди крачки, за да поддържате здравето си в оптимална форма и да отслабвате? Най-вероятно често проверявате телефона си или смарт часовника, за да видите дали сте достигнали това число и се притеснявате, когато видите по-малко от желаната цел.

Случвало ли ви се е да обикаляте из дома си в продължение на няколко минути, защото са ви оставали само 50-60 стъпки до 10-те хиляди?

Е, това всъщност не е необходимо, защото числото 10 000 не е съвсем необходимо за крепко здраве, пише tialoto.bg. Експерти казват, че то не показва точното количество на стъпки, които са ви нужни за перфектно здраве и тяло. Оказва се, че то е измислено с маркетингова цел и бързо се разпространява от уста на уста, превръщайки се в норматив, който всеки се опитва да покрие ежедневно.

Макар че ходенето със сигурност е полезно за организма, експерти твърдят, че 7000-8000 крачки на ден са здравословната цел, към която трябва да се придържате.

10 000 крачки на ден – просто маркетингов слоган

Даниел Либерман е палеоантрополог от Харвард, който изучава еволюцията на упражненията. Според него, идеята за 10-те хиляди крачки на ден идва от закачлива реклама в Япония, която е пусната през 60-те години на миналия век. Тогава компанията Yamasa Tokei – създател на първия крачкомер, наименува изобретението си Manpo-kei, което в превод означава „измерване на 10 000 крачки“.

Твърдят, че името било запомнящо се и звучало добре. И стратегията проработва. Компанията продава продукта си, а името се налага като измервателна единица за здравословно състояние.

Либерман казва, че има няколко фактора, поради които 10 000 крачки на ден се е превърнало в мантра за целия свят. Това е лесно число за запомняне, а толкова дълго ходене винаги е свързано и с положителни ефекти за здравето. Разходките също така са достъпни за всеки от нас, не изискват допълнително оборудване, скъпи дрехи или обувки и могат да бъдат правени по всяко време и навсякъде.

„Всички ние имаме дълбоки фундаментални инстинкти за избягване на ненужна дейност, така че се нуждаем от тези побутвания, които ще ни помогнат да започнем с нещо“, казва Либерман пред Insider. Все пак той е категоричен, че не е нужно да преследвате 10-те хиляди крачки всеки ден.

Проучване от 2019 година, направено върху по-възрастни жени, установило, че тези, които правили по 4400 стъпки на ден, имат по-ниски нива на смъртност в продължение на четири години проследяване, отколкото тези, които са ходили по-малко. Намаляването на риска от ранна смърт обаче достига максималното си ниво около 7500 крачки на ден и изследователите не откриват допълнителни ползи от стигането до 10 000 крачки.

По същия начин проучване от 2020 година установило, че правенето на 8000 до 12 000 крачки на ден е свързано с по-нисък риск от смърт по каквато и да е здравословна причина, в сравнение с 4000 стъпки на ден. Заедно тези изследвания показват, че редовното движение е от полза за вашето здраве, независимо дали сте стигнали 10-те хиляди крачки или не.

Помага ли ходенето за отслабване?

Има някои доказателства, че хората, които правят по 10 000 крачки на ден, са склонни да отслабнат по-бързо отколкото тези, които правят само по 3500 дневно. Изглежда съвсем логично, че добавянето на още известно изминато разстояние би помогнало, благодарение на допълнителните калории, които изгаряте. Но нови изследвания показват, че това може да не е точно така.

Херман Понцер – еволюционен биолог – събрал данни, показващи, че хората, които извървяват километри всеки ден, изгарят почти същия брой калории като тези със заседнал начин на живот. Неговата теория е, че с течение на времето тялото компенсира допълнителната енергия, която изгаряте чрез упражнения, като започва да изпраща повече сигнали за глад, за да ядете повече и да компенсирате загубата на енергия.

Въпреки че тази теория е донякъде противоречива и изисква повече изследвания, тя предполага, че връзката между ходенето и загубата на тегло не е толкова ясна, колкото хората си мислят. Така че 10-те хиляди крачки на ден не е точно определено правило за влизане във форма, а по-скоро за поддържане на оптимално здраве.

Ако искате да отслабнете, ходенето няма да ви навреди, но промяната в диетата е от ключово значение.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧЕЗ некадърници

    32 1 Отговор
    От 20:30 спряха тока и оттогава досега си играят на иди ми дойди ми, дойде ток за 5 секунди и пак спре.
    Искаме ток мутри !!!

    Коментиран от #3, #30

  • 2 Професора

    16 2 Отговор
    Тая па с нейните експерти,, Х" идеята на ходенето е да се освободи сърцето от кръвта която по начало го натоварва постоянно 24/7!!! Като се движат бозайниците част от кръвта се изпомпва в клетките и освобождава аретерялното налягане за момент!

    Коментиран от #6

  • 3 Рико

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "ЧЕЗ некадърници":

    Прави секс. Така времето минава бързо, а и не трябва ток. Това мога да те посъветвам, работи.
  • 4 Експерт

    17 0 Отговор
    Дебеланите като Събина трябва да праввт по 20 000 крачки ако искат да избегнат кардилогични проблеми в близко бъдеще!
  • 5 Некой си

    28 0 Отговор
    Ела да работиш у фантастико ! Не 10,а 20 хил.плюс влаченето на стока !
  • 6 Рико

    45 1 Отговор

    До коментар #2 от "Професора":

    Ще напиша за себе си, дано съм полезен. Без лекарски предписания и без книжки за здравословен живот, просто от физическа потребност в продължение на десетилетия, всеки ден изхождах по 5-10 километра. Чувствах се прекрасно. Наскоро смених жилище и в залисията, а и заради новия квартал спрях да ходя. За няколко месеца направих две тежки сърдечни кризи( мислех си че сърцето ми е вечно!). Не раздавам съвети. Споделям. Ходенето според мен има пряко отношение към здраве и кондиция.

    Коментиран от #7

  • 7 Професора

    37 2 Отговор

    До коментар #6 от "Рико":

    5 километра са точно 10 000 крачки средно една крачка с обувки 44 номер е 80 см! Щи кажа също, че и прекаленото кардио също не полезно защото моторчето си има предел и срок на годност!

    Коментиран от #11, #12, #26

  • 8 Гаглей

    11 2 Отговор
    Разбиха мита за статиите във факти, колко пъти на месец трябва да я напишете тази статия?
  • 9 Чоко

    20 0 Отговор
    Когато гориш повече, отколкото поемаш - нормално е рзликата да сваля тегло. Важното е да има дисциплина, постоянство и рутина!
  • 10 Нямали

    6 0 Отговор
    Какво да пишете ,че си препечатвате статиите си.
  • 11 Луд

    28 1 Отговор

    До коментар #7 от "Професора":

    Така е ,а освен срок на годност има и определени "обороти" или свивания.Казват ,че са 2 млрд и естествено който прави по-голяма физ тренировка през това време сърцето му бие по често.Но противно на логиката не достига тези 2 млрд по-бързо от обездвижен човек,защото тренирания човек има по-бавен пулс когато е в покой.Аз съм супер натрениран и от към сила и от към издържливост и пулса ми в покой е около 53-6 удара в мин.Обаче пък нервите в работата и ежедневието ме убиват повече от алкохол и цигари взети заедно.И те така...

    Коментиран от #13

  • 12 Рико

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Професора":

    Въпрос към професора : велосипедът добър заместител ли е на ходенето. Като грижа към моторчето, имам предвид.

    Коментиран от #14

  • 13 Професора

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "Луд":

    Тлъстото сърце изкарава по малко обаче и тренинараното което пораства от тренировките също не издържа много!

    Коментиран от #24

  • 14 Професора

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "Рико":

    По натоварващо е във всички случаи да въртиш педалите! Ако въртиш в трафика дори е вредно защото отваряш дробовете за мърсотията.

    Коментиран от #15

  • 15 Рико

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Професора":

    Благодаря
  • 16 ИТН

    6 6 Отговор
    А по колко ракия трябва да се пие на ден,и слушането на чалга по колко часа
  • 17 Грульо

    25 2 Отговор
    "Случвало ли ви се е да обикаляте из дома си в продължение на няколко минути, защото са ви оставали само 50-60 стъпки до 10-те хиляди?"

    Не.Чак толкоз не съм изперкал. :D
  • 18 2напред3назад

    4 0 Отговор
    Събке , ти се омота като пате в кълчища с тия крачки-стъпки !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Нямам срам пред вас

    4 1 Отговор
    Хахахаха голямо откритие браво браво само споко Ицо хазарта президент
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 сектант

    4 3 Отговор
    че на мен ми се е случвало да тичам по 30 километра това си е почти маратон и си беше полезно - крачките не съм ги броил

    Коментиран от #28

  • 23 10 хиляди крачки

    5 1 Отговор
    По света и у нас, са съвсем малко...... трябва да се видят всички,,, артефакти,, .. с толкова малко, няма как да стане това , все ще слезне чувек от колата и кво, на плажа да седи и да се любува на,, русалката,,..... шкембе не се смъква по този начин, нито по другия....
  • 24 Луд

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Професора":

    Маратонците умират най-лесно от всички спортисти.
  • 25 Алтер

    15 0 Отговор
    Сервитьорката в кафенето отсреща е безсмъртна.
  • 26 Азазел

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Професора":

    В дадения пример 10 000 крачки са точно 8 километра.
    Иначе е вярно, че всичко трябва да е умерено.
  • 27 Зайко Байко многознайко

    14 1 Отговор
    Хипопотамите, слоновете и носороэите са нагледно докаэателство, че вегетариянската диета съчетана с дълги раэходки не води до отслабване!🙄🤔😂😂😂😂😂
  • 28 Зайко Байко многознайко

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "сектант":

    Да довеждаш метаболиэма си до крайности, винаги води до флуктуации в эдравословното състояние, понякога эавършващи със смърт!
  • 29 Рес

    3 1 Отговор
    Ебаахти и тъпата статия
  • 30 Дилян Прасев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЧЕЗ некадърници":

    така е като не искате ГЕРБ и Гинка Върбакова да ви купят ЧЕЗ ... само Бойко, ГЕРБ и тесни пицета
  • 31 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ВСИЧКИ СМЕ В НОРМА :
    МНОГО ОБИЧАМЕ ДА ПОДТИЧВАМЕ СЛЕД ПРОБЛЕМИТЕ .
    МАЛКО ЗАСТАВАМЕ НА ПЪТЯ ИМ .