4 Октомври, 2022 14:57 1 549 11

Защо хората ходят на сън?

  • ходене на сън-
  • сън-
  • сомнамбул-
  • сомнамбулство

Какво представлява сомнамбулството и как да се справим с него?

Защо хората ходят на сън? - 1
Снимка: Shutterstock

Макар в киното да се използва в комедиен аспект, ходенето на сън е далеч от забавно за страдащите от него и хората, живеещи с тях. Проучване, публикувано в журнала „JAMA Pediatrics“ през 2015 г., заключава, че на 29% от децата на възраст между 2 и 13 им се случва поне веднъж, с пик в диапазона 10-13 години. Най-изненадващо е, че се среща и при възрастни хора – учени от Факултета по медицина към Станфордския университет изчисляват, че 3.6% от възрастните в САЩ, над 8 милиона души, редовно преживяват този необясним феномен, пише trafficnews.bg.

Според Доктор Ангъс Нисбет, невролог и доктор по медицина на съня: „Това, което причинява ходене на сън, може да бъде всичко от притеснителност и стрес, до слаба хигиена на съня и генетика. Въпреки че е по-обичайно при децата, може да е наистина проблематично и при възрастните.“

Какво представлява ходенето на сън?

Фондацията за сън определя ходенето на сън или сомнамбулизма като „поведенческо разстройство, което се случва по време на дълбок сън и води до разхождане и извършване на други сложни действия“.
То е част от група разстройства на съня, наречени „парасомнии“, сред които са кошмарите, скърцането със зъби и нощното напикаване. Обикновено се случва през фазата на дълбокия, бавновълнов сън.

Сомнамбулите могат да са с отворени очи, да изглеждат объркани и да вършат всякакви рутинни задачи като отваряне на прозорци, ядене, обличане, подреждане на стая. Събитието рядко трае повече от няколко минути, макар че през 2018 г. публикацията „Current Biology“ разказва за няколко случая, продължили с часове.

Какво го причинява?

Много от пациентите са генетично предразположени към сомнамбулство. Фондацията за сън изчислява, че около 22% от децата, чиито родители нямат история на ходене на сън, ще изпитат подобен епизод. Но процентът нараства до 47% при един родител с такъв опит и 61% за двамата.

Ако сте възрастен човек, който все още ходи на сън, фактори, които причиняват/влошават състоянието, са:

  • липса на достатъчно сън,
  • повишен стрес,
  • някои медикаменти,
  • алкохол,
  • пиене на много вода преди лягане,
  • както и мозъчно сътресение или травма.

Д-р Нисбет споделя, че „пациенти с психиатрични заболявания или с посттравматично стресово разстройство често имат кошмари през нощта, което може да доведе до ходене на сън“.

Лекува ли се?

Ако страдате от този проблем, е добре да се консултирате с лекаря си. Прегледът може да констатира и други разстройства на съня, дори панически атаки. Ако живеете с други хора, техните разкази ще са от полза. Полисомнография, при която доктори следят различни телесни показатели, докато спите, допринася за точна диагноза и лечение при по-сериозни случаи.

Подобряването на навиците на сън е много важно. Препоръчва се да сте в спокойно състояние преди лягане, да избягвате синята светлина от екрани и всякакви стимуланти.

Медицинско лечение е задължително в случаите, когато поведението на спящия е опасно и застрашава живота му или този на околните. През юни 2010 „The New York Times“ публикува историята на млад дизайнер на име Тобаяс Уонг, който е намерен мъртъв в дома си в Ню Йорк, където се е обесил през нощта. Неговият партньор е убеден, че Уонг е отнел живота си по време на сомнамбулистичен епизод, заради негови различни екстремни инциденти с този феномен в миналото.

Предварителните събуждания са известна техника за справяне с ходенето на сън. При нея човекът бива събуден 10-15 минути преди обичайното време за сомнамбулстване, остава буден за кратко, след което се връща към съня. Процесът се повтаря няколко нощи подред, докато навикът се пречупи. Повечето методи на лечение са немедикаментозни, сред тях е и хипнозата.

Какво да направите, ако видите някого да ходи на сън?

Противно на вярванията, всъщност не е опасно да събудите ходещия, но е най-добре внимателно да го заведете обратно в леглото.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 2 Отговор
    Това са пълни глупости. Насън най много да свършиш някоя приятна физиологична нужда. Друго не можеш да направиш.
  • 2 Защото

    2 1 Отговор
    Излиза по евтино
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    и от много стрес става също
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сънчо

    1 1 Отговор
    Защото още не са си изпили третото кафе, а трябва да са на работа до осем.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 един от многото

    1 2 Отговор
    Защото когато трябва да работят и да ходят , те спят!
  • 9 n√Варна

    0 2 Отговор
    Има цял филм за ходенето/разхождането на сън – "Бонифас сомнамбула" с Фернандел.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахаха, въоръжените сили..!

    0 0 Отговор
    И що си признаваш посред. бял ден..... нощта я ненавиждам, защото има,, таласъми,,...!