Last news in Fakti

24 Септември, 2022 21:34 3 338 10

5 фактора определят в кого ще се влюбите

  • любов-
  • влюбване-
  • връзка-
  • привличане

Психолозите смятат, че това са ключовите фактори, които ни насочват към хората, които намираме за привлекателни

5 фактора определят в кого ще се влюбите - 1
Снимка: Shutterstock

Привлекателността изглежда по-различен начин за всеки. Влюбваме се по различен начин в различни хора, понякога дори не можем да си обясним как се случва това. Вие сте привлечени от партньори, които съвсем не са привлекателни за други, пише Флагман.

Феноменът на влюбването е много сложен и зависи от много фактори. Сред тях психолозите открояват 5 специфични фактора, които оказват най-голямо влияние.

Кои са 5-те фактора, от които зависи в кого ще се влюбите?

1. Културни особености

Средата, в която се оформяме като личности, в която растем като деца, играе съществена роля за определянето на вкуса ни в любовта и връзките. Моделите, които са се формирали в съзнанието ни още като деца и подрастващи, до голяма степен определят към какви партньори ще бъде обърнат погледът ни, от какви партньори ще бъдем привлечени.

2. Биология

В кого ще се влюбим до голяма степен се определя също и от генетичния ни код. Гените, които носим, оказват влияние върху баланса в определени хормони. Те влияят върху темперамента ни, върху излъчването, съответно привличането на партньори. От сложния коктейл от хормони, феромони и личностни особености зависи в кого ще се влюбим и какъв партньор ще привлечем.

3. Социални влияния

Не само семейството, в което сме отраснали, създава и оформя модели на отношения с партньорите ни в живота. Социалната среда оказва не по-малък ефект върху вкуса ни в любовта. Фактор се явяват приятелите, колегите, хората, които ни заобикалят в ежедневието и оставят своята трайна следа в съзнанието и възгледите ни.

4. Семейство

Семейството е сред най-силните фактори, влияещи върху това в кого и как се влюбваме. Още от най-ранна и неосъзната възраст семейните модели, в които израстваме, оставят своя траен отпечатък в съзнанието ни. В повечето случаи през целия си живот ние търсим начини да ги пресъздадем. В други случаи всячески се опитваме да избягаме от тях. И в двата случая те влияят върху това как изграждаме връзките си и в какви партньори се влюбваме, как се държим в партньорските отношения и колко дълбоко приемаме отдадеността.

5. Време

Факторът време е различен за всеки човек, но присъства в определянето на моделите за влюбване. За някои хора е нужно кратко време, за да се влюбят. За други значително по-дълго. И в двата случая времето е там като мерна единица и е фактор за това в кого и как ще се влюбите.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    8 2 Отговор
    Определено външният вид и банковата сметка не са фактор..... стига да са хубави.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    ТОЧНА СТАТИЯ БЛАГОДАРЯ ВИ
  • 3 ха ха

    5 1 Отговор
    Вече се замислям, дали всички любови, не са ми с хора, които съм познавала от минали прераждания!?

    Коментиран от #7

  • 4 Ехото...

    20 1 Отговор
    Глупости ! Голямата любов , идва като крадец в нощта , и никой не знае времето и мястото ! Нито причината ! Идва , когато , обикновено , си решил , че нямаш нужда от нея ! Подредил си си всичко , живееш си комфортно , и тряааас..... Дори , отначало се плашиш , и опитваш да избягаш ! Ама - като пеперуда ,се връщаш към пламъка , макар да си мислещо същество , и да знаеш , че ще изгориш ! И все пак , си голям щастливец , защото на никой не му е гарантирано , че ще изживее такова нещо ! Дори да завърши трагично , както обикновено става с голямата любов , по добре да съжаляваш , че е отлетяла , отколкото да съжаляваш , че никога не си я познал !
  • 5 Ппппп

    6 1 Отговор
    Пазете се и не се влюбвайте.

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Име

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ппппп":

    Мойто сърце отдавна е пепел, голямата любов, рано си отиде от този свят и сега е звездичка в небето. И аз не мога да обичам, само харесвам и уважавам. И много е пусто в душата на човек без любов!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 хаберих

    3 2 Отговор
    ОБЯВА: "Търся си гадже! За мен най-важното е интелектът в жената, ето защо кандидатките трябва да решат малък тест за правопис: Във всеки от двата реда по-долу има една излишна буква – открийте я: 1. Морална любов! 2. Банална любов!"
  • 9 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ппппп":

    Не можеш да се пазиш- влюбването не е съзнателен избор или акт на волята. То просто се случва и създава усещането, че то е завинаги. То просто ни завладява и е като опиянение- човек върши много глупости и повечето му врече е с мисълта за обекта на неговата влюбеност.Затова истинската любов започва,когато е отминало опиянението и еуфорията от влюбването.
  • 10 Тарикат

    0 0 Отговор
    Няма да сте ви обект на любовта ми абсолютно е сигурно и факторът за това е само един - тенденциозно поднасяте информацията, която невинаги е проверена.