Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 13:56 1 442 9

Как се принтира жива тъкан?

  • 3d принтер-
  • жива тъкан-
  • принтиране на органи-
  • тел авив

Екип от учени от Телавивския университет отпечатват модел на човешко сърце, което им отнема 4 часа

Как се принтира жива тъкан? - 1
Снимка: Shutterstock

Кореспондентите на БНР в Израел - Феня и Искра Декало, надникнаха в лабораторията на факултета по микротехнологии при Телавивския университет, ръководена от проф. Тал Двир, където е направен пробив в принтирането на тъкани.

"Обличат ни в дрехи подобни на скафандри. В лабораторията има няколко помещения, като светая светих е това с принтера( може би има и и още принтери). Наш водач е ст.н.с. дбн Асаф Шапира, ръководител на лабораторията. А обектът на наблюдение е един мишок, който освен собственото си сърце има още едно-външно, а специална апаратура определя как точно то пулсира и колко течност изхвърля":

"Лабораторията съществува от 2011 г. и се занимаваме с триизмерно принтиране на тъкани. Най-напред започнахме с коремна тъкан, която е равна, но вече се насочваме към по-обемни органи, които съдържат и кръвоносни съдове. 3 годишен е пътя ни до отпечатване на орган приличащ на човешко сърце, който включва клетки и извънклетъчни вещества. Отпечатването става от колаген, премесен с мускулни и кръвни клетки. Все още сме в опитен период. Мисля, че сме по-напред от подобни лаборатории, каквито има в цял свят, но все още не сме достигнали до ниво изцяло да сменим с отпечатано сърцето, дори на опитните животни. В момента следим какво е състоянието на създадения от нас орган, ако действа паралелно със съществуващо сърце при животни.

За разлика от други лаборатории по света се насочваме да отпечатаме възможно най-сложни органи, каквото е сърцето, въпреки че резултатите идват по-бавно и се изискват повече изпитания и изследвания. Отличаваме се и с това ,че работим на базата на материали и вещества взети от самия пациент. Това прави изследванията по-скъпи и конкурентите ни го избягват.

Докато се правят опитните с животни, отпечатахме и модел на човешко сърце. Казвам, че е модел, защото е с 2 см по-късо от обикновеното сърце на възрастен човек. Важното за сега е създаване на компютърния алгоритъм. Отпечатването отне 4 часа. В нашата лаборатория работим и за отпечатване и на най-различни други органи. Например ретина на окото, тъкани на червата, на костен мозък, в което са най големите ни успехи."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    2 1 Отговор
    Джамжаза и стайков ще ни светнат
  • 2 честен ционист

    5 2 Отговор
    Как се принтира ли? Взимаме парите за поръчката. Показваме им там един нелеп принтер с една пържола, а с половината пари купуваме бъбрек от пазара в Украйна.
  • 3 Кочо

    8 0 Отговор
    Ай стига, бе....!? А може ли да ни принтират един мозък за бъдещия премиер на република България? Със съответните параметри!
  • 4 Малка ми е пишката

    1 0 Отговор
    Може ли да ми принтират по голяма
  • 5 Цепкало

    2 0 Отговор
    Като ти я принтират ,трябва и да ти я оперират там,на място. Дано да не объркат тъканите и да не ти сложат принтирана волгина.Нъл тъй?!
  • 6 ганю

    1 0 Отговор
    Това е похвално поне после няма да убивате хора за донори
  • 7 Aлфа Bълкът

    3 0 Отговор
    Снощи гледах Крилце или Кълка, Трикател така правеше полуфабрикатите. Също както и китайците правеха фалшивото зеле, и това още 76 някой се сетил да го направи.
  • 8 Механик

    1 0 Отговор
    "Как се принтира жива тъкан?"- Айхман и Менгеле ще ви покажат и научат, драги евреи!
  • 9 ОБЕКТИВНИЯ

    1 0 Отговор
    ЗА ПОЛЕЗНИ НЕЩА УМНИТЕ
    ХОРА ИЗПОЛЗВАТ УМЪТ И
    ВРЕМЕТО СИ!
    други НАПАДАТ, ВОЮВАТ И
    ВРЪЩАТ СВЕТА НАЗАД! КОМУ Е
    НУЖНО ТОВА?