Last news in Fakti

30 Септември, 2022 15:28 2 407 6

Кучетата разпознават кога стопаните им са стресирани

  • куче-
  • кучета-
  • стрес-
  • домашен любимец

Кучетата улавят стреса и тревожността в миризмите, които човек излъчва

Кучетата разпознават кога стопаните им са стресирани - 1
Снимка: Shutterstock

Независимо дали става въпрос за сложна математическа задача или неочаквана лоша новина, ежедневието ни е изпълнено със стресови преживявания и ситуация. Сега изследователи са установили, че хората произвеждат различна миризма, когато са под напрежение - и кучетата могат да я открият, съобщава „Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

Въпреки че предишни проучвания предполагаха, че кучетата могат да улавят човешките емоции, вероятно чрез миризмата, оставаше въпросът дали те могат да откриват стреса и дали това може да стане чрез миризмата.

"Това проучване категорично доказа, че когато хората реагират на стрес, техният миризмен профил се променя", казва Клара Уилсън, докторант в Кралския университет в Белфаст и главен автор на изследването.

Уилсън добави, че резултатите могат да се окажат полезни при обучението на служебни кучета, като например тези, които подпомагат хора с посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

"Те често се обучават чрез гледане към някого, който се гърчи на пода или започва да се самонаранява", каза Уилсън.

Според нея последното проучване предлага още един потенциален сигнал.

"Определено има компонент на миризмата и това може да е ценно при обучението на тези кучета в допълнение към всички визуални неща", каза Уилсън.

В списание „Plos One“ Уилсън и колегите ѝ съобщават как са конструирали поставка с три контейнера, всеки от които е покрит с перфориран капак. Изследователите съобщават, че са успели да обучат четири кучета да посочват контейнера, в който се намира конкретна проба от дъх и пот, дори когато подреждането е включвало неизползвана марля, проби от друг човек или проби от същия човек, взети по различно време на деня.

След като екипът е сигурен, че кучетата са разбрали задачата, те са насочени към проби от дъх и пот, събрани от 36 души, на които е наредено да броят наобратно от 9000, прескачайки по 17 числа. Участниците съобщават, че се чувстват стресирани от задачата, а при 27-те, които я изпълняват в лабораторията, кръвното налягане и сърдечният им ритъм се повишават. Кучетата били научени да избират пробите, взети непосредствено след изпълнението на задачата, от редица, която включвала два контейнера с неизползвана марля. След това изследователите проверяват дали кучетата могат да направят същото, когато подреждането включва не само неизползвана марля, но и проби, взети от същия участник непосредствено преди задачата, когато той е бил по-спокоен. Всеки набор от проби бил показан на едно куче в рамките на 20 опита. Резултатите разкриват, че кучетата са избрали "стресираната" проба в 675 от общо 720 опита.

"Беше доста удивително да ги видя как толкова уверено ми казват "не, тези две неща определено миришат различно", казва Уилсън.

Макар и да не е ясно какви химикали са уловили кучетата, проучването показва, че хората произвеждат различна миризма, когато са стресирани - потвърждавайки предишни изследвания, в които са използвани инструменти за анализ на пробите.

Уилсън добави, че макар кучетата да са били обучени да различават различни проби, възможно е дори необучени домашни кучета да открият промени в миризмата, когато човек е стресиран.

Клер Гест, съосновател и главен научен ръководител на благотворителната организация Medical Detection Dogs, която не е участвала в изследването, заяви, че кучетата за медицинска помощ са обучени да предупреждават хора със сложни здравословни състояния, когато има опасност от потенциално животозастрашаващо медицинско събитие, като откриват промени в миризмата им.

"Смята се, че някои от тези състояния се дължат на промяна в нивата на хормоните, така че не сме изненадани да научим, че кучетата могат да откриват кога хората изпитват стрес, тъй като той също може да бъде свързан с хормонални колебания", каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗиС 5

    2 5 Отговор
    Айде пак-кучета!
  • 2 Когато човек е изнервен

    7 0 Отговор
    ТЯЛОТО МУ излъчва вещества, който привличат още идиоти да го довършат ! Това знам .
  • 3 Абсолютно вярно е..!

    7 0 Отговор
    Що за умна животинка....!
  • 4 Не зная какво е но

    12 0 Отговор
    Имахме куче женско. Не знам как разбираше, че сме разтревожени, но веднага започваше да се умилква ближе ни гледа ни в очите докато го успокоим. И друго, което мисля не е свързано с миризмата. Гледаме филм кучето спи дълбоко на фотьойла. Филмът е тъжен, жена ми леко подсмръква. Кучето веднага скача отива при нея дърпа я с лапи завира главата си в нея ближе докато започне да го гали и успокоява. Кучето е най верният другар на човека. При него няма завист, задни мисли, всеки момент е готово да се отзове няма преструвки и т.н. Който има куче знае за какво сава въпрос.
  • 5 яяяя

    5 0 Отговор
    Не знам, уважавам кучетата, но мразя техните стопани, които не си почистват бомбите по тротоара. Сутринта трябваше да правя слалом между кучешки акота и то в на улица Съборна в сърцето на София. Аман бе! Като обичате кучетата, чистете им! Ние искаме да ходим по чисти улици. Който не може да гледа куче, да не си взима такова, просто е!!!

    Коментиран от #6

  • 6 сила

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "яяяя":

    ВСЯКО КУЧЕ ЗАСЛУЖАВА ДА ИМА СТОПАНИН.......но не всеки човек е достоен да му бъде стопанин