Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 12:56 2 622 5

Астероидът, заличил динозаврите, е предизвикал гигантско цунами (ВИДЕО)

  • учени-
  • наука-
  • динозаври-
  • цунами-
  • астероид

Американски учени изследват какви други последствия е причинило падането на астероида

Астероидът, убил динозаврите, е предизвикал гигантско цунами, съобщава ТАСС, позовавайки се на американски учени. Досега се смяташе, че единственото последствие от удара е подводният кратер Чиксолуб.

Цунамито, предизвикано от удара на астероида в Земята, вероятно е било с височина от 1,5 до 4, 5 км. Според учени от университета в Мичиган вълната е била достатъчно силна, за да промени геологията на планетата, допълва БТА.

През късната креда, преди около 65-66 млн. години, на Земята пада астероид с диаметър около 10-14 км. Следствие от това е 180-200-километровият кратер Чиксолуб в днешно Южно Мексико. Няма съмнение в падането на астероида. Предмет на спорове обаче са измирането на динозаврите и морските влечуги, както и други последствия за планетата.

Моли Рейндж от университета в Мичиган открива първите доказателства за това, че падането на астероида е предизвикало не само рязко охлаждане на климата и окисляване на водата в световния океан, но и свръхмощно цунами – около 2,4 хиляди пъти по-мощно от това, поразило бреговете на Индонезия през 2004 г.

Заключенията на учените се основават на компютърен модел-възстановка на процеса по образуване на кратера Чиксолуб и евентуалните последствия за близките участъци на сушата и морското дъно. Височината на първата вълна в близост до издълбания от астероида кратер би трябвало да е достигала 4,5 км. След затихването ѝ е последвала друга с височина 1, 5 км. Движението на водата е било 720 м/ч.

Моли Рейндж и нейните колеги са изследвали 165 проби на морски скали от късната креда, събрани от различни краища на света. Следи от цунами са открити в 120 проби. Това потвърждава глобалния характер на вълната.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цирк Украйна

    5 6 Отговор
    Логично е изнсената информация да е такава и без да си се набедил за учен. Някой оттатък "голямата локва" се е напъвал да мисли, но нещо не му се получило както му се е искало.
  • 2 питекозавър

    5 1 Отговор
    и след това Бог създаде хомо сапиенс.
  • 3 оценка

    5 5 Отговор
    Астероидът, който е заличил динозаврите, е произведен в завод "Арсенал". Мъ-хъ!
  • 4 ВЕРНО БЕЕ,,,

    4 0 Отговор
    А отпада ли теорията за гигантския поЖар преди много ери, когато пушекът/димът е затъмнил слънцето до такава степен, че е намаляла температурата на земята , в резултат на което тези огронми гущери са измръзнали
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.