Last news in Fakti

29 Септември, 2022 14:58 1 243 3

Как да си приготвим домашен обезмаслител с етерични масла?

  • етерични масла-
  • домашен препарат-
  • сапун-
  • почистване-
  • обезмаслител

За този препарат ви трябват само малко сапун, етерично масло и вода

Как да си приготвим домашен обезмаслител с етерични масла? - 1
Снимка: Shutterstock

Мазнините могат да се намерят навсякъде в кухнята, особено ако се готви често. При готвене мастните молекули летят във въздуха и полепват по всякакви повърхности без значение дали са били в пряко съприкосновение с храната или не. Ето защо, когато готвите нещо, мазнини полепват не само по котлоните и фурната, но и навсякъде наоколо по мебелите, уредите и дрехите, пише az-jenata.bg.

Обезмаслителите са едни от най-полезните помощници при такива трудни за почистване налепи. Те помагат за по-лесното разтваряне на полепналите мазнини и почистването им без особено продължително търкане. Тези препарати с обезмасляващи свойства обаче обикновено съдържат много агресивни съставки, които при вдишване могат да причинят алергични реакции. В контакт с кожата пък могат да предизвикат раздразнения, обриви, различни дерматологични проблеми.

За да избегнете вредните ефекти на обезмаслителите, можете да си направите домашни такива с изцяло натурални съставки, които не дразнят кожата, очите и лигавиците, и имат не по-малко положителни ефекти в почистването.

Обезмаслител с етерични масла

Нуждаете се от:

  • 1 супена лъжица течен кастилски сапун;
  • 15 капки етерично масло от лимон или грейпфрут;
  • 1 чаша вода;
  • Стъклена спрей бутилка.

Смесете всички съставки в стъклената бутилка. Затворете капачката добре. Разклатете силно, докато съставките се смесят и разтворят напълно. Можете да използвате този обезмаслител върху всякакви повърхности, включително и за дрехи.

Етеричните масла имат свойството да разтварят мазнините, но същевременно са щадящи към тъканите и кожата. Кастилският сапун почиства в дълбочина различни повърхности без да ги уврежда. Щадящ е и към кожата.

Може да почистите котлони, печки, мраморни плотове, метални повърхности, пластмасови уреди.

Можете да почистите и дървени шкафове и мебели с този обезмаслител. Напръскайте с малко количество от него, след това използвайте мека влажна микрофибърна кърпа, с която да попиете излишната течност и разтворените мазнини. Не забравяйте да попиете и с чиста суха кърпа след това, за предпочитане хартиена.

С този благоуханен и свеж обезмаслител можете да почистите и полепнала мазнина и мръсотия по кошчето за боклук. Напръскайте обилно, оставете да подейства 15-20 минути. След това избършете с хартиена кърпа. Ако наслояванията продължават да стоят и не се почистват лесно, повторете процедурата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Венета Новакова

    1 0 Отговор
    Можете да си го закупите от мен, а в свободното си време да се забавлявате, вместо да бъркате бабини илачи .!.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Боже,, упази,,...!

    2 0 Отговор
    Що бе....не,, грухтя,, а кашлям от препарати...!